Entre avui i dimecres coneixerem l’abast de l’efecte del “pont de la constitució” en les dades epidemiològiques de la COVID19. Per començar avui ja hi ha hagut un increment a Mataró i a Catalunya, així com un increment en els centres hospitalaris en nombre d’ingressats i d’UCI. Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que la primera setmana de gener està previst començar el subministrament de la vacuna amb 500 infermeres

L’Hospital de Mataró, actualment hi han 35 persones les ingressades per la COVID, 2 més que el dissabte. A l’UCI tenim 8 llits ocupats per la COVID19 i 10 per altres patologies. I avui no hem de lamentar cap defunció, sent el total de víctimes mortes de la COVID19 de 157 persones.

Les dades epidemiològiques a Mataró avui hi han tornat a pujar. Tenint de nou el risc de rebrot per sobre dels 100 punts, exactament a 117 punts, cosa que fa que tornem a estar a risc alt. La velocitat de transmissió ha pujat i està a 0,86 i la incidència acumulada dels darrers catorze dies també ha pujat fins als 137,00 punts. Els nous casos detectats a la ciutat de coronavirus des d’ahir són 13 contagiades, el que fa que sumen un total de 6.067 persones que han donat positiu per la COVID19.

Seguiment Epidemiològic a Mataró
Seguiment Epidemiològic a Mataró

 

Catalunya també tendeix a l’alça

Pel que fa a Catalunya les dades també tornen a pujar. Aquest dilluns, segons l’informe de Salut, la rt, la velocitat de transmissió de la COVID19, és de 0,94 punts dues dècimes més que ahir, i la xifra de persones ingresses i en l’UCI Han pujat. Són aquestes dues últimes referències també importants per als experts per poder passar de fase. Se situen en 1.519 persones ingressades (+181 respectes ahir) i 344 persones a l’UCI (+11 respectes ahir). Pel que respecta a un altre indicatiu important, el rebrot, està en 181 punts, 14 punts més que ahir.

Els contagis de les darreres 24 hores sumen 2.230 més, fent un total de 359.438 persones positives. Pel que respecta a la xifra de defuncions Salut notifica 60 més en les últimes hores, i ja són 16.393 les víctimes mortals de la pandèmia.

Seguiment Epidemiològic a Catalunya
Seguiment Epidemiològic a Catalunya

La vacuna a Catalunya, la primera setmana de gener amb 500 infermeres

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que 500 infermeres començaran a vacunar la població contra la COVID19 a principis de gener, tan bon punt arribin les vacunes a Catalunya. Vergés ha detallat que es prioritzaran els grups més vulnerables: les persones que viuen i treballen en residències, i les persones amb discapacitats. Està previst que prop de 500.000 persones rebin la vacuna durant el primer trimestre de l’any. Tot i això Vergés ha subratllat que la campanya de vacunació durarà mesos, “al gener no estarà tot fet“.

La titular de Salut ha explicat que hi haurà 25 equips, formats per infermeres i administratius, repartits per tot el territori i ha destacat el repte que assumiran els professionals d’infermeria: “La infermeria té un paper fonamental en la vacunació; tenim la vacunació de la COVID19 com la llum al final del túnel i ens preparem per a aquesta estratègia de vacunació, per quan arribin ja les vacunes a Catalunya“. La consellera Vergés també ha agraït “el suport i la predisposició” de les presidentes dels Col·legis d’Infermeria que faran possible entomar aquest repte i organitzar els equips.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper ha advertit no obstant que “falten mesos fins que assolim la immunitat de grup i per tant les mesures estructurals són les realment importants: distància, higiene de mans, mascareta, disminuir la interacció social i la ventilació“.

Amb relació a aquesta darrera mesura, el conseller ha destacat que “en la resolució que el PROCICAT va aprovar dissabte i que entra en vigor avui la ventilació és un dels condicionants que permetran que centres comercials i instal·lacions culturals i de culte puguin augmentar el seu aforament fins a les 1.000 persones, sempre que aquests acreditin que compleixin els estàndards de ventilació que es demana a la resolució“.

Viales vacuna para coronavirus. Foto Reuters
Viales vacuna para coronavirus. Foto Reuters