L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, amb la col·laboració de la Direcció de Cultura de Mataró, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el diari ARA convoquen una nova edició del premi amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena, enamorada del món dels llibres i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

 

El premi està dotat en 3.000 € i l’obra guanyadora es publicarà amb el diari ARA i al Web de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente.
La Xarxa de Biblioteques públiques de la ciutat col·laboren formant part del jurat i amb la recollida dels originals que s’hi presentin, que es farà a les dues biblioteques municipals.

Podran optar al premi, totes les obres consistents en narracions curtes o reculls de contes inèdits, originals i escrits en llengua catalana que tinguin, en conjunt, una extensió d’entre 10 i 20 fulls. El termini d’admissió dels treballs es clourà el dia 1 d’octubre de 2021 a les 12 de la nit.

El jurat estarà format per Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Esteve Guardiola, narrador oral i llibreter de Buc de Llibres, Núria Ribas, directora de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, Manuel Roig, guanyador del 13è Premi Helena Jubany, M. Àngela Serra, bibliotecària, en representació de les biblioteques públiques de Mataró, Llorenç Soldevila, professor que ha estat de la Universitat de Vic, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB A. Satorras i Joan Jubany i Itxart, que actuarà de secretari amb veu però sense vot.

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat tindrà en compte la qualitat literària de les obres presentades i el fet que tinguin característiques tals que les facin adequades per ser transmeses oralment sense que calguin adaptacions posteriors. El lliurament del premi es farà el dia 2 de desembre de 2021.

Tota la informació sobre el Premi i les bases es poden trobar aquí.

La figura d’Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme.

Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives.

L’any 2001 va morir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.