L’Ajuntament ha assegurat en una roda de premsa que garantiran el servei nocturn, decretant serveis mínims pel torn de nit. Per altra banda, el regidor Juan Carlos Jerez ha indicat que l’alcalde obrirà un expedient per depurar responsabilitats davant l’acumulació de baixes. Esquerra i Ciutadans demanen al govern decisions fermes, mentre Junts X Mataró demana la dimissió de la regidora de Seguretat

Aquest migdia ha estat convocat la premsa per part del govern municipal de Mataró a causa de la manca d’efectius aquest cap de setmana al torn de nit de la Policia Local. A la roda de premsa han intervingut Juan Carlos Jerez, regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat, i Anna Villareal, regidora de Seguretat Pública.

El regidor Juan Carlos Jerez ha notificat que aquest cap de setmana s’han trobat amb vàries “indisposicions” dels agents de la Policia Local que havien de fer el servei del torn de nit. Aquestes “indisposicions” en la seva majoria han sigut per baixa mèdica, encara que no ha sabut quantificar quantes han sigut. En total hi ha hagut 3 policies de baixa del torn de nit i en total actualment hi ha 8 efectius de tots els torns de baixa.

Segons el regidor, el torn de nit estan adscrites 34 persones, 22 persones del torn de nit i 12 del torn de reforç de la Unitat de Suport de Policia de Barri. En un cap de setmana poden haver-hi fins a 11 efectius del torn de nit i 6 del torn de reforç.

Juan Carlos Jerez - Regidor d'Administració, Bon Govern i Mobilitat
Juan Carlos Jerez – Regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat

Decret d’alcaldia

A conseqüència del succeït, l’alcalde farà un decret d’alcaldia aquesta setmana perquè s’analitzi aquesta situació, a més s’obrirà un expedient informatiu intern. Ha notificat que a partir d’aquesta nit es prenguin mesures per poder tenir un servei mínim d’efectius per cobrir el torn de nit, malgrat que ho deixa en mans dels comandaments de la Policia Local la fórmula de com fer-ho.

En aquest decret d’alcaldia es demanarà fer una anàlisi de la “salut laboral” en el si de la plantilla per dirimir per què hi ha un nombre de baixes i indisposicions tan elevat. Per així analitzar també per què hi ha un percentatge tan alt d’absentisme al cos de la Policia Local.

A la roda de premsa el regidor Juan Carlos Jerez, també ha desmentit el fet que la manca d’efectius sigui conseqüència d’un conflicte entre la plantilla i l’intendent major, reiterant que si no s’ha pogut donar servei, ha sigut per un fet “sobrevingut“. Però ha informat que si tot segueix el seu curs, a partir de l’1 de gener el cos de la Policia Local tindrà un nou intendent i inspector de policia, per les jubilacions dels actuals.

Preguntat pels més de 1.500 serveis desatesos que ha denunciat el sindical policial, el regidor Juan Carlos Jerez ha afirmat que no les donen per vàlides, ja que no els hi consta cap d’aquestes xifres. Acaben fent un símil amb les trucades que no són ateses pels centres d’Atenció Primària.

La regidora de Seguretat Pública, Anna Villarreal, s’ha limitat a assenyalar que estan treballant amb els comandaments policials per garantir que els propers torns nocturns es cobreixin amb garanties. I ha indicat que el resta de torns de la Policia Local han funcionat correctament.

Esquerra demana que el govern municipal pregui decisions fermes

Esquerra demana explicacions al succeït, “Exigim de manera immediata que el Govern Municipal doni explicacions al respecte i actuï per resoldre-ho“, han emès en un comunicat del dissabte. També es pregunten “per què el Govern Municipal no actua amb contundència i resol aquestes problemàtiques“.

Segueixen dient que “és inadmissible un cartell de tancat a la comissaria de la Policia Local que derivi les incidències a altres cossos policials, ometent la prestació d’aquest servei“. “Creiem que la 8a ciutat del país, amb més 128.000 habitants, no pot prescindir d’aquest servei“.

Per altra banda, aquest matí han emès un altre comunicat en el qual veuen una evident “pèssima organització del servei i deixa també en molt mal lloc a la direcció que incomprensiblement no ha sabut o volgut fer millor la seva feina“.

Acabant el comunicat apel·lant a l’alcalde i al govern municipal a prendre decisions i exercir la seva “autoritat“, deixant-se de “por a cometre errors que els comportin costos electorals“.

Junts X Mataró demana la dimissió d’Anna Villareal

Per la seva part, el portaveu de Junts X Mataró, Alfons Canela, ha demanat en un comunicat aquest matí, la dimissió de la regidora de Seguretat Pública, Anna Villareal. Fet que han desmentit els dos regidors a la roda de premsa que el portaveu ho hagi fet a la Junta de portaveus. L’emissora s’ha posat en contacte amb Alfons Canela, el qual ens ha indicat que si ho ha demanat a la Junta de portaveus, a més de sol·licitar-ho per les xarxes socials.

La dimissió la demanen perquè “fa ja massa temps que no es prenen decisions al respecte, i que l’obligació d’aquest Govern era fer tot el possible per intentar solucionar aquesta situació i no posar excuses dient que les competències són d’uns o d’altres per no admetre que les seves polítiques de seguretat no funcionen i que això ha acabat repercutint en el mal servei o deixar sense servei a la ciutadania“. Per això “demanem el cessament de la regidora de Seguretat Pública, vista la incapacitat política per redreçar aquesta situació, així com el cessament dels responsables que es determinin per l’omissió de donar el servei, negant el dret a la seguretat ciutadana dels mataronins i mataronines“.

En el comunicat que ha emès a les xarxes socials, Junts X Mataró, fa més d’un mes que van denunciar que “la situació de la Policia Local a Mataró és preocupant“. Fa altaveu del qual han denunciat la Secció Sindical del cos de policia, en el que resulta que hi ha unitats del servei ordinari manifestant que “estan sempre en precari“. “Hi ha serveis als quals no donem resposta, és a dir, no hi anem, tot i que alguns d’ells són serveis urgents de tota mena“.

També reiteren la necessitat de convocar un Ple Extraordinari per parlar de Seguretat, que porten reclamant-ho a l’alcalde des de fa molt de temps.

Ciutadans Mataró demana mesures “contundents”

En un vídeo enviat a l’emissora, Ciutadans Mataró reclama que la seguretat és un dret de la ciutadania, per això creuen que no és acceptable el tancament d’aquest cap de setmana del torn de nit de la Policia Local. Asseguren que els mataronins no es mereixen el que ha succeït i ho troben “intolerable“. Per tot això han demanat a l’alcalde que s’obri un expedient informatiu i que es prenguin mesures “contundents” contra el responsable o responsables dels fets que han ocorregut aquest cap de setmana.

El partit taronja assegura que els mataronins es mereixen tenir el dret a la seguretat i l’Ajuntament ha de vetllar per aquest dret.