Ahir, dissabte 28 de novembre, es va obrir l’exposició individual de l’artista Pía Sommer, “TRANSFER”. Es tracta d’una producció del M|A|C en col·laboració amb La Destil·leria Espai Cultural de Mataró, que es podrà visitar fins al 16 de desembre.

La presentació, mantenint totes les mesures sanitàries, va anar a càrrec de la coordinadora de la Destil·leria, Agit Baqué, que va agrair a la directora del M|A|C (Mataró Art contemporani), Gisel Noé, la seva col·laboració i també va ressaltar la trajectòria de l’artista, Pia Sommer, nascuda a Xile però actualment resident a la Destil·leria.

A la mostra si troben obres realitzades in situ. Algunes d’elles efímeres.

Fa gairebé una dècada que Pía Sommer (Xile, 1981) desenvolupa treballs en silenci que referencien una activitat plàstica en la qual s’assumeixen unes transferències relacionades amb la imatge i el so. L’exposició presenta diverses dimensions o estats que s’entreteixeixen: poesia, pintura, instal·lació, objecte i espai acústic. Aquests moviments escripturals, pictòrics, gràfics, casualment escultòrics i de traspàs visiu, recauen en l’argument dels aparents estats de deriva que solen repetir-se en les recerques i el fer artístic de la creadora multidisciplinària.

El material de producció majoritàriament és el paper. Lloc que habita l’obra de l’artista des del seu fer poètic. D’aquí neixen les exploracions fonamentals per comprendre perquè se li fa tan essencial patir aquells estats de transformació de la matèria que l’envolta. Les correspondències de cartes, l’escriptura experimental, la fortuïtat del sol o qualsevol acte dissemblant a aquesta realitat, contenen aquesta càrrega poètica de les coses; el dolor davant un món que es fragmenta sobre el passiu i que acaba per manifestar-se en la sort de l’invisible, perden l’abast d’una mirada domesticada.

L’exposició, dedicada a l’artista Pep Montoya, que ha estat víctima de la Covid, adjunta treballs que obren un recorregut més enllà de les formes, cap a un espai dedicat a la contemplació i al silenci, a l’ontologia del llenguatge i a l’espontaneïtat de l’acte. Així, com es diria que era en Pep, un ser disposat a nous estats de transformació dels elements humans i artístics, molt obert a la sorpresa, que és la que finalment comporta les transferències del diàleg cap a l’art i cap a la vinya.

L’exposició compta també amb la programació de visites comentades per la mateixa autora, així com taller gratuït de frottage, que també anirà a càrrec de Pía Sommer.