Avui ha tingut lloc la presentació del pla de dinamització comercial per transformar el Port de Mataró en un espai d’activitat econòmica prioritari, després que el setembre de 2019 s’aprovés una inversió de 5,6 milions d’euros i el 2014 de 12 milions

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Isidre Gavín, i l’alcalde de Mataró, David Bote, han presentat avui les actuacions del pla de dinamització econòmica del Port de Mataró en el marc de la col·laboració per donar a conèixer i fer valdre la nova etapa del port.

El port de Mataró és un dels ports esportius més grans de Catalunya amb 1.080 amarres i un ampli ventall d’oferta nàutica i esportiva. Disposa d’unes instal·lacions obertes i accessibles per les quals cada dia passegen o practiquen esport un miler de persones i més de 800 vehicles. La proximitat amb el TecnoCampus, l’estació de Rodalies, les platges i el centre de la ciutat fan que esdevingui un punt neuràlgic d’activitat viu i dinàmic.

D’altra banda, l’aposta per la sostenibilitat ha de ser el fet diferencial en un equipament amb bandera blava i reconeixements ambientals ISO14001 i EMAS. Un port a tocar d’un espai protegit, la xarxa Natura 2000, amb un alguer de posidònia que és un veritable pulmó submarí.

Pel que fa a l’obra, s’actuarà principalment a la zona de passeig de la part baixa del port, entre els locals comercial i les embarcacions. Es faran nous espais de jocs infantils, zones verdes i hi haurà també una gran font ornamental a l’entrada de la infraestructura. S’instal·laran també pèrgoles per ubicar-hi les terrasses dels futurs restaurants del port.

L'alcalde, David Bote, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat i president del Port de Mataró, Isidre Gavín. Foto: Ajuntament Mataró
L’alcalde, David Bote, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Port de Mataró, Isidre Gavín. Foto: Ajuntament Mataró

Una història d’entrebancs

El Port de Mataró des de la seva creació, el 7 de juliol de 1991 i després de 289 anys d’espera, fins al dia d’avui no ha sigut el motor que havia de ser per la ciutat. Ja el 2014 es va aprovar fer una inversió de 12 milions d’euros en cinc anys, a partir de l’any 2015. L’objectiu principal era adequar la dàrsena de la nàutica esportiva, renovant pantalans, torretes de subministrament, paviments o accessos.

I el 2019, el Consorci del port de Mataró va aprovar la proposta i calendari d’actuacions de millora de la infraestructura fins al 2021, amb una inversió prevista de 5,6 milions d’euros. Que un nou entrebanc, la pandèmia de la COVID19 ha fet que les obres que s’havien de dur a terme durant aquest 2020 s’hagin endarrerit.

Actualment, ja han finalitzat les primeres obres d’enderroc de les antigues edificacions que tapaven el mar i s’han fet espais de lavabos per usuaris i vestuaris per a grups. També s’ha dut a terme el projecte d’adequació del dic de recer per adaptar-lo al canvi climàtic. S’ha fet la tramitació ambiental i actualment està en licitació. La previsió d’inici de les obres és a principis de l’any vinent.

Tot just acaben de començar les obres de les noves oficines administratives del Consorci amb l’objectiu d’estar més a prop de la ciutadania i les obres de remodelació de la zona de ribera. Aquesta obra es divideix en tres lots: la nova urbanització de la plataforma verda de 15.000 m², una font ornamental i les pèrgoles.

L'enderroc d'antigues edificacions ja finalitzades. Foto: Generalitat de Catalunya
L’enderroc d’antigues edificacions ja finalitzades. Foto: Generalitat de Catalunya

Dinamització comercial

En paraules d’Isidre Gavín, “les obres a la zona comercial ja són una realitat. Això és el preludi del gran impuls de l’activitat comercial i econòmica al port. Estem fent una inversió de 5,6 milions d’euros orientada a què aquest projecte sigui la culminació d’una dinamització econòmica que ha de convertir el port en un espai, no només d’activitat nàutica, sinó en un espai d’activitat econòmica prioritari per a Mataró i el Maresme“.

Gavín també s’ha referit a la crisi que estem vivint a causa de la COVID19. “Al port de Mataró hem aconseguit que la pandèmia no ens paralitzés i això ens permetrà sortir de la crisi amb un port preparat per recollir aquesta represa econòmica del país“.

Així, les concessions seran fins a 25 anys, s’establirà un cànon d’activitat en funció de la facturació i els criteris de valoració tindran en compte l’ampliació d’horaris, els llocs de treball generats, l’adequació del local, la tipologia d’activitat, el pla de manteniment i les mesures de sostenibilitat. Amb aquest nou model, a més, no cal fer un pagament anticipat important i les taxes s’adapten a la situació econòmica. Es reservarà un espai del 70% per a les principals activitats: la restauració, la nàutica i l’esport.

A més dels locals, els interessats també podran optar a una terrassa o pèrgola, que hauran de respectar unes condicions estètiques perquè mantinguin l’homogeneïtat exterior i preservin la visió del mar.

Per tal de donar a conèixer el pla, en primer lloc s’ha fet una jornada participativa pels usuaris del port per poder recollir les seves aportacions i, després, també es donarà a conèixer a diferents sectors professionals.

David Bote i Isidre Gavín en roda de premsa. Foto: Ajuntament Mataró
David Bote i Isidre Gavín en roda de premsa. Foto: Ajuntament Mataró