Càritas Barcelona alerta de l’impacte profund i sostingut de la crisi de la COVID-19 en les persones que acompanya. L’entitat ha destinat més d’un milió d’euros en ajudes econòmiques per aliments i 1,8 milions d’euros en habitatge des de l’inici de la pandèmia. Una de cada cinc llars ateses per Càritas (7.600 persones) viuen sense ingressos, i un 63% de les llars es troben en situació de pobresa severa.

 

Per a Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, “La crisi de la COVID-19 no ha fet més que agreujar els dèficits i les mancances que ja observàvem durant el 2019”. Ho ha dit a la tradicional Roda de Premsa de Nadal de Càritas Barcelona, que s’ha celebrat en presència del Cardenal Arquebisbe Mons. Joan Josep Omella, Busquets.

El director de l’entitat ha admès que la COVID-19 ha posat a prova a les entitats socials, i que això es demostra amb les dades de previsió de tancament de 2020. “Càritas Barcelona arriba al mes de desembre amb 19.380 persones ateses pels serveis de primera resposta a la COVID-19, el doble que el mateix període de l’any anterior”. Així mateix, Busquets ha explicat que Càritas s’ha vist en la necessitat de triplicar les ajudes econòmiques d’alimentació entre abril i desembre respecte al mateix període de l’any passat, destinant més d’un milió d’euros, i duplicant les ajudes d’habitatge, amb un import d’1,8 milions d’euros. “Més del 70% dels recursos destinats a l’habitatge han servit per pagar habitacions de relloguer. Són moltes les famílies que no podran viure les festes de Nadal amb la seguretat d’una llar. Això té uns efectes emocionals molt intensos, sobretot pels infants, i reiterem una vegada més que calen polítiques valentes que puguin garantir una llar digna per totes aquestes persones”, ha advertit.

Per altra banda, Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona, ha presentat les principals conclusions de l’informe Impacte de la COVID-19 en les llars ateses per Càritas (2a onada 2020), que s’ha elaborat a partir d’enquestes a 534 llars ateses per Càritas BCN realitzades durant el mes d’octubre, i sobre les mateixes llars a les quals s’havia preguntat per la seva situació durant el mes de maig.

Feu ha destacat algunes de les principals dades de l’informe, posant el focus en la precarietat laboral que ha generat la paralització de bona part dels sectors econòmics. “7 de cada 10 persones ateses per Càritas viu situacions molt fràgils davant el mercat laboral, sense feina o amb feines molt precàries dins l’economia informal”, ha apuntat.  També ha destacat que 7.600 persones ateses per Càritas BCN viuen en llars sense ingressos (1 de cada 5), i que el 63% de les llars ateses es troben en situació de pobresa severa, més de 15 punts per sobre la situació abans de la Covid-19.

Malgrat la situació, Miriam Feu ha destacat que un 93% de les famílies veuen amb esperança el futur. “Seguirem acompanyant les famílies que han patit amb major intensitat la crisi de la COVID-19. Calen polítiques públiques valentes que evitin que les seqüeles que està deixant la crisi en les persones en situació de major vulnerabilitat es converteixin en permanents”, ha conclòs.

Abans de la cloenda, que ha anat a càrrec del Cardenal Arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Diocesana de Barcelona, Joan Josep Omella, el director de Càritas ha estat l’encarregat de fer una sèrie de peticions a l’administració, indicant que no cal dedicar grans esforços a repensar propostes que ja existeixen, sinó esforçar-se en la seva implementació.