D’entre les 45 obres que s’han presentat a la convocatòria d’enguany, el Jurat ha premiat a Anserall, de Manuel Roig Abad, fill de Castelló de la Plana (1976) i veí d’Ibi. El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, que es repartirà amb el diari Ara. 

 

Manuel Roig Abad, nascut a Castelló de la Plana el 1976, és mestre de música. Anteriorment ha publicat: Despatxeu a la ninyera (recull de contes) i els poemaris Memòries d’un gat verdAtac de tempsTerra sagradaMedusesLa nostra casa oberta i Les músiques del món.

El jurat de la 13a edició del premi ha estat format per Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres i narrador oral, Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras, Llorenç Soldevila, professor que ha estat de la Universitat de Vic, Maria Ardel de Lete, guanyadora del XII Premi Helena Jubany, M. Àngela Serra, en representació de les biblioteques de Mataró i Joan Jubany i Itxart, com a secretari amb veu però sense vot.

Enguany s’han presentat 45 obres, entre les quals el Jurat ha decidit atorgar el Premi Helena JubanyAnsenall. S’ha valorat que la narració transcorre de manera íntegra dins els paràmetres de l’oralitat, que es tracta d’un text volgudament col·loquial i que llisca molt bé a través dels diferents registres que s’hi acoblen. El text flueix amb gràcia i amb tota la vitalitat de la llengua en la tria del lèxic; perquè, si bé tracta d’uns fets tràgics, el narrador els conta amb senzillesa, sense angoixa ni èpica, com si formessin part de la quotidianitat i pels tocs d’humor, ironia i tendresa que es van desgranant al llarg del relat, entre d’altres.

La novetat de la 13a edició ha estat anunciada per la vicedirectora de globalització i Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya, Pastora Martínez Samper.  Es tracta de la col·laboració de la UOC que farà que les obres premiades es puguin escoltar en un podcast que pròximament es donarà a conèixer.

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, i alhora que ampliava la seva formació amb els estudis de Biblioteconomia i Documentació a la UOC. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va ser assassinada. Amb aquest premi, l’Associació que porta el seu nom, vol mantenir viu el seu record i compartir la seva passió pels llibres i la literatura.