Ahir en roda de premsa, tots els partits del Consistori van presentar una Declaració Institucional per demanar una millora del finançament i una major dotació de recursos per a l’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme. Un consorci que arrossega 61,9 milions de pèrdues a finals del 2019. Mentre el personal sanitari fa un crit d’auxili perquè ja no pot més

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) acumula unes pèrdues de 61,9 milions d’euros i presenta un fons de maniobra negatiu de 18,7 milions. Xifres que ja vàrem avançar fa una setmana per un article de Crónica Global. Una situació molt crítica perquè no pot finançar les activitats per manca de recursos. Des del 2015 l’Hospital de Mataró està intervingut pels departaments de Salut i d’Economia en la seva gestió. Una situació que després de més de cinc anys segueix igual o pitjor que al principi. L’Hospital de Mataró atén una població de més de 265.000 habitants i, pel que fa a la salut mental, a més de 427.000 persones. A més, el Consorci Sanitari del Maresme compta també amb dos Centres d’Atenció Primària a la ciutat de Mataró que, degut a la manca de finançament, es troben en inferioritat de condicions respecte a la resta de CAPs de la ciutat.

Recordem que el resultat d’una auditoria tècnica va detectar en 2016 que el CSdM requeria una inversió de 23,7 milions d’euros per a posar-se al dia, dels quals 10,4 es consideraven urgents. Malgrat tenir un nou quiròfan, sense personal i derivant les activitats a la sanitat privada, fa que aquesta inversió sigui un brindis al sol per part de la Generalitat. I que posa amb dubte la gestió interna de l’Hospital de Mataró.

Gestió del CSdM

Una gestió que segons va declarar ahir l’alcalde, David Bote, no comporta repartir les responsabilitats ni de gestió ni polítiques. Segons l’alcalde “és imprescindible que s’incrementi el finançament de l’Hospital de Mataró“. Amb aquestes paraules va deixar clar que el cap del gestor de l’Hospital de Mataró, Ramon Cunillera, no perilla per la seva gestió. Ja que considera que la Generalitat ha d’incrementar la inversió i millorar l’autonomia de gestió, per a no incidir negativament en la gestió diària del centre.

Però el crit d’alarma i d’auxili del personal sanitari és cada vegada més desesperant. I amb l’increment de casos de la COVID-19 en alça, es fa cada vegada més insostenible. Uns casos que la tendència és que aquesta tercera onada sigui pitjor que la segona, amb un personal sanitari en fallida tècnica i físicament.

Roda de Premsa de la Declaració Institucional per demanar una millora al Consorci Sanitari del Maresme

Crit d’auxili del personal sanitari

Cada dia que passa l’Hospital de Mataró va pitjor. Pel que fa a les dades de la pandèmia, avui hi han 112 pacients de la COVID-19 ingressades, de les quals 10 estan a UCI. Es manté el 50% de la capacitat d’UCI, però la situació és insostenible. Recordem que la capacitat inicial de l’Hospital de Mataró es de 14 llits UCI, que es van ampliar per primer cop  a mitjans d’octubre amb 8 llits més. Que va ser insuficient, fins ara ampliar a 32 llits.

I la cosa no millora en dades epidemiològiques. Avui torna a incrementar-se els tres valors. La incidència acumulada dels darrers catorze dies passa dels 620,86 punts d’ahir als 650,82 punts. El risc de rebrot s’incrementa fins als 762 punts, quan ahir estàvem a 718 punts. I la velocitat de transmissió es passa de l’1,16 a l’1,18.

El personal sanitari està ja molt al límit, amb urgències desbordades per casos de COVID-19 els darrers dies. Metges i la infermeria amb crisi personal en acabar els seus torns. I no millora a l’hora de les vacunacions. L’Hospital de Mataró a la cua dels hospitals de Catalunya a l’hora de la distribució i execució de la vacunació a la seva primera línia. Malgrat la declaració que d’aquí a poc rebran les dosis de Moderna, que ja haurien d’estar subministrades al personal sanitari.

Recordem els dos brots que ha fet a més minvar el personal sanitari i la manca de vacunació al personal que està a primera línia fa que els contagis que es podien evitar, no es faci.

Seguiment epidemiològic i situació a 14.01.2021 a Mataró
Seguiment epidemiològic i situació a 14.01.2021 a Mataró

L’Hospital de Mataró a la cua en inversió

L’increment d’inversions a altres hospitals de Catalunya, com l’últim, recentment a l’Hospital de Calella, o les inversions als centres sanitaris de Reus o Granollers, fan que l’Hospital de Mataró estigui a la cua en inversió dels darrers deu anys. Per això a la Declaració Institucional aprovada per tots els partits del Consistori, insten a la Generalitat de Catalunya a resoldre el problema crònic de finançament que pateix l’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme, complint les diverses resolucions aprovades al Parlament de Catalunya al respecte.

Per altra banda, reclama a la Generalitat de Catalunya la presentació del Pla Funcional del Nou Hospital de Mataró i el calendari per l’ampliació de l’Hospital de Mataró. L’acceleració de la construcció dels nous quiròfans i infraestructures necessàries i dotar personal suficient per realitzar el nombre més gran d’intervencions i ingressos hospitalaris possibles dins del sistema de salut públic.

A la roda de premsa que fa l’alcalde de Mataró, David Bote, fa cada principi d’any ja va avançar aquesta reclamació per via d’una Declaració Institucional. I va indicar que tres són les reivindicacions concretes. “Mantenir la inversió en la modernització de l’hospital i en l’ampliació de l’hospital”. La segona és “la millora del finançament de l’hospital“. I el tercer és resoldre d’una vegada l'”infrafinançament històric“. Recordem que per un “mal dimensionament en la seva arrancada“, l’hospital ja va haver de demanar un crèdit per poder finançar la seva activitat diària.