A Catalunya es limiten horaris i aforaments als espais amb més aforament. Així com una limitació de la mobilitat que es mantindrà, bàsicament, en l’àmbit de la comarca. Les mesures entraran en vigor el dilluns i es mantindran en vigor fins a l’11 de gener, amb excepcions per als dies festius. Noves restriccions pels bars i restaurants, obertura de 7.30 h a 9.30 h i de 13.30 h a 16 h. Mataró ja contagia a dues persones per cada persona positiva, i Catalunya amb 2.252 casos i 20 morts més en les últimes 24 hores

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó han comparegut davant dels mitjans de comunicació per explicar les noves mesures restrictives que es posaran en vigor el dilluns 21 de desembre i que tindran vigència fins a l’11 de gener. Segons ha avançat Meritxell Budó, aquestes mesures restrictives que avui han anunciat per aturar l’avenç del virus es revisaran de nou el 28 de desembre. Aquestes restriccions tindran excepcions durant els dies festius de Nadal.

Roda de premsa

El vicepresident de la Generalitat indica que “la situació ens obliga a fer passos enrere“, que a més apel·la a la “responsabilitat ciutadana“. A més, Pere Aragonès anuncia un pla d’inspeccions per a controlar aforaments i limitacions en els locals oberts al públic. “No hi ha sectors culpables, el virus no el porten els establiments, el portem els clients. Cal una intensificació dels controls, però tan important com això és el que fem nosaltres com a clients, com ens comportem“, ha dit Aragonès. “Acumulem ja més de 16.000 defuncions a Catalunya, no podem acceptar que es normalitzi la tragèdia, hem de rebel·lar-nos davant això“, diu Aragonès.

Aragonès ha dit que estan pendents d’un pla de l’Estat d’ajudes per a la restauració. “Posarem tots els recursos que puguem pagar. Hem fet un gran desplegament de mesures i ho tornarem a fer les mesures que calgui, però cal una cooperació entre les diferents administracions“, ha apuntat. Malgrat això, “si la situació ho requereix, s’aprovaran mesures més dures. En cada moment s’han de prendre les mesures adequades tenint en compte les conseqüències econòmiques i socials que comporten“, ha apuntat el vicepresident Aragonès, que ha afegit: “Si la situació millora podrem relaxar-les, però si no, es mantindran sense excepcions“.

Vicepresident Pere Aragonès a la roda de premsa
Vicepresident Pere Aragonès a la roda de premsa

Per la seva part, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, afirma que Catalunya es troba “en una fase crítica” de la pandèmia i resumeix les mesures restrictives que entraran en vigor a partir del dilluns.

Budó, ha explicat que “hem de reduir la interacció social i la mobilitat. Sabem que si ho fem, baixen les dades perquè baixa el risc de contagi. Ho hem de fer entre tots“. Ha conclòs dient que “abans de fer una trobada hem de preguntar-nos si és imprescindible. Ho és? Llavors fem-la, però si no, millor esperem una mica. Ens hi juguem molt i ho hem de fer entre tots“.

Consellera de Presidència, Meritxell Budó a la roda de premsa
Consellera de Presidència, Meritxell Budó a la roda de premsa

Les restriccions de mobilitat i de reunions

Es limita la mobilitat durant tota la setmana a l’àmbit comarcal, amb l’excepció dels desplaçaments per a visitar familiars i els desplaçaments de bombolles de convivència per anar a la segona residència o a una destinació fixa com un hotel o una casa rural. El govern ha explicat també que l’Alt Urgell i Andorra seran com una sola comarca. Catalunya seguirà tancada perimetralment, però es podrà sortir per a visitar a familiars o afins.

També hi ha restriccions de reunió. El Govern recomana centrar les trobades en la mateixa bombolla de convivència. Es limiten les trobades a sis persones. Però els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre les trobades s’amplien fins a 10 persones. També els dies 1 i 6 de gener. Però sempre que siguin d’un màxim de dues bombolles de convivència.

Es manté el confinament nocturn a Catalunya des de les deu de la nit, exceptuant la nit de Nadal i la Nit de cap d’any, que serà a la una de la matinada. La nit del 5 de gener serà a partir de les onze de la nit.

Policia Local controlant mobilitat
Policia Local controlant mobilitat

Restriccions a la restauració

Els bars i restaurants podran obrir en dues franges horàries: de 7.30 h a 9.30 h i de 13.00 h a 15.30 h. Amb això el Govern pretén reduir la interacció social del que no és imprescindible, però es garanteix que es puguin servir desdejunis i esmorzars. La distància entre comensals de diferents taules de terrasses hauran de continuar mantenint dos metres. I hauran d’utilitzar la mascareta posada excepte en el moment de menjar o beure.

Els establiments que fan menjar per emportar-se també podran obrir de 19.00 h a 22.00 h, i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili.

Pel que fa als espais, bars i restaurants segueix el 30% d’aforament en l’interior i obertes les terrasses. A les taules hi poden seure fins a 4 persones, ampliables a 6 si són bombolla de convivència. L’excepció, per a la restauració, són els centres comercials, on els bars i restaurants han de tancar per evitar que es concentri vida social en aquests establiments.

Terrassa en la desescalada
Terrassa en la desescalada

Comerç, esport i cultura, les mateixes restriccions amb alguna varietat

Les restriccions també afecten els centres comercials. A més de la restauració, mencionat abans, els gimnasos que estiguin dintre del recinte dels centres comercials també estaran tancats.

En els gimnasos caldrà utilitzar la màscara per a tots els esports que es practiquin a l’interior, per la qual cosa en els gimnasos sols es permetran activitats de “baixa intensitat”. “Les activitats físiques d’alta intensitat que no es poden fer amb mascareta només es podran fer a l’exterior”, ha apuntat Budó.

També podran continuar obrint com fins ara els establiments esportius: els que són a l’aire lliure amb un aforament màxim del 50%; i els que són interiors amb un aforament màxim del 30% i amb cita prèvia.

Budó ha detallat que “les activitats culturals seguiran amb el mateix aforament, del 50%” i ha dit que aquest any “no es podrà portar la carta dels Reis als patges”, tot i que ha indicat que els municipis treballen per intentar fer cavalcades estàtiques i que es garantirà que totes les cartes dels nens i nenes arribin als Reis d’Orient.

https://youtu.be/XBYo6Ihjjos?t=1826

Mataró contagia a dues persones per cada persona positiva

La velocitat de propagació a Mataró (rt) ha seguit pujant i ha passat a 2,06, quan s’havia notificat el dilluns 0,86. El risc de rebrot també creix i supera els 300 punts. En concret, puja 196 punts des de dilluns i ara estem als 313. La incidència a 14 dies s’eleva de 137 a 162,40, segons les últimes dades del Departament de Salut.

S’han declarat 21 nous casos confirmats per PCR o test d’antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 6.195 des de l’inici de la pandèmia. El 4,35% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. No hem de lamentar cap defunció i el total és de 158 persones mortes. A les 8 del matí hi havia 38 pacients ingressats als hospitals amb COVID19, les mateixes que en l’anterior balanç, i 8 persones a l’UCI, una menys que fa 24 hores.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

A Catalunya 2.252 casos i 20 morts més en les últimes 24 hores

Catalunya ha registrat fins a aquest divendres 367.982 casos confirmats acumulats de coronavirus, 2.252 més que en el recompte del dijous, ha informat la conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web. La xifra de morts total se situa en 16.544, que són 20 més que els registrats el dimecres.

A Catalunya també segueix pujant la rt, que està ara a 1,41. El risc de rebrot puja també fins als 302 punts i la incidència acumulada dels darrers 14 dies se situa a 229,06 punts.

Pel que fa a la pressió hospitalària hi ha 1.532 pacients ingressats avui, 15 persones més que el darrer dia. A l’UCI en 24 hores tenim una persona menys i la xifra se situa a 344 llits d’UCI ocupats.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya