L’emissora local Ràdio La Veu TV ha volgut conèixer de primera mà el posicionament dels diferents grups de l’oposició sobre el recentment aprovat pressupost municipal a Mataró. Per això ha citat als portaveus dels tres grups: Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres, Junts per Mataró i Ciutadans – Partido de la Ciutadania.

 

Per a Francesc Teixidó, portaveu d’ERC-MES, d’ençà que el 2017 el govern va deixar de fer el Pla d’Actuació Municipal (PAM), fer el seguiment de l’execució del pressupost és molt més difícil, també per a les entitats i els ciutadans, que no poden comprovar que es fa i que no.

La Taula de Reconstrucció Social i Econòmica, la taxa d’atur, superior a la mitjana de Catalunya, són altres qüestions a les quals respon Teixidó.

Com altres qüestions, l’important retrocés dels recursos de què disposa Cultura és difícil de valorar pel portaveu republicà, perquè no es fa l’exercici de plantejar-se un pressupost nou en funció dl que la ciutat necessita en l’actualitat, sinó que el pressupost es fa com es feia fa deu anys.

El darrer tema tractat  l’entrevista és la vigència i aplicació del Pla Estratègic 20|22.

 

Alfons Canela, de Junts per Mataró, adverteix que les previsions fetes al pressupost, si al darrere no hi ha el lideratge polític d’un govern, no serveixen de res.

Pel que fa a la Taula de Reconstrucció, afirma que és una bona eina per a l’aportació d’idees, però el govern municipal l’aprofita per justificar-ho tor de cara a la galeria, sense que les aportacions econòmiques siguin suficients per tirar les propostes endavant.

Pel portaveu independentista, el govern no pot oblidar que tenia un Pla de Mandat i utilitzar la crisi del COVID10 com excusa per tot el que no està fent. Abans de la pandèmia els problemes ja existien. La crisi en el comerç, l’atur i les rebaixes en cultura són d’abans de la pandèmia.

Especialment, la lluita contra l’atur, essent aquest el primer eix del Pla Estratègic 2022, ha estat un fracàs.

 

La portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Mataró denuncia que el govern no ha tingut en copte a l’oposició a l’hora de confeccionar el pressupost i que només els ha deixat una setmana per estudiar-se’l.

Per a Cristina Sancho el pressupost de Mataró arriba tard, són moltes les ciutats que el van aprovar inicialment abans d’acabar el 2020, i això repercuteix amb la lluita contra la crisi que estem patint. Està basat en un important increment d’impostos i és continuista, fet a partir de l’anterior.

Per aquest grup municipal ara no és el moment d’apujar els impostos, sinó de deixar que les empreses inverteixin per a crear nous llocs de treball i les famílies puguin disposar de diners per sortir-se’n de la crisi que patim.

Per altra banda, les promeses de reestructuració i modificació pressupostària del 2020 per fer front a la crisi, no es van fer en el seu dia i no s’han incorporat a la proposta pel 2021.

Sancho insisteix en el fet que cal replantejar-se les inversions, perquè ajudar a les empreses i les famílies és prioritari.

La Seguretat és un altre tema que preocupa i molt al grup taronja. El tancament de la comissaria tot un cap de setmana, o la perduda de 2,3 grams de cocaïna i la documentació corresponent són fets intolerables.

Pel que fa a la Taula de Reconstrucció, Sancho creu que no té massa sentit un ens on el govern fa i desfà i no es prenen decisions de forma conjunta i consensuada.

Finalment, la cultura és un altre dels sectors que preocupa a Ciutadans. Aquesta formació creu que si no podem que es perdin molts dels creadors i professionals de la cultura que té la ciutat cal ajudar-los.