JxM veu com una amenaça la proposició de llei que s’està tramitant al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de coordinar, sota un comandament únic, dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament a tot l’estat espanyol. I, convençuts que el model català, és un model d’èxit que ha esdevingut un exemple de coordinació administrativa, insta al Govern de la Generalitat a continuar duent a terme la revisió i reformulació del sistema català d’emergències.
El grup independentista mostra tot el suport al model català de servei de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments, que referma les competències establertes per l’Estatut de Catalunya i desplegades per mitjà de la Llei de regulació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya”. Afirma que aquest, “és un model d’èxit que ha esdevingut un exemple de coordinació administrativa entre els cossos de bombers de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, amb un molt bon servei a la ciutadania del país.
A la vegada, condemna qualsevol intent de desmantellament del model català i creu que cal defensar-lo davant la proposició de llei que s’està tramitant al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de coordinar, sota un comandament únic, dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament a tot l’estat espanyol.
Pensen que cal reafirmar les competències establertes en l’Estatut d’Autonomia de regulació d’aquests serveis de Catalunya. No fer-ho, seria, segons JxM, una ingerència a les competències del Govern de la Generalitat en matèria de seguretat i emergències.
També consideren que “és lamentable el dèficit d’inversió que ha patit el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya durant la darrera dècada, i per això considera que ha el Govern ha de fixar-se com a prioritat el compliment del Pla estratègic 2017-2022 i el desplegament del projecte Bombers 2025”.
Davant d’aquests fets, el grup municipal que presideix Alfons Canela proposarà a la resta de grups del Consistori mataroní l’adopció dels acords següents:
- Instar al Govern de la Generalitat a continuar duent a terme la revisió i reformulació del sistema català d’emergències, mitjançant un gran acord de país que impliqui les institucions i els actors afectats i que inclogui entre els objectius d’aquesta revisió l’adequació del sistema als nous riscos i emergències, la clarificació i optimització de les funcions de cada cos, la racionalització dels recursos públics que es destinen al sistema i la dignificació de les condicions de treball dels bombers, tant dels professionals com dels voluntaris.
- Instar al Govern a continuar potenciant les activitats formatives de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, per a bombers professionals i per a bombers voluntaris, adequar-ne les instal·lacions amb aquest objectiu i dotar-la dels formadors necessaris per a atendre la preparació de les noves promocions.
- Continuar amb la tasca d’adopció de mesures per a afavorir la incorporació de dones als cossos de bombers.
- Instar al Govern de la Generalitat a iniciar la negociació amb el Govern de l’Estat per a aconseguir el traspàs dels serveis de salvament marítim.
- Exigir al Govern de l’Estat el respecte a l’autonomia i a les competències de Catalunya per al desplegament del seu propi model d’emergències.