El 18 de desembre se celebra el Dia Internacional del Migrant i des del Servei de Cooperació i Desenvolupament, amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat, s’han organitzat tres activitats online per posar de manifest la necessitat de treballar pels drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones migrants. L’eix central de l’edició d’enguany és el refugi i l’asil de persones del col·lectiu LGTBI d’arreu del món.

El 19 de setembre de 2016, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar un conjunt de mesures durant la primera Cimera en la història sobre els desplaçaments de migrants i refugiats. Aquestes obligacions contretes pels Estats Membres es coneixen sota el nom de la Declaració de Nova York sobre Refugiats i Migrants.

En ella es reafirma la importància de la protecció internacional d’aquestes persones i se subratlla l’obligació dels Estats de millorar-la. Aquest document aplana el camí per a l’aprovació de dos nous acords mundials en 2018: un sobre refugiats i un altre sobre la migració organitzada, regular i en condicions de seguretat.

L’acollida de les persones migrants o refugiades és un dels reptes al que han de fer front els països desenvolupats, sobretot a Europa i als Estats Units. El nombre total de migrants internacionals ha augmentat des d’uns 175 milions l’any 2000 a 244 milions de persones el 2015, segons l’ONU. Quasi dos terços de tots els migrants internacionals viuen a Europa (76 milions) o a Àsia (75 milions).

La primera de les activitats d’enguany, a Mataró, que tindrà lloc el dimarts 10 de desembre, serà un fòrum virtual amb la defensora dels drets humans, Karla Avelar, que viu asilada a Suïssa i desenvolupa la seva tasca com a defensora dels drets de les persones LGTBI arreu del món. Avelar és una de les activistes que formen part del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans 2020. Aquesta activitat es podrà seguir pel Facebook Live de @ciutatsddhh i el dia 18 de desembre es penjarà a les xarxes socials d’Igualtat Mataró @igualtatmataro.

També el 18 de desembre està previst, a les 18h, que persones de l’Associació Mataró LGTBI i de l’Associació ACATHI abordin el tema de la demanda d’asil i refugi per part de persones LGTBI que no poden viure en pau i tranquil·litat als seus països. En aquest cas, es podrà seguir en el directe de l’Instagram d’@igualtatmataro

La darrera de les activitats del programa és la possibilitat de veure, els dies 18, 19 i 20 de desembre, la pel·lícula “Mr GAY Siria” a la plataforma FILMIN. Es tracta d’un documental que se centra en la vida de dos refugiats sirians gays que viuen la crisi migratòria des dels seus països d’asil: Turquia i Alemanya.