La velocitat de propagació (RT) s’enfila a 1,91, mentre que el risc de rebrot assoleix els 668 punts, el nivell més elevat des del 10 de novembre. Paral·lelament, s’han notificat 58 casos confirmats per PCR / TA. Mentrestant, el ritme de vacunació segueix per sota de les previsions amb un total de 28 vacunats a Mataró, el doble d’ahir

L’empitjorament preocupant dels principals indicadors epidemiològics a Mataró i a Catalunya indica avui de nou que estem a la tercera onada. El risc de rebrot i la velocitat de propagació de la pandèmia continuen amb creixements desbocats. En concret, el risc de rebrot creix 73 punts en 24 hores i arriba als 668, el nivell més elevat des del 10 de novembre. La taxa RT s’enfila a l’1,91, és a dir, guanya 19 centèsimes en només 24 hores.

Segons les dades del Departament de Salut, la incidència acumulada de casos a catorze dies per 100.000 habitants se situa en 348,85 punts, i en les darreres 24 hores s’han notificat 58 nous casos. A més a més, continua creixent el volum de positivitat de les proves, que és del 6,33% la darrera setmana. Per altra banda, no hem de lamentar cap defunció i en tota la pandèmia hi ha 165 persones mortes a causa de la COVID a Mataró.

Seguiment epidemiològic
Seguiment epidemiològic

Pel que fa a l’Hospital de Mataró tenim 73 pacients ingressats per COVID19, dels quals 9 estan a l’UCI. Quan fa una setmana estavem per sota de la cinquantena. Fet que denota que l’alta incidència de positius per la COVID torna a posar en risc la pressió hospitalària de Mataró i de retruc la de Catalunya.

Evolució de l'epidèmia i la tendència del risc de rebrot a Mataró
Evolució de l’epidèmia i la tendència del risc de rebrot a Mataró

Ritme baix de vacunació a Mataró i Catalunya

El que encara no arrenca és el ritme de vacunació. En aquesta primera fase, Catalunya disposa de 60.000 dosis setmanals, de manera que hauria de vacunar entre 8.000 i 9.000 persones al dia, però de moment tot just s’han vacunat 10.475 persones, unes 2.000 les darreres 24 hores. Per tot plegat, Salut ja va anunciar canvis, després de les queixes per la desorganització dels primers dies.

El Departament de Salut s’ha compromès a agilitzar el ritme i a vacunar també en dies festius. Per entendre què ha passat, ara sabem que Salut ha tingut tres grans contratemps. El primer va ser l’arribada amb retard de les primeres vacunes per un error de Pfizer. El segon és que Salut no tenia a punt tota la logística sobre el trasllat de les dosis i els documents de consentiment dels que s’han de vacunar primer. El tercer contratemps: la crisi del nou brot del Regne Unit. Les 250 neveres especials que ha comprat la Generalitat per desar la vacuna venien del Regne Unit. El tancament de la frontera del canal de la Mànega va fer que la majoria no arribessin a temps al país. Finalment han arribat a Catalunya aquest cap de setmana.

Fins avui dia a Catalunya s’han subministrat 10.475 vacunes. Pel que fa a Mataró fins al dia d’avui s’han vacunat 28 persones, 14 més en les darreres 24 hores. El 30 de desembre es van vacunar 2 persones, el 31 de desembre ho varen fer 5 persones i el 2 de gener es va saldar amb 7 persones vacunades.

Salut avança la vacunació del personal sanitari de primera línia

El Departament de Salut començarà a vacunar els professionals sanitaris, en paral·lel a la campanya de les residències i abans d’haver administrat la vacuna a tots els usuaris d’aquests centres. També es vacunarà cada dia de la setmana, festius inclosos.

Així ho va anunciar aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa en què està anunciant un pla de xoc davant l’augment de casos de COVID i d’ingressos per aquesta malaltia.

Aquest mateix dilluns, cinc hospitals han començat la vacunació del personal sanitari: Vall d’Hebron i Sant Pau, a Barcelona; Germans Trias, a Badalona; Josep Trueta, a Girona, i Joan XXIII, a Tarragona. Pel que fa a l’Hospital de Mataró, encara no es tenen noticies de quan es començarà a subministrar les vacunes al personal sanitari.

Hospital de Mataro - Urgencies
Hospital de Mataro – Urgencies