Caps de grup i presidents locals de les cinc formacions polítiques que integren el Consistori mataroní han fet una valoració dels resultats obtinguts ahir a Mataró pels seus respectius partits.

 

Cristina Sancho, portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Mataró, ens diu que el seu partit se sent penalitzat per l’abstenció. Està convençuda que la campanya telemàtica que han fet no ha arribat prou a la ciutadania.

Alhora, es compromet, des de Mataró, a seguir treballant en el projecte de desenvolupament econòmic i social iniciat per Inés Arrimadas.

Ciutadans ha passat, a Mataró de 21.750 vots (30,46 %) el 2017 a només 2.550 vots (5,90 %) el 2021.

 
Sergio Morales, regidor d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Mataró, després d’agrair la col·laboració de les persones que van fer possible les votacions i felicitar el PSC per la seva victòria, constata que han mantingut el suport de la ciutadania de la ciutat al voltant del 7 %.

Morales, en un moment que ell entén com de gran polarització, agraeix la sortida dels blocs de gairebé tres mil persones, per donar-los suport.

En Comú Podem pràcticament manté el percentatge de vot, que passa de 6,78 a 6,66, però en numero de vots passa dels 4.842 al 2017 als només 2.879 obtinguts el 14 de febrer de 2021.

Per altra banda, justifica l’entrada de VOX pel vot de les persones que no troben resposta en les polítiques d’esquerres i diu, hauran de treballar per resoldre-ho.

Destaca la majoria d’esquerres obtinguda ahir i emplaça al PSC i ERC per assolir un acord per sortir de la crisi, pel qual ells seguiran treballant.

 
Xavier Font, regidor i president local de Junts per Catalunya, qualifica el que han fet JXC i Laura Borràs de fet històric. Segons Font ha estat un tots contra un. Denuncia les dificultats per finançar la campanya, així com per sortir als mitjans de comunicació.

El president de l’executiu de Junts a Mataró, valora positivament la presència més gran al Parlament de l’independentisme, que s’ha d’aprofitar per fer realitat la independència.

Per a Font, l’abstenció és un toc d’atenció que ha fet la ciutadania als polítics. Acaba recordant que avui el PSC, guanyador de les eleccions, ha recorregut, a través de la Fiscalia el tercer grau dels presos polítics.

Pel que fa als resultats, JxC ha incrementat lleugerament el percentatge obtingut a Mataró, passant del 18,53 % el 2017 al 18,67 % el 2021. Pel que fa als vots, el partit independentista ha vist com els 13.228 que va treure el 2017 han passat als només 8.067 de 2019. S’ha de tenir en compte, però, que PDECAT (1.007 vots) i PNC 35 vots), són formacions que el 2019 formaven part de la formació que portava la marca Junts per Catalunya, tot i que en aquell moment no era partit polític.

La presidenta de l’Agrupació Local d’Esquerra Republicana de Catalunya, Anna Salicrú, diu a Ràdio La Veu TV que estan molt contents per la victòria independentista en les eleccions del 14F i ens fa veure que la presència de forces d’esquerres al Parlament serà més gran que mai.

Salicrú es mostra convençuda de què ERC liderarà la independència del país des de l’esquerra.

La reconstrucció econòmica i social del país i la resolució del conflicte polític amb l’estat són els reptes més importants que el nou govern haurà d’afrontar, a la vegada que s’haurà d’aconseguir l’amnistia pels presos i preses polítiques i un nou referèndum.

Per a la presidenta de la formació independentista, el resultat obtingut consolida el projecte d’ERC a Catalunya i a Mataró.

Tot i conservar el segon lloc darrere el PSC, Esquerra ha vist reduir el seu resultat en vots, passant dels 14.211 del 2017 als nomes 8.700 d’aquest 2021. Pel que fa al percentatge, l’ha incrementat lleugerament, passant del 19,90 % al 20,13 %.

 
Xesco Gomar, portaveu del grup municipal socialista a Mataró, està molt satisfet pel resultat que ha tret el PSC a Catalunya i a la nostra ciutat. Recorda que, tot i guanyar les darreres cinc conteses electorals, des del 2003 no guanyaven a Mataró unes eleccions al Parlament de Catalunya. És per això que dona les gràcies a totes les persones que els hi ha donat el seu suport.

Gomar també reconeix el bon resultat que han fet els partits independentistes i comenta ‘entrada en força de VOX al Parlament, així com la reculada de Ciutadans.

Després de valorar molt positivament la feina que han fet, a Mataró,  els dirigents del seu partit en aquesta campanya, reconeix la dificultat que el PSC té per formar govern, però afirma que tenen l’obligació d’intentar-ho.

A diferència de les altres formacions, el PSC ha incrementat, encara que lleument, el nombre de vots, passant de 10.543 el 2017 a 10.683 el 2019. Això ha representat passar del 14,77 % al 24,72 %. Essent el seu cas el més oposat al de Ciutadans.