L’Ajuntament aquesta setmana ha entrat en funcionament la nova Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal. Un espai on se centralitzen totes les polítiques que duu a terme l’Ajuntament en l’àmbit de benestar animal i tinença responsable. Per la seva part, SOS Animals Catalunya indiquen que el departament està molt bé i ho secunden, però es queixen de la manca de treball del Consistori a peu de carrer. El 19 de desembre se celebrarà en format digital la 3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”

L’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal ha entrat en funcionament aquesta setmana. De moment, s’ha posat en marxa de manera telemàtica a través del web municipal (mataro.cat), per correu electrònic (benestaranimal@ajmataro.cat) i per telèfon (93 758 26 79) els dimarts i dijous de 10 a 14 h.

Els objectius d’aquesta oficina són oferir un espai d’atenció especialitzada per atendre i donar informació a persones que tinguin dubtes amb relació a la tinença responsable d’animals i el seu benestar; facilitar informació sobre la tramitació de llicències i cens d’animals; i poder donar resposta a incidències derivades d’aquestes responsabilitats; impulsar les polítiques vinculades a la tinença d’animals domèstics d’una manera coordinada i global, alineant les diferents competències municipals i serveis que treballen de forma directa o indirecta pel benestar animal i en pro d’una tinença responsable. I també, cooperar amb les entitats de la ciutat que desenvolupen tasques afins a aquests objectius a través de la Taula de Benestar Animal i d’altres espais de coordinació.

Benestar Animal
Benestar Animal

Iniciatives anteriors

Recordem que ja es va crear a Taula de Benestar Animal, com a espai de debat i reflexió amb relació a la tinença responsable d’animals domèstics, els beneficis psicosocials i els riscos i inconvenients a l’entorn públic dels animals de companyia. En formen part les entitats i associacions relacionades amb la matèria. Així com l’aprovació de la nova ordenança sobre tinença responsable, protecció i control animal. Aquest reglament té per objectiu regular la protecció, control i tinença d’animals en la seva interacció amb el medi urbà i les persones, preservar la salut pública i la seguretat assolint un bon nivell de protecció i benestar dels animals en l’esfera física i psíquica, garantir la tinença responsable i reduir al màxim les pèrdues i els abandonaments d’animals.

També s’han dut a terme campanyes específiques per fomentar l’adopció i la tinença responsable com la instal·lació d’un punt d’informació al recinte firal del Parc Central durant el desembre de 2018 i 2019.

SOS Animals Catalunya indica que manquen encara moltes coses

Segons Toni Solana, fundador de SOS Animals Catalunya, ha indicat a l’emissora que manquen encara moltes coses, més enllà d’un departament independentment per a animals. Malgrat aquestes mancances, indiquen que “el departament està molt bé i ho secundem, però el treball també està a peu de carrer“.

Dintre de les mancances, destaquen que falten campanyes per part de l’ajuntament sobre l’adopció i la informació sobre la tinença d’animals domèstics a peu de carrer. Agents cívics pels barris autoritzats a poder fer la lectura de microxip i en cas de no tenir informar de les sancions que poden comportar i determinar una data per a la incorporació d’aquest microxip i cens en el departament de Benestar animal.

Per altra banda, SOS Animals Catalunya indica la manca d’un conveni amb algun veterinari de la ciutat per a persones en exclusió social o sense ingressos que puguin accedir a un servei veterinari a preus econòmics. Una aplicació d’App directa per a denunciar l’abandó o maltracto animal o avisar de qualsevol situació greu.

Per últim, també sol·liciten un departament de la Policia Local format per al Benestar Animal. On les seves funcions siguin conscienciar al ciutadà de les seves obligacions i no optar per sancionar per qualsevol motiu.

 

Campanya de SOS Animals Catalunya
Campanya de SOS Animals Catalunya

3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”

El dissabte 19 de desembre al matí tindrà lloc la 3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota“. A causa de la situació actual, l’esdeveniment se celebrarà en format digital des de les 10.30 fins a les 13.30 h.

Sota el títol “La cura de la teva mascota i de l’entorn en el context actual“, les jornades tenen la voluntat de donar informació sobre consells i recomanacions per tenir una cura adequada de les mascotes i de la ciutat, i de la seva normativa, també en el context Covid. Com en les dues anteriors edicions d’aquestes jornades, l’objectiu final és el benestar animal i la promoció del cens, de l’adopció i de la prevenció de l’abandonament.

La jornada començarà a les 10.30 h amb una taula rodona sobre “Normativa i el context actual: Obligacions i drets entorn a la teva mascota” presentada per la regidora d’Espai Públic i adjunta de Benestar Animal, Elizabet Ruiz, i en què participaran representants de la Policia Local, de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) i de l’Hospital Veterinari del Maresme.

Després d’aquesta taula rodona s’han previst tres sessions virtuals més: una sobre consells veterinaris a càrrec de l’Hospital Veterinari del Maresme; una sobre cures i etologia felina a càrrec de la Fundació Daina; i una tercera sobre cures i etologia canina a càrrec de l’SPAM i l’Associació ITCAN.

Les jornades estan promogudes per l’espai de participació municipal Taula de Benestar Animal, formada per personal de l’administració local i supramunicipal, òrgans col·legiats i professionals i entitats del tercer sector de l’àmbit del benestar animal i la tinença responsable.

Tota la informació es pot trobar al web mataro.cat i les inscripcions es poden fer per correu electrònic a benestaranimal@ajmataro.cat.

Cartell de la Jornada Virtual 3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”
Cartell de la Jornada Virtual 3a edició de les jornades “Cuida la ciutat com cuides la teva mascota”