Davant les d’aglomeracions que s’han produït el mes de gener a l’estació de Mataró, demanarà al Govern Municipal que exigeixi a Renfe-Rodalies que es prenguin totes les mesures necessàries per evitar futures aglomeracions a l’estació amb els trens de Rodalies a vessar de passatgers.

 

El grup que encapçala Alfons Canela recorda el fets del dimecres dia 20, en que un comboi de la línia R1 de Rodalies, aturat a l’estació de Mataró, anava tan ple de passatgers que els que hi intentaven accedir tenien problemes per entrar al vagó. En aquell mateix moment, a l’andana de l’estació hi quedava gent, a l’espera d’un nou tren. Segons va comunicar Rodalies, la situació viscuda va ser “puntual”, derivat d’una avaria del sistema de senyalització d’Adif entre Plaça de Catalunya i Arc de Triomf.

Però el dia 26, només sis dies després, des de diferents mitjans es va publicar que Renfe alertava que es podien produir aglomeracions per la reducció d’unitats que circulen a conseqüència de la vaga de zel dels maquinistes. Es podien repetir, per tant, situacions com la viscuda la setmana anterior a la línia R1 de les Rodalies del Maresme.

La manca de respecte de RENFE-ADiF pels seus usuaris comença a ser habitual, tant pels retards, la manca de previsió i la falta d’informació, però ara s’hi ha de sumar una situació com les aglomeracions, que més enllà dels problemes de seguretat i de comoditat que comporten per als usuaris, són un greu perill de cara a evitar els contagis de Covid.

El grup municipal de JxM recorda que el dia 18 de gener, pocs dies abans d’aquests successos, l’alcalde David Bote va mantenir una reunió amb el secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, sobre la reforma de la zona ferroviària de la ciutat, de la qual se’n va fer una valoració positiva.

Tenint en compte tots aquests fets, el grup municipal liderat per Alfons Canela, demanarà al Ple Municipal de febrer que el Govern municipal, en defensa dels usuaris de la ciutat, es posicioni en contra d’aquesta situació a l’estació de Mataró, exigint a Renfe-Rodalies que es prenguin totes les mesures necessàries per evitar futures aglomeracions a l’estació. Així com que, en el cas de repetir-se aquesta situació, sigui objecte de denúncia per incompliment d’allò que disposa el RDL 21/2020 de mesures al transport públic.

Per altra banda, i en compliment de l’obligació de l’Ajuntament de vetllar per la seguretat dels mataronins i mataronines a l’Estació de Mataró, s’exigeixi, directament a Adif, l’execució de forma immediata de les obres per a la instal·lació de topalls hidràulics i de balises de control de velocitat i frenada a la via 4 (i evitar més accidents com els que s’han anat produint) en compliment de la declaració institucional aprovada el juny de 2020.