L’evolució de la pandèmia comença a alentir-se lleugerament, mentre la pressió hospitalària en pocs dies ja està com en el pic de la segona onada. A l’Hospital de Mataró ahir diumenge es va començar a subministrar la vacuna Moderna als professionals sanitaris, quan a Catalunya ja ha començat a subministrar les segones dosis de la vacuna Pfizer. El pitjor cap de setmana a Espanya amb contagis, mentre Grifols anuncia un fàrmac que pot aportar la immunitat immediata de la COVID-19

Segueix la pressió hospitalària a l’Hospital de Mataró. Avui 145 pacients de la COVID-19, set més que ahir. El que portem d’any la xifra s’ha quasi triplicat, quan el 31 de desembre hi havia 50 pacients de la COVID-19, avui hi ha 145 persones. El que fa a l’UCI, hi ha 13 pacients de coronavirus i 5 d’altres patologies. Xifres que s’acosten a les del pic de la segona onada.

Per altra banda, avui les dades epidemiològiques donen un petit respir. La velocitat de transmissió ha baixat fins als 1,23. La incidència acumulada dels darrers catorze dies baixa fins als 664,65 punts i el ris de rebrot fins als 808 punts, 32 punts menys. Pel que fa als casos confirmats positius de coronavirus fins al 14 de gener, han pujat fins als 7.728 casos, amb una taxa de positivitat de la darrera setmana de 9,14%, xifra encara molt alta.

En la darrera setmana s’han fet 5.032 PCR i 1.824 test antígens. Mentre a Mataró ja portem 2.050 persones vacunades. Malgrat això hem de lamentar una nova mort, elevant la xifra a 176 defuncions a Mataró.

Seguiment epidemiològic i situació a 17.01.2021
Seguiment epidemiològic i situació a 17.01.2021

La vacuna Moderna ja està a Mataró

El personal sanitari de l’Hospital de Mataró ha rebut aquest diumenge les primeres dosis arribades a Catalunya de la vacuna Moderna. Una primera partida de 5.800 dosis s’han repartit 4 centres hospitalaris a Catalunya. A més de l’Hospital de Mataró, els hospitals d’Amposta, Manresa i el Sant Joan de Déu de Barcelona han sigut els escollits per aquesta primera partida de la vacuna nord-americana.

Segons el Consorci Sanitari del Maresme, l’objectiu és vacunar la totalitat de la plantilla a finals de la setmana que ve. I que durant el dia d’avui s’ha previst vacunar fins a 200 professionals. El procés de vacunació ja va començar la setmana passada amb l’administració del vaccí produït per Pfizer-BionTech. Pepe Gil, metge intensivista de l’Hospital de Mataró, ha estat el primer professional sanitari vacunat de Moderna, segons donen a conèixer el consorci mitjançant les xarxes socials.

Aquest fet coincideix en el dia que Catalunya ha començat a inocular les primeres segones dosis de la vacuna de Pfizer quan ahir es va superar els 18.000 morts per COVID a Catalunya des que va començar l’epidèmia.

El Consorci Sanitari del Maresme ha publicat a les seves xarxes la vacunació de Pepe Gil, primer metge que li han subministrat la vacuna Moderna

Els hospitals catalans com al pic de novembre

El Departament de Salut avisa que la pressió als hospitals continuarà creixent, i preveu que se superin els 700 pacients ingressats a l’UCI durant aquesta tercera onada. La xifra actual de pacients ingressats als hospitals públics i privats de Catalunya se situa en 2.809, que són 179 més que en l’últim recompte. Un total de 550 pacients es troben ingressats en la unitat de vigilància intensiva (UCI), 2 més que en el balanç anterior. La xifra total de morts se situa en 18.141, que són 129 més que els registrats el diumenge.

L’evolució de la pandèmia comença a alentir-se lleugerament. Catalunya ha registrat fins a aquest dilluns 458.437 casos confirmats acumulats de coronavirus, 423.193 amb una prova PCR o test d’antígens, 2.533 més que en el recompte del diumenge, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.

Les dades d’aquest dilluns mostren un descens de la velocitat de contagi i el risc de rebrot. La velocitat de reproducció de la malaltia (rt) ha baixat fins a 1,31, i el percentatge de positivitat dels tests d’antígens i PCR se situa en el 9,59%, mentre que la incidència acumulada en els últims catorze dies és de 596,08 per cada 100.000 habitants. La taxa del risc de rebrot ha baixat: el diumenge aconseguia un nivell de 794, i 24 hores després està en 754.

Catalunya ha administrat la vacuna contra el coronavirus a un total de 144.801 persones des que va començar la campanya de vacunació el 27 de desembre, de les quals 4.428 han rebut la dosi en les últimes 24 hores. Una xifra que equival a menys del 2% de la població catalana.

Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella
Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella

84.000 nous contagis a Espanya

Segons informa TV3, aquest cap de setmana ha sigut el pitjor en onze mesos de pandèmia de la COVID-19. El Ministeri de Sanitat espanyol ha donat aquest dilluns les xifres acumulades dels últims tres dies, amb 84.287 nous positius i 455 persones mortes. És la pitjor dada de contagis des de l’inici de la pandèmia, tot i que cal tenir en compte que inclou tot el cap de setmana.

Amb la nova actualització, a Espanya ja hi ha 2.336.451 persones que s’han contagiat de la COVID-19,confirmades per proves diagnòstiques. La xifra de víctimes mortals per coronavirus arriba a les 53.769. La incidència acumulada en els últims catorze dies es dispara fins als 689 casos per cada 100.000 habitants, un centenar més que divendres, segons les dades de Sanitat.

La pressió hospitalària preocupa actualment en algunes zones. A tot Espanya hi ha un 18% dels llits dels hospitals ocupats per pacients Covid. Aquesta dada ha crescut tres punts en tres dies. Ara per ara, hi ha 23.184 persones ingressades i 3.287 són a l’UCI, el 32% del total de llits que hi ha.

Situació actual de la COVID-19 a Espanya

Grifols prova un fàrmac amb immunitat immediata

Segons la Vanguardia, la multinacional d’hemoderivats Grifols ha iniciat un assaig clínic amb un nou medicament que podria proporcionar immunitat immediata contra la COVID-19 després de l’exposició al virus. El medicament, una immunoglobulina anti-SARS-CoV-2 d’administració subcutània, es podria utilitzar per a protegir persones majors i personal sanitari, així com a pacients immunodeficients en els quals la vacunació estigui contraindicada.

Segons ha informat Grifols, el tractament es podria administrar en centres d’atenció primària després d’un resultat positiu en test per a covid-19, evitant així els ingressos hospitalaris per progressió de la malaltia i complementant a la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació. L’administració d’aquest medicament també ajudaria a contenir brots en llocs on no s’hagi iniciat la vacunació o aquesta no hagi estat completada.

Imatge del laboratori Grifols a Parests del Vallès (Altres fonts)
Imatge del laboratori Grifols a Parets del Vallès. Foto: altres fonts