El passat 26 de gener, l’alcalde de Mataró, David Bote, va visitar les noves instal·lacions de Ràdio La Veu TV per respondre a les preguntes de la directora del canal, Eva Sánchez.

 

La conversa es va distribuir en tres blocs: el social, l’econòmic i el cultural.

En el primer dels blocs, Eva Sánchez va preguntar a l’alcalde pels reptes que té l’Ajuntament a l’hora d’afrontar el fet que cada vegada hi ha més famílies en situació de risc d’exclusió social. Per l’alcalde, la Taula de Reconstrucció social, on hi ha representats tots els grups polítics de l’Ajuntament i també els principals agents socials, és l’espai on es treballen les polítiques i les propostes per fer front a aquest problema: les polítiques d’habitatge, el suport alimentari i el combat contra la violència de gènere, són exemples de la tasca de la taula.

Altres mesures que complementen la gestió, es fan des de Benestar Social, com l’avançament de diners dels ERTOS.

Dins del mateix bloc, la directora de Ràdio La Veu TV, pregunta a l’alcalde per l’elevada taxa d’atur de la ciutat i quines mesures s’han pres per lluitar-hi. En aquest punt l’alcalde parla de la implantació de plans d’ocupació amb l’ajut de la Diputació i altres contractacions fetes de l’Ajuntament i de l’acompanyament i assessorament en la lluita contra l’escletxa digital, en tot cas, no anomena cap política per afavorir, a curt termini, la creació d’ocupació.

La recent vaga encoberta de la Policia Local, és una qüestió inevitable en una entrevista a l’alcalde. Aquí l’alcalde tira pilotes fora i no respon a les responsabilitats per les quals se li pregunta. En tot cas, acaba amb una aposta per incrementar els recursos de la Policia Local i el nombre d’efectius a la ciutat dels diferents cossos de seguretat.

La primera qüestió del bloc econòmic és l’afectació que han tingut les restriccions per lluitar conra la pandèmia en el teixit econòmic de la ciutat, especialment en els sectors del comerç i la restauració.

Els ajuts a la digitalització del comerç, la informació sobre les ajudes existents, la informació de l’adequació dels negocis a les restriccions, directoris web dels negocis, agilització del tràmit per l’obtenció de permisos per a  terrasses de bar, reducció de l’impost per les terrasses i brossa comercial. Així com els descomptes que han rebut tots els que es van veure obligades a aturar l’activitat.

Abans de respondre sobre la situació econòmica de l’Hospital de Mataró, David Bote diu que, si parlem de l’Hospital, primer hem d’agrair l’esforç titànic que els professionals de l’Hospital han fet aquests mesos. Dit això, reclama a la Generalitat que doti a l’Hospital dels recursos necessaris per poder recuperar l’autonomia en la gestió.

Abans de deixar el bloc econòmic, Eva Sánchez llença una pregunta clau: “Era necessari l’augment dels impostos aprovat per l’Ajuntament?” Aquí la primera reacció de Bote, és parlar de les subvencions per aquells que no puguin pagar. Pel que fa a si era el moment, diu que és un tema de solidaritat per poder seguir oferint els serveis i ajuts que l’Ajuntament està obligat a donar.

Parlant de finances municipals és important preguntar a l’alcalde per les promeses de reducció en les despeses d’un govern amb quinze regidors a dedicació exclusiva i tres assessors. Sembla que David Bote s’ha oblidat d’aquestes promeses i ara diu que es tracta de fer-ho millor, de ser més eficaços, no de reduir.

Ja en el tercer bloc, l’alcalde reconeix que la cultura és dels sectors més perjudicats per les restriccions a causa de la pandèmia. Parla de fer espais segurs i de compliment de normatives, però no d’ajuts. Pel que fa a l’afirmació del regidor que aquest any es farien Santes, diu que la prioritat és la lluita contra la pandèmia i que s’haurà de trobar el com poder donar algun missatge d’esperança en funció de com evolucioni la situació.

A la pregunta de quan s’obriran equipaments en els quals les obres ja s’han acabat, com són el Cafè Nou i la Presó, l’alcalde no agafa cap compromís, desviant la seva resposta cap al model de ciutat que volem.

La darrera qüestió tractada a l’entrevista és la situació del teixit associatiu. Bote, avança en aquesta entrevista que, així com el 2020 es va donar un ajut per garantir que tots els nois i noies de la ciutat poguessin practicar l’esport, el 2021 es farà una convocatòria per a totes les entitats de la ciutat.