Els contagis diaris continuen disparats a Mataró i a Catalunya. El Departament de Salut ha registrat aquest dilluns 4.046 casos nous a Catalunya i 64 a Mataró (dades consolidades del 7 de gener). El total de casos confirmats acumulats a Catalunya s’eleva a 428.167 persones i a Mataró 7.128 persones. Hem de lamentar 70 defuncions al total de Catalunya en 24 hores i tres a Mataró. Cosa que fa que ja hi hagi 17.628 persones mortes per la COVID-19 i a Mataró 170 persones.

La velocitat de propagació del virus a Mataró ha baixat fins a l’1,34 quan fa quatre dies estava a 1,92. Mentre a Catalunya està a 1,22. El risc de rebrot ha disminuït també, arribant als 664 punts. A Catalunya està actualment a 546 punts. La incidència acumulada dels darrers catorze dies a Mataró està en 490,23 punts i a Catalunya a 468,37 punts.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

El que fa a l’Hospital de Mataró segueix augment les hospitalitzacions. Tenim a les vuit del matí d’avui 83 pacients de la COVID-19 ingressats, dels quals 6 estan a l’UCI. A Catalunya també segueix creixent les hospitalitzacions, hi han ingressades 2.383 persones de les quals 470 estan a l’UCI. Pel que fa a les vacunacions Salut informa de que ha vacunat 68.306 persones, de les quals 929 han sigut a Mataró.

Les UCI catalanes estan al 83% de la seva capacitat

Les dades continuen mostrant que la COVID-19 està en expansió a Catalunya. Aquest dilluns, passades les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, els consellers de Salut i d’Interior, i altres responsables del seguiment de la pandèmia, han comparegut per informar sobre la situació actual.

Comencen a ser perilloses les xifres de les UCI. Actualment estan al 83% de la seva capacitat, de les que un quasi el 55% del total de persones ingressades és per la COVID-19. A conseqüència d’aquest fet, alguns hospitals han posposat algunes activitats assistencials ordinàries, encara que la consellera de Salut, Alba Vergés, no ha concretat. Espera a tenir més dades per fer-ho.

Aquestes xifres són preocupants, ja que feia des del mes d’octubre que no es veien. Per la seva part el director i coordinador de la COVID-19, Jacobo Mendioroz, ha indicat que l’evolució de la pandèmia és diferent en l’Àrea Metropolitana de Barcelona que a la resta de comarques, en les que no es veu tant augment de nous casos positius.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

Perilla les eleccions al Parlament per la COVID-19

Salut ha enviat un informe als partits on conclou que el pic de l’epidèmia arribaria just abans de la campanya electoral, i la pressió a les UCI, pocs dies abans dels comicis. Amb aquestes dades, les formacions han de decidir, a tot tardar divendres i de forma consensuada, si el context empitjora, si s’han d’ajornar o no les eleccions.

Segons informa TV3, l’informe planteja dos escenaris. En el primer escenari, Salut preveu arribar al pic a les UCI el 4 de febrer, amb 640 pacients, mentre que en el segon escenari el pic seria el 10 de febrer amb 850 pacients.

En cap dels dos casos, però, es té en compte que es pugui accelerar la velocitat de propagació per efecte de la nova soca britànica, una opció “que en cap cas es pot descartar”, diu el document.

A més, l’informe també conclou que en les pròximes setmanes ens mantindrem en fase de mitigació, cosa que implicarà diferents graus de desprogramació d’activitat assistencial, una dedicació intensiva del personal de tots els nivells als pacients Covid i una dificultat per fer rastreig de casos per l’elevat nombre de positius.

Per últim, l’informe descarta poder prendre mesures que suposin una desescalada respecte a la situació actual i no descarta una acceleració de la propagació de la pandèmia.

Alba Vergés, consellera de Salut
Alba Vergés, consellera de Salut

Sanitat preveu que els efectes de les vacunes es noti a la fi de febrer principis de març

Sanitat en roda de premsa ha informat que s’ha registrat 61.422 nous contagis i 401 morts més des de divendres passat. El nombre de casos des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 2.111.782 i el de morts a 51.874, segons el recompte oficial. La incidència es dispara i passa de 350 a 435 casos per cada 100.000 habitants.

El ministeri de Sanitat situa a la fi de febrer o bé principis de març el moment en què es podran començar a observar els efectes sobre les dades globals de contagi de la COVID-19 per l’aplicació de la vacuna. Serà quan s’hauran administrat les segones dosis de la vacuna Pfizer. Per al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la setmana vinent serà clau per a veure l’evolució de la pandèmia en l’Estat després de Nadal. Creu que si la gent compleix ara les normes, es podrà detectar una certa tendència a la baixa en els ingressos. Si no, el pic de la pandèmia podria trigar encara dues o tres setmanes.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat ha indicat que les dades de vacunació en data d’avui, és que s’han aplicat 381.565 dosi de vacuna, un 51% de les dosis rebudes. “És cert que no s’ha deixat de vacunar cada dia, però els festius no s’ha seguit el mateix ritme“, ha recalcat.

Situació hospitalària

Respecte als centres sanitaris, Fernando Simón, ha informat que “l’ocupació d’UCI està en un 26% i els llits d’hospitalització normals estan en un 13,7%“. Ha subratllat que “hem de tenir molta cura, ser conscients que si ens hem relaxat més del compte durant Nadal, caldrà fer un esforç ara. No tenim una situació falaguera. No podem pensar que això és un problema associat al canvi en el cep“. Però ha matisat que “no estem en una situació similar a la de la primera ona, crec que podem aconseguir controlar aquesta tercera ona sense necessitat d’un confinament domiciliari com va ocórrer al març“.

Respecte als casos del cep britànic, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat ha informat que “ara mateix a Espanya tenim identificats al voltant de 70 casos confirmats del cep britànic distribuïts entre diverses comunitats autònomes, un cep una mica més transmissible que l’anterior. Els casos s’han identificat en la Comunitat de Madrid, Catalunya i Andalusia, regions que tenen major mobilitat tant de ciutadans britànics com d’estudiants i treballadors nacionals. Queden bastants mostres per analitzar, per la qual cosa podrem donar més detalls en els pròxims dies“.

Fernando Simón a una roda de premsa del Ministeri de  Sanitat
Fernando Simón a una roda de premsa del Ministeri de Sanitat