El CECAT avisa de forts vents i onada de fred per a aquest dissabte i el Meteomar alerta que es poden registrar ratxes de vent de fins a 85 km/h. Per la seva part l’Ajuntament activa en fase d’alerta el Pla d’Actuació Municipal per vent i el protocol de baixes temperatures

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una pertorbació que, juntament amb la massa d’aire fred que segueix ancorada a bona part de l’Europa Occidental, donarà lloc a un extens episodi de neu a cotes baixes a Catalunya. També, segons la previsió, el vent podrà superar els 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país, sobretot a cotes altes. Dissabte també es preveu un episodi de mala mar a tota la costa catalana.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase de Prealerta per la previsió de l’SMC de ventades dissabte a tota la zona del Maresme.

Borrasca Filomena
Borrasca Filomena

De cara a l’avís per vent, cal extremar les precaucions a les zones on bufi fort sobretot pel que fa a la conducció i a les activitats a l’exterior. També, i en l’àmbit preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració nadalenca de balcons i terrasses perquè no voli a causa del vent.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. Es recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

Per la seva part, l’Ajuntament ha activat en fase d’alerta el Pla d’Actuació Municipal per vent i també el Protocol per baixes temperatures, inclosos en el DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil de Mataró).

Consells per ventades

Davant aquesta alerta per fortes ventades, es demana molta precaució a la població en els desplaçaments i per possibles incidències com caiguda d’arbrat i elements del mobiliari urbà, i seguir els consells següents:

Si us trobeu a casa:
  • Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Abaixeu completament les persianes i, si són de cordó, subjecteu-les bé.
  • Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
Si us trobeu a l’exterior:
  • Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
  • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
  • Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
  • Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d’espigons, esculleres i passejos marítims.
Si heu de conduir:
  • Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
  • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
  • Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
Si feu una activitat de lleure:
  • Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.
  • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
  • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l’augment consegüent del perill d’allaus.
Una palmera caiguda al passeig Marítim durant el temporal Glòria, el gener de 2020. Foto Ajuntament
Una palmera caiguda al passeig Marítim durant el temporal Glòria, el gener de 2020. Foto: Ajuntament

Consells per fred

L’Ajuntament també ha activat el Protocol per baixes temperatures, que estableix les pautes i circuits de coordinació entre els diferents serveis municipals en cas d’onada de fred. Aquest protocol està coordinat pel Servei de Protecció Civil. També en formen part els serveis municipals de Policia Local, Espais Públics, Benestar Social, Salut Pública, Atenció Ciutadana, Projectes Transversals i Participació, Comunicació, les direccions municipals de Cultura, Esports, Promoció Econòmica i Ensenyament, i Aigües de Mataró; així com els Serveis d’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme i l’Institut Català de la Salut, i Creu Roja de Mataró.

Entre les mesures previstes es contempla el tancament del sistema de reg de les zones verdes i fonts ornamentals per evitar el trencament de les canalitzacions i la formació de plaques de gel. També s’activa el protocol d’avisos per fer arribar els consells de protecció davant situacions de fred intens als usuaris del servei de teleassistència i de les empreses d’atenció domiciliària del municipi, i es fan trucades de seguiment a les persones més vulnerables i fràgils, principalment gent gran que viu sola i amb malalties cròniques. En aquesta ocasió no caldrà habilitar l’alberg municipal de Can Soleret per atendre les persones sense sostre que necessitin passar les properes nits a cobert, ja que actualment ja són ateses al Centre Cívic Espai Gatassa, habilitat com a centre d’acollida municipal a causa de la pandèmia.

Es recomana a la població mantenir-se informada de la predicció del temps i estar atents als familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat perquè es protegeixin dels efectes del fred, especialment gent gran, nadons i infants, i les persones amb problemes respiratoris. També s’aconsella vestir-se amb roba adient pel fred si s’ha de sortir de casa i protegir-se cara i cap.