Catalunya romandrà en la primera fase del pla quinze dies més, després d’haver registrat un increment de la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) que ha passat de 0,78 el dilluns passat a 0,92 aquest dijous. La pressió hospitalària baixa molt a poc a poc, mentre a Mataró les dades epidemiològiques fa tres dies que el seu decreixement s’ha desaccelerat

Catalunya no avançarà a la fase 2 de desescalada dilluns que ve, tal com estava previst quinze dies després d’iniciar la reobertura. La Generalitat ha decidit allargar les mesures actuals de restricció de l’activitat social durant dues setmanes més, almenys fins al 21 de desembre, més pel fet que en els últims dies la velocitat de propagació ha empitjorat.

Salut constata un creixement “sobtat” de la velocitat de contagi i una desacceleració de la baixada de la resta d’indicadors, com les hospitalitzacions i ingressos a UCI. En boca de la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que Catalunya no passarà al segon tram, que permetria desplaçaments intercomarcals el cap de setmana i ampliació d’aforaments del 50% per comerç, bars i restaurants, així com l’obertura dels centres comercials al 30%.

La secretària general de la conselleria d’Interior, Elisabeth Abad, que hi ha substituït a Miquel Sàmper a la reunió del comitè tècnic del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), ha fet una crida clara i directa a no sortir aquests dies de pont de la Puríssima. També ha demanat als que ho tinguin previst que siguin conscients de la situació i mantinguin les mínimes interaccions socials possibles.

Elisabeth Abad, secretària general de la conselleria d'Interior
Elisabeth Abad, secretària general de la conselleria d’Interior

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat que han copsat una desacceleració en la baixada de casos. Cosa que no ha passat mentre hi va haver mesures més restrictives en vigor. “Esperàvem un cert repunt de la velocitat de contagi, però no amb aquesta rapidesa“, ha afirmat el secretari de Salut Pública, que ha anticipat que la previsió és que demà i demà passat s’arribi a superar xifra del 0,9 pel que fa a la velocitat de propagació.

ep Maria Argimon, secretari de Salut Pública
ep Maria Argimon, secretari de Salut Pública

Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, ha volgut traslladar tres missatges a la ciutadania. La necessitat de mantenir les mesures vigents; recordar que, amb les dades actuals, només es podrà fer allò que es pugui adaptar a les mesures sanitàries acordades; i agrair a la ciutadania pels seus sacrificis, mentre apel·lava a la responsabilitat. “No deixem garantir el compliment de les mesures només en mans dels cossos policials“, ha insistit.

Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil
Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil

Baixa la pressió hospitalària, puja la transmissió del virus

En les últimes hores, s’han reduït les hospitalitzacions a causa de la COVID19. 83 persones menys que ahir i en total ara n’hi ha 1.591 persones ingressades. EL que fa a les unitats de crítics (UCI), s’han registrat 11 ingressos menys, sent el total de 348 malalts crítics en aquests moments.

El descens de la pressió hospitalària s’ha alentit aquesta setmana respecte a les dues anteriors setmanes. Hem de lamentar que aquest dijous s’han sumat 27 víctimes mortals més, que eleven a 15.994 el total de defuncions relacionades amb el virus a Catalunya.

El departament de Salut ha informat la seva pàgina web que hi ha 1.696 contagis nous confirmats amb una prova PCR o amb un test d’antígens, una xifra que eleva fins a les 345.563 les persones que han contret el virus des de l’inici de la pandèmia. També el risc de rebrot ha continuat enfilant-se per tercer dia seguit: ara està en 217 punts, 7 punts més respecte a ahir.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

Tercer dia consecutiu de desacceleració de les dades a Mataró

Les dades epidemiològiques a Mataró segueixen baixant, però des de fa tres dies ho fan molt lentament. Tenint en l’actualitat a 127 punts en el risc de rebrot, 5 punts menys que ahir. La velocitat de transmissió està a 0,63 i la incidència acumulada dels darrers catorze dies està a 201,66 punts. Els nous casos detectats a la ciutat de coronavirus des d’ahir són 16 persones contagiades, el que fa un total de 5.913 persones que han donat positiu per la COVID19.

L’Hospital de Mataró, actualment hi ha augment en dues persones, passant a ser 43 persones les ingressades. A l’UCI tenim 8 llits ocupats per la COVID19 (dues menys que ahir) i 7 per altres patologies (dues menys que ahir). I hem de lamentar una nova defunció, passant el total a 152 persones mortes víctimes de la COVID19.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró