La velocitat de propagació a Mataró (rt) avui ha tingut un petit descens, respecte ahir, 2,13. Però creix la pressió sobre els hospitals de Catalunya, inclòs Mataró amb un augment de pacients d’UCI. Per això Salut demana no relaxar-se i demana “reduir al màxim les interaccions socials“. Sanitat acaba d’actualitzar l’estratègia de vacunació contra la COVID19, mentre augmenta el percentatge d’espanyols disposats a vacunar-se

La velocitat de propagació a Mataró (rt) avui ha tingut un descens. Ha passat del 2,27 a 2,13. El risc de rebrot també ha sofert un petit descens, en concret, baixa 14 punts i ara estem als 371. La incidència a 14 dies s’eleva de 184,72 a 189,34, segons les últimes dades del Departament de Salut.

S’han declarat 11 nous casos confirmats per PCR o test d’antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 6.245 des de l’inici de la pandèmia. El 4,30% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. No hem de lamentar cap defunció i el total és de 158 persones mortes. A les 8 del matí hi havia 39 pacients ingressats als hospitals amb COVID19, una més que el divendres passat, i 11 persones a l’UCI, tres més que l’últim balanç de divendres.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró
Creix la pressió sobre els hospitals i frena l’acceleració del virus

Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel Departament de Salut, la velocitat de propagació del coronavirus, rt, a Catalunya, el creixement del qual estava desbocat des de fa nou dies, ha frenat i s’ha situat en 1,52, una centèsima menys que ahir.

La tensió hospitalària ha crescut amb 1.623 ingressats amb COVID19, 181 persones més que fa una setmana. La pressió no es nota tant a l’UCI, on ara hi ha 327 malalts crítics amb coronavirus, set més que fa vint-i-quatre hores. Aquesta última setmana ha arribat a haver-n’hi 351.

En aquest temps el risc de rebrot ha crescut gairebé 200 punts i ja és de 366 punts, 12 més que ahir, mentre que la incidència acumulada de casos en els últims 14 dies també puja fins a 257,72 casos, 9 més.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

 

Salut demana “no relaxar-se”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat “reduir al màxim les interaccions socials, escollir bé què volem fer i amb qui i protegir les nostres bombolles“. Ha insistit que “no anem bé, hem d’anar molt alerta“, perquè “la vacuna és la llum al final del túnel” però de moment les dades no són bones.

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha demanat “no relaxar-se“. Tot i que la setmana que ve començarà la vacunació contra la COVID, ha indicat que “encara ens queden mesos de treballar durament“.

Ha recalcat que falten moltes setmanes per aconseguir uns mínims nivells d’immunitat de grup. Mendioroz ha avisat que estem en una situació “de màxim risc“, a les portes de Nadal. Malgrat que els contagis no creixen a un ritme tan ràpid com fa algunes setmanes, segueixen augmentant els ingressos als hospitals i també els malalts crítics a l’UCI.

Preguntat per la nova soca de COVID19 detectada al Regne Unit, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID19 a Catalunya, “no tenim constància que hagi arribat a Catalunya“. Tot i això ha dit que el fet que no s’hagi trobat a Catalunya “no vol dir que no hagi arribat“.

Jacobo Mendioroz, coordinador unitat específica de resposta a la COVID19. Foto: ACN
 Jacobo Mendioroz, coordinador unitat específica de resposta a la COVID19. Foto: ACN

Augmenta el percentatge d’espanyols disposats a vacunar-se

Sanitat acaba d’actualitzar l’estratègia de vacunació contra la COVID19 que previsiblement començarà a Espanya diumenge que ve 27. Encara que ja es coneixia que els primers grups poblacionals serien usuaris i treballadors de residències, personal sanitari “de primera línia“, la resta de sanitaris i grans dependents, el ministeri ha fet públics els detalls de qui estaran en cada col·lectiu.

Ho fa el mateix dia en què l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat el vistiplau a la vacuna de Pfizer/BioNTech, que tot seguit haurà d’autoritzar la Comissió Europea i que és esperable que Espanya comenci a rebre entre el 26 i el 27, tal vegada de matinada.

Aquest és el primer dels prototips que s’autoritza per als 741 milions de ciutadans comunitaris, quan ja fa gairebé tres setmanes que va rebre el permís per ser desplegada al Regne Unit, que va començar a administrar-la el 8 de desembre. Als Estats Units es va aprovar l’11 i les primeres dosis van inocular-se just tres dies després. Aquesta vacuna requereix dues dosis, injectades amb una diferència de 21 dies.

Segons el darrer baròmetre del CIS, un 40,5% dels enquestats estaria disposat a vacunar-se immediatament, mentre que en l’enquesta de principis de desembre era només un 32,5% i un 55,2% assenyalava que preferiria esperar a conèixer els efectes.

Viales vacuna para coronavirus. Foto Reuters
Viales vacuna para coronavirus. Foto Reuters