La col·laboració de Bankia, per tercer any consecutiu, ha permès accelerar la catalogació del Fons Fotogràfic de la Fundació Iluro, així com la seva difusió en format expositiu en una tercera mostra després de Temps de Canvis (2018) i Ciutat Jardí: Passat, Present i Futur (2019).

La Fundació Iluro i Bankia col·laboren en l’exposició “De curiositats i meravelles: els Fons Especials de la Fundació Iluro”, que actualment es pot veure a l’Ateneu i que estarà oberta fins al pròxim 24 de gener.

A partir del segle XVI va haver-hi una autèntica febre pel col·leccionisme. Nobles i erudits començaren a recopilar i mostrar objectes bells, rars, valuosos o exòtics que viatgers i exploradors portaven de les seves excursions per tot el planeta. De seguida despertaren la curiositat, l’admiració i la sorpresa dels visitants, però també dels científics. Es barrejaven objectes naturals (ossos d’animals, fòssils, fauna i flora exòtiques…) amb peces creades per la humanitat (obres d’art) juntament amb objectes fantàstics (banyes d’unicorn, cues de sirena, sang de drac, etc.). Els propietaris exposaven aquestes peces de manera desordenada per mostrar la diversitat del món. En primer lloc, es col·locaren en mobles, els Gabinets de curiositats, però quan quedaren petits s’ampliaven en una o diverses sales, les Cambres de les meravelles. Es van convertir en autèntiques atraccions a les ciutats. Foren els antecedents dels museus.

Treballant en el Fons d’Imatges de la Fundació Iluro es van trobar fotografies on es veien mobles i estances amb diferents objectes col·leccionats i exposats: armes, obres d’art, eines de camp, vaixella antiga… Aquestes imatges van fer pensar als organitzadors que podrien partir de la idea dels Gabinets de curiositats o de les Cambres de les meravelles per mostrar les curiositats i meravelles dels Fons Especials de la Fundació, tot establint un diàleg i una relació entre elles. Però també perquè el seu origen parteix de conceptes molt semblants al col·leccionisme d’aquella època: tenir objectes interessants per ajudar a entendre millor l’entorn que ens envolta. D’aquesta manera naixia la mostra.

La mostra, dissenyada per Marta Carreté, és el resultat d’un treball que encara està en marxa de tractament, inventariat, catalogació, conservació i documentació dels Fons Especials de la Fundació Iluro formats pel Fons d’Antiquària del segle XVI al segle XVIII, Fons bibliogràfic del segle XIX, Col·lecció Mataró i El Maresme, Fons Mossèn Jaume Brufau, Hemeroteca digital, Fons d’Imatges, Fons Musical i Fons d’Art.

Els visitants trobaran, a cadascun dels espais que configuren l’exposició, un codi QR que els permetrà descarregar-se un àudio amb les explicacions per comprendre que estan veien, la seva història i característiques.