La candidatura metropolitana de Barcelona a la Biennal d’Art Manifesta 2024 ha estat escollida i Mataró és un dels municipis que hi forma part en la vessant de les arts visuals amb el Centre d’Art Mataró / Art Contemporani (M/A\C). Manifesta és una destacada plataforma itinerant centrada en el diàleg entre l’art i la societat a Europa.

 

Mataró serà una de les 10 ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona que acollirà la 15a edició de Manifesta. La proposta de Mataró girarà al voltant de projectes vinculats a les arts visuals en el marc del Centre d’Art Mataró / Art Contemporani (M/A\C). Les altres ciutats participants són l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell, Granollers, El Prat de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

El 27 de novembre de 2020 a Amsterdam, Països Baixos, el Consell de Manifesta va revisar les ofertes principals per a les futures edicions de Manifesta. Les ofertes, presentades per la capital catalana de Barcelona, ​​i deu ciutats metropolitanes de Catalunya, Espanya i una ciutat d’Alemanya, eren d’una qualitat sorprenent. L’edició actual té lloc a Marsella (2020). El 2022 està previst que sigui Prishtina la ciutat acollidora.

Què és Manifesta?

Manifesta es va originar a principis dels 90 en resposta als canvis polítics, econòmics i socials posteriors al final de la Guerra Freda i als passos posteriors cap a la integració europea. Des de llavors, Manifesta s’ha convertit en una plataforma itinerant centrada en el diàleg entre art i societat a Europa.

La Biennal d’Art s’esforça a propòsit per mantenir la distància dels que sovint es consideren els centres dominants de la producció artística, en lloc de buscar terrenys frescos i fèrtils per a la cartografia d’una nova topografia cultural. Això inclou innovacions en pràctiques curatorials, mediació i educació. Cada biennal Manifesta investiga i reflexiona sobre els desenvolupaments emergents en l’art i la cultura contemporànies, situats en un context europeu. En fer-ho, comprometem el públic local, nacional i internacional amb nous aspectes i formes d’expressió artística per catalitzar el canvi social positiu a Europa.

Cada Manifesta comprèn una sèrie d’activitats que s’estenen durant un període de dos o més anys. Incorpora estudis, publicacions, reunions, discussions i seminaris que culminen amb el programa final de tres mesos (o el 2006, una “escola d’art”) a la ciutat o regió d’acollida. D’aquesta manera, Manifesta pretén crear una interfície entre els debats artístics i intel·lectuals internacionals imperants i les qualitats i idiosincràsia específiques d’un lloc determinat.

El desig d’explorar el territori psicològic i geogràfic d’Europa és inherent al caràcter nòmada de Manifesta. Per a cada edició presenta artistes, comissaris i joves professionals de fins a 40 països diferents, creant vincles amb els veïns d’Europa a Àsia, la Mediterrània oriental i el nord d’Àfrica, i se centra a incloure les perspectives dels grups i cultures minoritzats a la mateixa Europa. Aquest procés té com a objectiu establir un diàleg més proper entre situacions culturals i artístiques específiques i els camps més amplis, internacionals, de l’art contemporani, la teoria i la política en una societat canviant.