La Unitat Contra el Feixisme i el Racisme per la convivència i el respecte ciutadà ha promogut la signatura d’un manifest contra la ultradreta, a on 40 entitats socials i veïnals i organitzacions culturals i polítiques de la ciutat ja l’han signat

Aquest dijous 14 de gener va tenir lloc la presentació de la campanya “Mataró X Totes” i la lectura d’un manifest contra la ultradreta. Un manifest que ja han signat 40 entitats socials i veïnals i organitzacions culturals i polítiques. Contra la LGTB-fòbia, el racisme o el masclisme instaurat amb la violència de gènere. Per plantar cara a la ultradreta en aquestes eleccions. Amb aquest propòsit s’ha presentat la campanya i llegit el manifest que lidera la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

Els signants del manifest unitari comencen dient que volen “una ciutat de convivència i cohesió, una ciutat on les diversitats no estiguin amenaçades i estigmatitzades, siguin culturals, religioses, d’orientació sexual, identitat de gènere, etc. Volem remarcar el nostre compromís amb la pluralitat d’identitats personals i col·lectives que conformen Mataró. Per la convivència en la diversitat“.

També volen “una ciutat per les persones, on es respectin els drets de totes les veïnes sense excepció: habitatge digne, sanitat universal, inserció laboral i educació. Cal tractar el tema de l’habitatge des d’una perspectiva social i no mercantilista, garantint una llar a totes les famílies i persones vulnerables. Tenint cura dels ecosistemes i paisatges que ens envolten, fomentant l’ús d’un transport públic de qualitat per una mobilitat sostenible i reduir els gasos contaminants, ajudant al comerç local per un consum responsable“.

La cultura com eix cohesionador

En el manifest s’hi indica que “la cultura és un element cohesionador i de creixement social. Per això és important invertir-hi tots els recursos necessaris per a garantir-ne l’existència i fer-la accessible a totes les veïnes: un teixit associatiu fort és una ciutat viva, per a totes, on val la pena viure-hi“.

I segons les organitzacions que han signat el manifest creuen que “l’extrema dreta no compleix amb aquests principis cohesionadors, ja que basa el seu discurs en l’odi a la igualtat de gènere i el rebuig a les minories diverses i no normatives“.

Per això exigeixen i reivindiquen “una ciutat on es garanteixin els drets essencials, la llibertat d’expressió i de participació. En moments de crisi socioeconòmica i sanitària, com l’actual, l’extrema dreta aprofita l’odi i la  mentida per a dividir i fragmentar la societat: tenim memòria i Europa ja  ha viscut el feixisme criminal a les seves ciutats. Hem d’evitar caure en el parany del populisme de l’extrema dreta, ja que és aquí on resideix la seva força i on centren el seu discurs. Per això, cal evitar dialogar amb qui no parteix d’unes bases democràtiques i de respecte mutu“.

Entitats subscrites al manifest unitari contra la ultradreta
Entitats subscrites al manifest unitari contra la ultradreta

Ampli suport de les entitats i organitzacions mataronines

El manifest els hi donen suport partits polítics del Consistori com el Partit Socialista de Mataró, Esquerra Republicana de Mataró, Junts per Mataró i En Comú Podem Mataró. Però també partits que ara no estant a l’Ajuntament, com La CUP, PSUCVIU, Jovent Republicà de Mataró, La Forja Mataró o VOLEMataró. Associacions veïnals com la de Can Marchal, Les Santes – Escorxador, Cerdanyola o Rocafonda. Els Sindicats CCOO Maresme COS Maresme i UGT Maresme. I diferents entitats socials i culturals.

Malgrat les diferències i divergències de les entitats, asseguren que “entenem que la convivència i el respecte és la base de tota societat democràtica. En aquest sentit, creiem que l’extrema dreta no compleix amb aquests principis cohesionadors, ja que basa el seu discurs en l’odi“. Per això les entitats firmants es comprometen “en la lluita contra l’extrema dreta i totes les organitzacions que la representen, ja que aquesta no vetlla per una ciutat cohesionada, plural i diversa“.

I aquí us deixem l’entrevista que li va fer la nostra companya Montse Morón del programa “El Megàfon de Mataró” a Carla, membre de la UCFR.

Entrevista a Carla, membre de la UCFR entrevistada per Montse Morón per “El Megàfon de Mataró