El grup municipal d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Mataró, que recordem forma també govern a l’Estat amb el PSOE, ha presentat una Declaració Institucional en relació amb els talls de subministrament elèctric i l’increment del preu de la llum. Termes, aquest, que depenen del govern central.
Pels Comuns, l’ús i l’accés a l’energia estan directament relacionats amb el benestar de les persones. Una vida digna implica poder escalfar-se, il·luminar-se, cuinar, conservar els aliments, o tenir accés a aigua calenta, de manera que l’energia constitueix una necessitat bàsica per a tothom. A nivell col·lectiu, el subministrament d’energia elèctrica és essencial per al funcionament de la nostra societat i un element clau per reduir la pobresa i millorar l’educació, la salut, la sostenibilitat ambiental, l’economia, i poder gaudir d’un medi ambient saludable. L’accés a l’energia és un dret.
Cal doncs, sempre segons el grup d’En Comú Podem a Mataró, avançar de manera ferma en la reforma del sistema elèctric. També és el millor full de ruta per poder complir amb l’Agenda 2030 i assolir l’objectiu de desenvolupament sostenible número 7, que exigeix als països garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna. Tal com assenyala aquest gran acord internacional, de res serveix avançar en energies netes o en eficiència energètica si al mateix temps milers de persones són privades, mitjançant preus abusius, de poder accedir a aquests subministraments.
Davant aquest posicionament, el grup municipal d’En Comú Podem Mataró proposarà a la propera Junta de Portaveus, en una extensa declaració institucional, que l’Ajuntament de Mataró adopti els següents acords:
- Instar el govern de l’Estat a realitzar una auditoria sobre l’origen del deute elèctric i el valor real de la producció elèctrica.
- Instar el govern de l’Estat a realitzar els canvis legislatius i normatius necessaris en relació amb el funcionament del mercat elèctric per acabar amb la sobreretribució (coneguda com “beneficis caiguts del cel”) que reben en el mercat majorista determinades tecnologies i que han recuperat àmpliament els seus costos d’inversió.
- Instar el govern de l’Estat a accelerar el desenvolupament de les comunitats energètiques locals, per a la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de les directives conegudes com a “Paquet d’hivern”, amb totes les atribucions i possibilitats que aquestes directives obren i l’aprovació de les reformes necessàries perquè es permeti un autoconsum compartit coneguts com a repartiments dinàmics.
- Instar el govern de l’Estat la revisió d’un nou bo social elèctric, ampliant sectors beneficiaris i abordant de forma més justa el repartiment dels seus costos.
- Instar el govern de la Generalitat a sancionar les operadores elèctriques per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania i per l’incompliment de l’obligació de subministrament d’energia, rescabalant les famílies dels danys i perjudicis causats en les situacions d’interrupcions del subministrament elèctric.
- Instar l’obertura d’un canal específic per a les queixes i reclamacions ciutadanes des de la mateixa Generalitat o des de la companyia titular de la xarxa de distribució.
- Instar el govern local que emeti informe sobre la viabilitat d’emprendre accions legals contra la companyia elèctrica pels talls soferts i sobre una possible legitimació per emprendre una acció col·lectiva que agrupi a les empreses i negocis afectats.
- Aplicar la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, instant les companyies subministradores que evitin talls de subministraments a les famílies vulnerables.
- Instar les companyies elèctriques a regularitzar la situació d’aquelles persones que trobant-se en situació de vulnerabilitat compten amb el subministrament elèctric del seu habitatge de forma irregular.
- Instar les companyies distribuïdores al sanejament i modernització de les instal·lacions elèctriques, contribuint així a la millora de la qualitat del servei.
- Instar les companyies elèctriques què duguin a terme el pla d’inversions i a complir el programa d’inspeccions periòdiques, amb la finalitat de garantir el bon estat de conservació de les instal·lacions, tal com preveu la Llei 18/2008, del 23 de desembre, de garantia i qualitat del subministrament elèctric.
- Comunicar els presents acords a la Vicepresidència Quarta i Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament Europeu, Congrés, Senat i Parlament de Catalunya, al Síndic de Greuges, a les Organitzacions de Consum de Catalunya, a l’Aliança per la Pobresa Energètica, a les companyies subministradores que operen a Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya.