El PROCICAT ha decidit allargar quinze dies més les mesures per intentar continuar frenant la situació epidemiològica que es viu a Catalunya. Mentre segueix augmentant la pressió hospitalària a l’Hospital de Mataró. I a una setmana de la tornada a l’escola, 33 classes confinades i 834 alumnes i docents en aïllament és el balanç a Mataró

El Departament de Salut alerta que encara continua l’alta pressió assistencial als hospitals catalans amb 2.825 ingressats i 612 pacients a les UCI, i demana un esforç més per frenar la corba ascendent de la pandèmia. Aquesta nova pròrroga entraria en vigor a partir de dilluns, 25 de gener

A més, Salut ha registrat avui 3.886 nous contagis confirmats amb PCR o test d’antígens, si bé 2.090 són de les últimes 24 hores. Cosa que eleva als 466.565 casos des del començament de la pandèmia. També s’han notificat 69 persones mortes més, fent que la xifra total sigui de 18.284 defuncions.

Com ja va passar ahir, segueixen a la baixa el risc de rebrot i la velocitat de contagi. El risc de rebrot se situa en els 678 punts, 31 menys que ahir. Pel que fa a la velocitat de contagi baixa 6 centèsimes, fins a l’1,09.

Pel que fa a la campanya de vacunació, ja s’han vacunat a Catalunya 161.481 persones de la primera dosi, 6.444 més que les vacunades ahir; i 872 de la segona, 478 més que ahir.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

Recordem les mesures anti-COVID

Les mesures són les mateixes que estan en vigor des del passat 7 de gener. Confinament perimetral municipal durant tota la setmana, amb les mateixes excepcions que per a l’entrada i la sortida de Catalunya, si bé es continuarà permetent la realització d’activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs.

Les trobades familiars i/o socials es continuaran permetent sempre que no se superin les 6 persones, llevat que siguin convivents, i no suposin la confluència de més de dues bombolles de convivència. A aquestes mesures obligatòries s’afegeix la recomanació que les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es limitin tant com sigui possible i, en tot cas, fonamentalment a les visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

Un control dels Mossos d'Esquadra el 10 d'abril del 2020. Foto: ACN
Un control dels Mossos d’Esquadra el 10 d’abril del 2020. Foto: ACN
Comerç i centres comercials

Seguirà suspesa l’obertura al públic dels locals i establiments de comerç al detall de més de 400 metres quadrats, i dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Els que tenen una superfície útil de venda igual o inferior a 400 metres quadrats només poden romandre oberts de dilluns a divendres, per evitar l’afluència més gran que es dóna en cap de setmana. Es manté la limitació de l’aforament al 30% de l’autoritzat i també la resta de mesures organitzatives de seguretat. S’exclouen d’aquestes previsions els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials.

L’horari d’obertura al públic de les activitats permeses en cap cas podrà superar la franja entre les 6 i les 21 h, en general; no obstant això, sí que podrà arribar fins a les 22 h en cas d’activitats culturals i per a la recollida a l’establiment en els serveis de restauració, i fins a les 23 h per a serveis de restauració a domicili. Tot el comerç no essencial seguirà tancat durant el cap de setmana.

Centre Comercial Mataró Parc
Centre Comercial Mataró Parc restarà dues setmanes més tancat
Bars i restaurants

Continuen les darreres restriccions horàries d’obertura de bars i restaurants. Tan sols s’hi podran servir esmorzars i dinars, amb torns de 7.30 a 9.30 i de 13.00 a 15.30. Els establiments que facin menjar per a endur-se també poden servir-ne de les 19.00 a 22.00 si el client va a recollir-lo, i fins a les 23.00 si es reparteix a domicili.

S’hi mantenen les restriccions físiques: les terrasses han d’estar obertes i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 30%. També s’hi estableix un màxim de 4 persones per taula, ampliable fins a 6 si són persones d’una mateixa bombolla de convivència. Hi ha d’haver 2 metres de distància entre comensals de taules diferents, i distància d’un metre entre els de la mateixa taula.

Es manté el tancament d’establiments de restauració situats en centres comercials. Els restaurants de les àrees de serveis resten al marge de les franges horàries i els hotels podran servir sopars als clients.

 
Pizzeria Ronda Barceló de Mataró
Pizzeria Ronda Barceló de Mataró
Activitats esportives, culturals i de lleure

Pel que fa als equipaments esportius, es preveu el tancament dels que es troben ubicats en espais tancats, a excepció de les piscines, l’ús de les quals se sotmet també a condicions especials de control.

També continuaran suspeses les activitats del lleure infantil i juvenil i seguiran també suspesos majoritàriament el desenvolupament de les activitats extraescolars, que es limiten a aquelles que es realitzin en el centre escolar i en què participin exclusivament alumnes del grup bombolla definit per a l’activitat lectiva.

Per últim, continuaran suspeses les activitats de cultura popular i tradicional, incloses les de caràcter esportiu. També s’ajornen les competicions esportives, a excepció de les oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals que s’han de celebrar sense assistència de públic.

Poliesportiu Cerdanyola
Poliesportiu Cerdanyola

L’Hospital de Mataró sota la pressió de la COVID

Un dia més segueix pujant la pressió hospitalària a l’Hospital de Mataró. Avui 164 pacients de la COVID-19, set més que ahir. El que fa a l’UCI, hi ha 13 pacients de coronavirus i 5 d’altres patologies.

Avui les dades epidemiològiques segueixen donant un petit respir. La velocitat de transmissió ha baixat fins als 1,07. La incidència acumulada dels darrers catorze dies torna a pujar fins als 714,60 punts i el risc de rebrot baixa fins als 759 punts, 22 punts menys.

En la darrera setmana s’han fet 6.032 PCR i 1.810 test antígens. Mentre a Mataró ja portem 2.501 persones vacunades, 286 vacunats més en 24 hores.

Malgrat això hem de lamentar una mort més, elevant la xifra a 179 defuncions a Mataró.
Pel que fa als casos confirmats positius de coronavirus fins al 16 de gener, han pujat fins als 7.891 casos, 66 casos nous. La taxa de positivitat de la darrera setmana de 7,44%, xifra encara segueix sent molt alta.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

Classes confinades, alumnes i docents en aïllament a Mataró

A una setmana de començar el segon trimestre la ciutat registra un total de 33 classes confinades i 834 alumnes i docents estan en aïllament, 80 dels quals haurien donat positiu en els darrers deu dies. Segons l’última actualització, feta avui mateix pel departament de Salut de la Generalitat.

Un dels centres més afectats en aquests moments és l’Escola Pia Santa Anna que té avui en dia 8 grups confinats i 217 persones en aïllament, 209 alumnes i 8 docents. Amb unes xifres inferiors es troba el Cor de Maria compta amb 4 grups confinats i 110 persones en aïllament, 7 de les quals haurien donat positiu en els darrers deu dies. I en menor mesura el GEM, l’Institut Damià Campeny, l’Escola Torre Llauder i l’Institut Miquel Biada.

Escola Pia Santa Anna, un de les escoles amb grups confinats
Escola Pia Santa Anna, un de les escoles amb grups confinats