Rècord en vacunació a Catalunya amb 9.651 vacunes subministrades. La campanya de vacunació contra la COVID19 continua aquest dimecres a Catalunya tot i ser festiu. El fàrmac de la biotecnològica nord-americana Moderna veu la llum verda i s’afegeix al de Pfizer en la lluita contra la COVID. Empitjorament de les dades que encara no reflecteixen les conseqüències de les festes nadalenques, que intenta pal·liar les restriccions que comencen demà. Per la seva part, Educació farà cribratge massiu als centres educatius però després d’obrir les escoles

Si el dilluns es varen posar 2.798 vacunes a Catalunya, aquest dimarts s’han posat 9.651 vacunes a Catalunya, una xifra rècord en un sol dia i que duplica la marca del total acumulat des de l’inici de la campanya. En total ja s’han vacunat 20.843 persones. Aquest dilluns ja va començar a vacunar-se el personal sanitari. El personal s’ha mostrat satisfet que el dia de Reis també es puguin posar vacunes per maximitzar la capacitat de vacunació.

Dues de les professionals que s’han vacunat aquest matí han explicat que ho han hagut de fer dins la seva jornada laboral, i que per això han lamentat que hi hagués una mica de cua, perquè els pacients les esperaven.

A Mataró ahir també es van vacunar 244 persones fent un total des del començament de la campanya de 275 persones vacunades. Recordem que ahir es van començar la vacunació a la Residència El Mirador. Però encara no tenim notícies de quan es podràn vacunar el personal sanitari de Mataró.

Vacunació a la residència El Mirador
Vacunació a la residència El Mirador

Llum verda a la vacuna de Moderna

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat llum verda aquest dimecres en una reunió extraordinària a la vacuna desenvolupada per la farmacèutica Moderna, donant així el seu veredicte final perquè la Comissió Europea pugui atorgar una llicència condicional a l’ús del fàrmac en territori europeu. Així es converteix en la segona vacuna contra la COVID19 aprovada a la Unió Europea pel regulador, després que la de Pfizer-BioNTech obtingués l’aval el 21 de desembre.

La vacuna de Moderna –com també la de Pfizer/BioNTech– són d’última generació tecnològica, la denominada d’ARNmissatger. En aquesta plataforma, prou diferent de les més clàssiques de virus atenuat, s’injecten fragments del material genètic del coronavirus (ARN) perquè les cèl·lules del cos humà l’utilitzin per fabricar proteïnes virals que provocarien la generació d’anticossos. La gran diferència és que aquesta vacuna només necessita conservar-se congelada a 20 graus sota zero (i no en ultracongeladors de -70 °C com la de Pfizer). Ara ja són dues les vacunes per poder augmentar les dosis i la vacunació de tota la població.

Vacuna Moderna para la COVID19. Foto: redacción médica.
Vacuna Moderna para la COVID19. Foto: redacción médica.

Continua l’empitjorament de les dades

Els contagis diaris continuen disparats a Mataró i a Catalunya. El Departament de Salut ha registrat aquest dimecres 4.451 casos nous a Catalunya i 69 a Mataró. El total de casos confirmats acumulats a Catalunya s’eleva a 414.645 persones i a Mataró 6.895 persones. Hem de lamentar 75 defuncions al total de Catalunya en 24 hores i dues a Mataró. Cosa que fa que ja hi hagi 17.395 persones mortes per la COVID19 i a Mataró 167 persones.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

 

La velocitat de propagació del virus a Mataró segueix pujant, tenint avui 1,92. Mentre a Catalunya està a 1,47. El risc de rebrot ha augmentat en 48 punts, arribant als 716 punts. A Catalunya està actualment a 576 punts. La incidència acumulada dels darrers catorze dies segueix el seu creixement també, a Mataró està en 374,20 punts i a Catalunya a 406,88 punts.

El que fa a l’Hospital de Mataró, tenim a les vuit del matí d’avui 74 pacients de la COVID19 ingressats, dels quals 7 estan a l’UCI. A Catalunya hi han ingressades 2.049 persones de les quals 417 estan a l’UCI.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

No obstant això només és la punta de l’iceberg, que pot resultar pitjor que la segona onada viscuda entre setembre i novembre. Sobre aquests números, s’ha de tenir en compte que encara no reflecteixen la situació actual passada les festes de Nadal.

Aquestes festes poden haver acabat amb els esforços de la població i mesures per a contenir la propagació del virus d’aquests darrers dos mesos. Així com deixen un futur a mitjà termini amb una trajectòria preocupant en tots els indicadors. Els professionals sanitaris es miren les xifres amb preocupació i pronostiquen un nou pic d’hospitalitzacions la setmana que ve.

Restriccions a partir de demà

Des de dijous i fins al 17 de gener només es podrà circular pel municipi on resideixes. Només se’n podrà sortir per anar i tornar de la feina, emergències sanitàries i anar a cuidar persones dependents. També es manté el confinament nocturn de les 22 hores a les 6 del matí.

Entre setmana només podran obrir els establiments de menys de 400 metres quadrats, a un 30% de l’aforament màxim. Les grans botigues i els centres comercials tornen a quedar tancats. Durant el cap de setmana, només podran obrir els comerços essencials, com supermercats o farmàcies.

Només es podrà fer esport a l’aire lliure i es podrà creuar a un municipi limítrof. Les competicions no professionals o d’àmbit estatal es mantenen ajornades. En canvi, la pràctica esportiva en espais tancats torna a quedar suspesa. Això afecta gimnasos i pavellons poliesportius.

I a les activitats extraescolars, queden restringides al mateix grup bombolla i dins del mateix centre educatiu. No es podran altres activitats fora d’ella, ni tampoc de lleure. Les altres mesures com les activitats culturals, hostaleria o la restauració segueixen com fins ara.

Control policial. Imatge d'arxiu.
Control policial. Imatge d’arxiu.

Cribratge massiu amb automostres a les escoles

Entre l’11 i el 29 de gener es farà un cribratge massiu mitjançant automostres a les escoles. Així ho ha anunciat el Departament d’Educació, després que ja avisés que es farien PCR als centres educatius. Però no es faran abans de la represa de les classes tal com havia demanat el col·lectiu Tornem a les Escoles.

Per ara la represa es manté el dilluns 11, tot i que una vintena d’experts en epidemiologia i estadística, entre altres branques, han demanat un “tancament temporal dels centres docents“, des de l’educació primària fins a la universitària, per “evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de la COVID19“.

Una mare porta el seu fill a una escola de Mataró, en una imatge d'arxiu.
Una mare porta el seu fill a una escola de Mataró, en una imatge d’arxiu.