Aquest matí s’ha reunit el PROCICAT i ha anunciat tres mesures per entrar en vigor aquest dilluns. Obertura dels centres comercials al 30%. Mobilitat restringida als caps de setmana a la comarca. I mantenir les restriccions de l’aforament dels locals i els espais en els quals es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals. Les dades epidemiològiques segueixen baixant, però de nou tenim nous ingressos per la COVID a l’Hospital de Mataró

Els centres comercials podran obrir amb un aforament màxim del 30% a partir del pròxim dilluns. Així ho ha anunciat el PROCICAT que ha aprovat aquest matí modificar algunes mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID19 a Catalunya. Les mesures entraran en vigor aquest mateix dilluns.

El més rellevant és l’obertura al públic dels centres comercials, condicionada al fet que redueixin al 30% el seu aforament i que es garanteixi una bona ventilació dels espais tancats, mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. Aquesta limitació de l’aforament s’aplica tant als establiments i locals comercials com en les zones comunes i de pas dels centres comercials i recintes comercials.

En aquest sentit, a més, els centres comercials i recintes comercials hauran d’establir sistemes de control d’aforament i fluxos. Aquest control l’hauran de fer en els locals, als accessos i inclosos els aparcaments. També es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils o àrees de descans.

Centre Comercial Mataró Parc
Centre Comercial Mataró Parc

Mobilitat cap de setmana a tota la comarca

La primera mesura que el PROCICAT ha anunciat ha sigut la de la mobilitat de les persones al cap de setmana. Així a partir del divendres vinent, entre les 6 del matí del divendres fins a les 6 del matí del dilluns, qualsevol persona podrà moure’s dins de la seva comarca. Al que fa que es deixa de limitar-se la mobilitat al municipi el cap de setmana com fins ara. No obstant això, es manté la restricció d’entrada i sortida de persones de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats.

Malgrat això, el PROCICAT recomana, de nou, que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura que sigui possible. Que es respectin les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats. En tot cas, a més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció a través de màscara, aconsellant que s’adopti una estratègia de desplaçaments basada en les ‘bombolles de convivència’ o la ‘bombolla ampliada’, que afavoreix una sociabilitat i un suport adaptats al moment epidèmic actual.

Persona conduint per la ciutat
Persona conduint per la ciutat

La restauració, comerços, activitats culturals i religioses mantenen el seu aforament

El PROCICAT continua amb les mateixes mesures al que fa als bars, restaurants, comerços, activitats culturals i religioses. Les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, poden obrir limitant l’aforament al 50% i amb un número màxim de 500 persones per sessió o actuació. En tot cas, tots els assistents han d’estar asseguts i s’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant.

A més, la resolució preveu que, per a totes aquestes activitats, si compleixen amb les condicions de ventilació reforçada, que marca la pròpia la resolució, i garanteixin les mesures de control d’aglomeracions, podran acollir fins a un màxim de 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i amb assignació prèvia de seients i registre previ, sempre respectant el límit del 50% de l’aforament màxim autoritzat.

Els bars i restaurants seguiran poden obrir fins a les 21.30 hores i en cas de recollida en l’establiment, fins a les 22 hores. Els lliuraments a domicili segueixen sent fins a les 23 hores. La limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taules diferents, excepte que es tracti de grups bombolla. En el cas de les terrasses a l’aire lliure no hi ha límit d’aforament. Interiors, oberts amb el 30% de l’aforament amb bona ventilació i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules. El consum s’ha de realitzar sempre en la taula.

Pel que fa als comerços i activitats obertes al públic segueixen poden obrir entre les 06.00 hores i les 21.00 hores. Els comerços que obren les 24 hores del dia han de tancar a les 21 hores i no poden obrir fins a les 6 hores. La mesura afecta les botigues, les annexes a les gasolineres, les situades en municipis turístics i els establiments de menys de 300 metres quadrats de superfície de venda.

Restaurant Mundial Mataró
Restaurant Mundial Mataró

Nous ingressos a l’Hospital de Mataró per la COVID19

L’Hospital de Mataró, actualment hi han 33 persones les ingressades per la COVID, 5 menys que ahir. Però malgrat que aquesta xifra sigui millor, el fet és que hi ha hagut nous ingressos a l’hospital per la COVID. A l’UCI tenim 7 llits ocupats per la COVID19 i 6 per altres patologies. I avui no hem de lamentar cap defunció, sent el total de víctimes mortes de la COVID19 de 157 persones.

Les dades epidemiològiques a Mataró segueixen baixant molt lentament. Tenint des d’ahir el risc de rebrot per sota dels 100 punts, exactament a 79 punts. La velocitat de transmissió està a 0,71 i la incidència acumulada dels darrers catorze dies està a 112,37 punts. Els nous casos detectats a la ciutat de coronavirus des d’ahir són 27 contagiades, el que fa que superem els sis mil pacients de COVID, avui ja en sumen un total de 6.045 persones que han donat positiu per la COVID19.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

Pel que fa a Catalunya les dades segueixen bastant estancades. Aquest divendres, segons l’informe de Salut, la rt, la velocitat de transmissió de la COVID19, és de 0,92 punts, i la xifra de persones ingresses i en l’UCI continua també en descens. Són aquestes dues últimes referències també importants per als experts per poder passar de fase. Se situen en 1.338 persones ingressades i 333 persones a l’UCI. Pel que respecta a un altre indicatiu important, el rebrot, està en 167 punts.

Els contagis de les darreres 24 hores sumen 1.977 més, fent un total de 357.208 persones positives. Pel que respecta a la xifra de defuncions Salut notifica 54 més en les últimes hores, i ja són 16.333 les víctimes mortals de la pandèmia.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya