Aquesta tarda hi ha hagut una concentració en defensa de l’Atenció Primària davant de l’Ajuntament en més de 50 persones. L’Ajuntament va aprovar per unanimitat una Declaració Institucional per enfortir l’Atenció Primària de Salut i convertir-la en el cor del Sistema Sanitari Públic de Catalunya. Els agents informadors contractats per l’Ajuntament han rebut una formació específica de les mesures que els establiments de restauració han de tenir en compte durant aquest període per evitar la transmissió de la COVID19. Segueix el descens de les dades epidemiològiques a Mataró, mentre puja de nou la transmissió del virus a Catalunya
A les 18 hores hi havia una concentració en defensa de l’Atenció Primària. Més de 50 persones s’han concentrat davant la porta de l’Ajuntament, que han sigut convocades per la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i Maresme i Marea Blanca de Catalunya. Hi han recolzat la concentració la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Marea Pensionista de Mataró.
S’han llegit dos manifests en defensa de l’Atenció Primària. A on han informat de la Declaració Institucional que han portat a l’Ajuntament, perquè la Junta de portaveus l’aprovés.
L’Ajuntament de Mataró demana enfortir l’Atenció Primària
La Junta de portaveus va presentar i aprovar per unanimitat una Declaració institucional, presentada per tots els grups municipals, per enfortir l’Atenció Primària de Salut i convertir-la en el cor del Sistema Sanitari Públic de Catalunya. La petició ha estat promoguda per la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme, amb el suport de la Marea Blanca de Catalunya, la Marea Pensionista de Mataró, i l’Av. Cirera, l’Av. Camí de la Serra, l’Av. Via Europa, l’Av. Palau, l’Av. La Llàntia, l’Av. Mataró Centre, l’Av. Pla d’en Boet, l’Av. Rocafonda, l’Av. Peramàs-Esmandies i l’Av. Cerdanyola.
Segons la Declaració Institucional aprovada en Junta de portaveus, instar al Govern de la Generalitat a adoptar les següents mesures:
- La immediata obertura dels CAP i consultoris que s’han tancat, totalment o parcialment, durant la pandèmia.
- Habilitar els espais i circuits segurs per evitar contagis i mesures de protecció per a tot el personal dels CAPS i els pacients.
- Fer efectiva la recuperació de la visita presencial, deixant la consulta telemàtica o telefònica només per a aquelles qüestions que es poden resoldre per aquesta via.
- Recuperar de forma immediata la visita per al/la professional de medicina o infermeria referent.
- Establir mecanismes de participació ciutadana activa en el funcionament i la gestió de cada CAP.
- Revertir les retallades dels últims anys en recursos humans amb la recuperació dels/les metges/ses, infermers/es i administratius/es perduts amb les retallades dels anys 2011-2014, incrementant a més els recursos econòmics, materials i de personal adequats a la nova realitat sanitària.
- Fer efectiva la priorització de la despesa sanitària per a l’atenció primària amb la dotació econòmica que arribi al 25% del pressupost de Salut, tal com recomana l’OMS.
- Denunciar la demolició programada i sostinguda de l’atenció primària i les polítiques privatitzadores basades en el benefici econòmic. En defensa de la salut de tota la ciutadania, volem una sanitat pública, universal, equitativa i de qualitat amb una atenció primària forta de veritat.
Acaba la Declaració Institucional indicant que s’ha de donar trasllat dels acords a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, al Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, a la Societat Catalana de Gestió Sanitària, al Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, a CCOO, UGT, el Sindicat de Metges de Catalunya, el Sindicat d’Infermeria (SATSE), Dempeus per la Salut Pública, a les entitats municipalistes de Catalunya i a la Coordinadora de la Sanitat Pública de Mataró i Maresme.
La tasca informativa de la COVID focalitzada en els establiments de restauració
Els 13 agents informadors contractats per l’Ajuntament han rebut una formació específica de les mesures que els establiments de restauració han de tenir en compte durant aquest període per evitar la transmissió de la COVID19.
La contractació del personal informador ha estat una de les mesures que ha pres l’Ajuntament per evitar la propagació de la COVID19 a la ciutat. Les 13 persones que realitzen aquesta tasca han rebut una formació específica sobre les principals mesures a tenir en compte durant el període de reobertura progressiva de les activitats. Així doncs, la seva funció és informar els establiments sobre les mesures de distanciament, les bones pràctiques higièniques per evitar la propagació de la COVID19 o la necessitat de ventilar els espais.
Els agents a peu de carrer treballen organitzats en parelles i en torns de matí i de tarda, de dilluns a diumenge. Durant les setmanes vinents, la seva tasca informativa es focalitzarà en els establiments de restauració per recordar-los la importància de complir les normes i així prevenir contagis. La seva funció serà informar, per exemple, de l’obligatorietat de deixar 2 m de distància entre taules a les terrasses, la necessitat de ventilar espais i la importància de garantir les bones pràctiques higièniques, entre d’altres.
En cas que es detectin incompliments reiterats de la normativa, es procedirà a fer una tasca de vigilància i control més específica per part dels serveis municipals implicats.
Els agents a peu de carrer han fet 1.600 accions informatives des del passat 1 d’octubre i fins al 20 de novembre per sensibilitzar la ciutadania i contenir la transmissió del virus a Mataró. La seva tasca s’ha anat focalitzant en diversos àmbits en funció de les necessitats de cada moment. Així doncs, a l’octubre la campanya es va centrar a donar suport als entorns escolars, a les activitats organitzades per entitats, clubs esportius o associacions, entre d’altres.
Segueix el descens de les dades epidemiològiques a Mataró
Les dades epidemiològiques a Mataró segueixen baixant, tenint en l’actualitat a 132 punts en el risc de rebrot, 10 punts menys que ahir. La velocitat de transmissió està a 0,64 i la incidència acumulada dels darrers catorze dies està a 205,50 punts. Els nous casos detectats a la ciutat de coronavirus des d’ahir són 14 persones contagiades, el que fa un total de 5.897 persones que han donat positiu per la COVID19.
L’Hospital de Mataró, actualment hi ha 41 persones ingressades, vuit persones menys que ahir dilluns. A l’UCI tenim 10 llits ocupats per la COVID19 i 9 per altres patologies. I no hem de lamentar cap nova defunció.
Torna a pujar la transmissió del virus a Catalunya
En les darreres 24 hores, segons les dades subministrades pel Departament de Salut de la Generalitat en la seva web, s’han registrat 1.462 nous casos de COVID19, elevant la xifra a 343.867 persones contagiades des del principi de la pandèmia. Hem de lamentar 32 defuncions en tot el territori, els que sumen ja 15.967 persones mortes per coronavirus.
Segon dia consecutiu que puja el risc de rebrot. Si el diumenge estàvem a 196 i ara 201, avui estem a 210. S’haurà de veure l’evolució els pròxims dies. I la incidència acumulada dels darrers catorze dies ha baixat lleugerament fins als 256,84 punts. Lluny dels 100 punts desitjats, però baixant lentament a aquest objectiu. La velocitat de transmissió també ha pujat lleugerament, sent de 0,89. Ahir era de 0,84 i el diumenge de 0,80.
El que fa a la pressió hospitalària, segueix la tendència a la baixa. Actualment hi ha 1.674 persones ingressades als hospitals públics i privats de Catalunya amb símptomes de la COVID19, 44 menys que ahir. De les quals 449 estan a la Unitat de Crítics (UCI), cinc menys que el dilluns.