A Junts per Mataró ens preguntem: els mataronins i mataronines estem contents de com tenim la ciutat? Els serveis bàsics de seguretat, neteja, mobilitat,…ens fan la nostra vida diària fàcil? Tenim la ciutat que ens mereixem? Quin és el Mataró del futur?,…són moltes les preguntes d’aquest estil. La realitat ens demostra que el govern municipal no sap què respondre. Això sí, ‘si voleu millors serveis ens cal apujar els impostos’. I ni això, ‘si voleu mantenir la cartera de serveis actual, ens cal apujar la pressió fiscal’.

Aquesta setmana l’Ajuntament de Mataró porta a aprovació inicial el Pressupost per a l’any 2021. El pressupost mostra les polítiques que realitzarà el nostre l’Ajuntament durant l’exercici i és un reflex de les decisions que han pres els responsables polítics i que s’han de dur a terme. El pressupost que ara es presenta no mostra cap mena de voluntat per part del govern d’assumir el lideratge i iniciar un imprescindible procés de canvi que entenem que li convé a Mataró. M’explico.

En primer lloc cal deixar clar que l’activitat de tots els àmbits quotidians, des de fa ja molts mesos, es mou en el paradigma de la pandèmia. Aquest és un context perillós, especialment per a la política, doncs ha escapçat projectes que podien ser realment engrescadors per a les nostres comunitats i, massa sovint, s’ha convertit en la gran marquesina que amaga incoherències i incompetències.

En aquest context de pandèmia s’aprovarà el pressupost. El Govern del PSC-ECPM s’ha apressat a parlar de l’emergència social i econòmica per justificar que necessitarà més diners que mai abans durant aquest 2021. Ni més ni menys, el pressupost de despesa de l’Ajuntament de Mataró és de 152,47 milions d’euros, que vol dir una pujada d’un 3,25% respecte a l’any anterior. Cal dir també, que a aquesta xifra s’hi arriba amb les Ordenances Fiscals més altes de la història, amb una recaptació de més de 3.1 milions d’euros respecte l’any passat, en què també van pujar. Bona part de la justificació del pressupost d’enguany ve determinada per desajust provocat, com no podia ser d’una altra manera, per la Covid-19. Concretament 7.7 milions d’euros (revisions de contractes, despeses de personal, dèficits pressupostaris) que cal ajustar, entre d’altres, via pujada ordenances fiscals o ajustament del pressupost de despesa. No m’endinsaré en l’enorme ball de xifres d’ingressos i despeses, aquestes ja seran objecte de debat en la tramitació de l’expedient, sinó que em sembla rellevant centrar-nos en allò que em fa pensar que a aquest Govern li manca voluntat a l’hora de liderar el canvi profund que requereix la ciutat.

I és que, la veritat sigui dita, tot i que ens agrada molt parlar de Taules de la reconstrucció i de fons de contingència, la realitat és que abans de la irrupció de la Covid-19, ja es van apujar impostos, ja es van aplicar tisorades culturals, ja hi havia una xifra d’atur preocupant, els eixos comercials de la ciutat ja estaven en crisi, ja hi havia un Port que no funcionava i ja esperàvem notícies del Corte Inglés… Com s’explica aquest Govern, que amb un situació de franca recessió anterior a la Covid-19, ara, amb l’arribada de la pandèmia, hagi quadrat un pressupost, entre d’altres, amb una segona pujada consecutiva d’impostos als contribuents? Com ho ha fet, sense haver plantejat seriosament un pla de racionalització de la despesa municipal o la conveniència de seguir mantenint els serveis d’empreses del grup i com si no estiguéssim en plena crisi econòmica? Són els ciutadans i ciutadanes de Mataró que han d’estar al centre del debat, no l’Ajuntament.

En l’aprovació inicial d’aquest pressupost, el nostre grup hi votarà en contra. Més enllà de les despeses o les inversions, per falta de valentia política d’un Govern que sembla no creure en la ciutat.

 

Alfons Canela

Regidor-Portaveu del Grup Municipal de Junts per Mataró