El Gran Recapte d’Aliments 2020 ha aconseguit arribar a la xifra de 4,7 milions d’euros en donacions, sumant canals digitals i punts de recollida. Aquest és el primer balanç que ha fet el Banc dels Aliments després de la campanya duta a terme durant la setmana passada, tot i que les aportacions econòmiques es poden continuar fent en línia fins al 16 de desembre. Malgrat la bona xifra, aquesta representaria un 45% del que es va aconseguir durant l’any 2019.

 

El Banc dels Aliments ja ha iniciat la compra d’aliments com arròs, llet, farina, llegums cuites, llet de nadons o cereals, que aniran a parar a les famílies més vulnerables. El primer balanç indicaria que la campanya de recollida d’aliments ha aconseguit 3 milions d’euros en els punts de recollida i 1,7 milions d’euros a través dels seus propis canals.

Com la gran majoria dels esdeveniments, el Gran Recapte del 2020 també s’ha hagut d’adaptar a la nova realitat imposada per la pandèmia i els aliments no s’han pogut recollir físicament a supermercats i botigues. Per contra, el Banc dels Aliments va establir un sistema de donatius solidaris a través dels establiments d’alimentació que enguany s’han hagut de fer de forma econòmica i virtualment.

Les ajudes econòmiques es poden continuar fent a través de la pàgina web del Banc dels Aliments o fent un Bizum amb el codi 33596. Una altra manera de col·laborar és comprant tiquets de tres euros als mercats municipals i a les botigues de proximitat del territori. En total, el Gran Recapte 2020 ha comptat amb uns 3.500 establiments adherits i gairebé 7.000 persones voluntàries.

Segons Funcas, més de nou milions de persones es troben en risc de pobresa, amb una acceleració de la desigualtat a causa de la pandèmia. Segons dades del Banc dels Aliments, la crisi econòmica derivada per la Covid-19 ha fet disparar un 40% la demanda d’aliments.

L’entitat ha calculat que es necessiten un total de 6.000 tones per abastir l’increment de la demanda per la pandèmia. Amb dades disponibles del passat divendres dia 20 de novembre, se n’havien aconseguit al voltant de 1.000, i el Banc dels Aliments ha calculat que la recaptació servirà per abastir durant dos mesos a 260.000 persones.

Municipis de tot Catalunya es van sumar a la 12a edició del Gran Recapte en un any on malgrat la pandèmia la resposta de la ciutadania és i continua sent fins al 16 de desembre més important que mai.