Quan l’Ajuntament de Mataró tot just acabava de publicar una nota dient que volia acomiadar l’any 2020, marcat per la pandèmia de la Covid-19, amb una tronada que marcarà els quarts i les 12 campanades de forma que es puguin escoltar des de tota la ciutat, l’Associació SOS ANIMALS CATALUNYA ha fet una crida a boicotejar-ho.

Donada la situació que també ha obligat a anul·lar la festa popular de l’OCA, des de la Direcció de Cultura han ideat un comiat de ciutat com a símbol per dir a déu a tot el que ha portat el 2020. La proposta és que, des d’un punt de la ciutat, es tiraran petards que marcaran els quarts i les dotze darreres campanades del 2020.

El lloc escollit, el qual no s’ha anunciat, ha de permetre escoltar els petards des de tots els barris i punts de Mataró amb l’objectiu que sigui un comiat de ciutat. Per visualitzar aquest comiat, també s’anima a la ciutadania a  penjar fotografies i vídeos de les seves revetlles a les xarxes amb el #adéu2020Mataró.

Però l’Associació SOS ANIMALS CATALUNYA no ha trigat a reaccionar i ha publicat a les xarxes socials el següent comunicat:

DESDE SOS ANIMALS CATALUNYA hacemos un llamamiento masivo a nuestros seguidores.

El @ajuntamentmataro a decidido malgastar el dinero de nuestros impuestos en tirar pirotécnia el día 31 de diciembre. Desde la entidad tachamos de IRRESPONSABLE la decisión del consistorio.

Informamos y lo hacemos público que un grupo de ACTIVISTAS POR LOS DERECHOS DE LOS ANIMALES realizarán un “BOICOT” a dicha decisión del consistorio ANULANDO 100% el disparo de la tronada. Si la tronada deciden realizarla desde el Ayuntamiento no descartamos la entrada en el mismo y así realizar el dicho BOICOT. Estamos cansados de decisiones como estas, que no tienen ni pies ni cabezas.

Nuestra decisión va más allá de los animales como también , cuidar a las personas mayores, personas que sufren por estos ruidos y niños con autismo.

El comunicat va acompanyat dels correus electrònics de l’Ajuntament de Mataró on fer arribar les queixes ciutadanes.

En declaracions de Toni Solana a Ràdio La Veu TV, la resposta a la crida no ha estat només local, sinó també en l’àmbit nacional. Amb més 3.560 respostes a la crida, insta a l’Ajuntament de Mataró a anul·lar aquesta acció, posant l’accent a la situació econòmica que es viu arran de la pandèmia i en estalviar la despesa innecessària que es realitzarà.

Segons Solana assumiran qualsevol represàlia i fins i tot comenta que si és necessari entraran a l’Ajuntament per boicotejar l’acció.

Sembla que els petards són l’únic recurs que li queda a la Direcció de Cultura per a mantenir algunes celebracions. També per Les Santes van ser els petards l’únic acte realitzat des del Consistori. En aquella ocasió va ser per sorpresa des de l’edifici de l’Ajuntament. Ara, tot i que amb poc temps, ha estat anunciat, el que ha provocat múltiples reaccions d’aquells que procuren pel benestar animal.