Les xifres de casos de la COVID19  a l’Hospital de Mataró han baixat, malgrat que l’UCI segueix per sobre del seu nivell normal d’ocupació. Respecte a Catalunya les xifres segueixen baixant lentament. La University College de Londres ha identificats sis tipus diferents de coronavirus i assegura que les mutacions posteriors a la de març el fa més contagiós

Les dades epidemiològiques avui dia són que tenim 17 casos confirmats de coronavirus en les darreres 24 hores, elevant la xifra des de tota la pandèmia de 5.800 persones. Una velocitat de reproducció del virus que es manté per sota del 0,80 que demana el Departament de Salut i que actualment és del 0,68.

La incidència acumulada dels darrers catorze dies se situa als 365,60 punts. Una bona notícia que està confirmant que la situació epidemiològica a Mataró està anant per molt bon camí. El risc de rebrot és de 249. Les PCR i Test d’antígens fets el 21 de novembre són de 133 PCR i 68 TA.

Les dades assistencials a l’Hospital de Mataró, malgrat que segueix sent elevada la pressió hospitalària, ha baixat una mica els ingressats a l’UCI per la COVID. Actualment hi ha 13 pacients a l’UCI del total de 66 ingressats a l’Hospital per la malaltia. Encara que els llits totals ocupats a l’UCI són de 22 (9 pacients ingressats per altres patologies).

Seguiment Epidemiològic a Mataró
Seguiment Epidemiològic a Mataró

Menys de dos mil casos a Catalunya en les darreres 24 hores

Catalunya ha registrat fins a aquest dimecres 334.397 casos confirmats acumulats de coronavirus, 1.704 més que en el recompte del dimarts, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.

La velocitat de reproducció del virus (rt) es manté en 0,78 i la incidència acumulada en els últims 14 dies és de 361,72 per cada 100.000 habitants. La taxa del risc de rebrot ha baixat. El dimarts aconseguia un nivell de 273, i 24 hores després està en 262.

La pressió hospitalària a Catalunya també comença a baixar. Els pacients ingressats actualment als centres hospitalaris catalans se situa en 1.951, la qual cosa suposa un descens de 67 respecte a l’últim recompte. I per primer cop baixa dels dos mil. Un total de 499 pacients es troben ingressats en les UCI, 10 menys que en el balanç anterior.

La xifra de defuncions total se situa en 15.654, 30 més que els registrats el dimarts: 9.639 en hospital o centre sociosanitari, 4.317 en residència, 934 en domicili i 764 que no són classificables per falta d’informació.

Salut fa més de 8.000 tests COVID19 als primers cribratges intensius de la segona onada a la Regió Metropolitana Nord, en els que el barri de La Llàntia ha estat escollit per la Generalitat. Es fan proves PCR i d’antígens per aportar dades en el menor temps possible i activar els mecanismes d’aïllament, per poder combatre la COVID19.

Seguiment Epidemiològic a Catalunya
Seguiment Epidemiològic a Catalunya

Identificats sis tipus diferents de coronavirus

La University College de Londres ha realitzat un estudi a través de l’anàlisi dels genomes dels virus de més de 46.000 persones amb COVID19 de 99 països recollits fins a finals de juliol. La conclusió és que cap de les mutacions actualment documentades en el virus SARS-CoV-2 sembla augmentar la seva transmissibilitat en els humans.

Aquesta troballa inclou una mutació en la proteïna de punta del virus anomenada D614G, que ha estat identificada en visons com una mutació comuna que pot fer que el virus sigui més transmissible.

Afortunadament, descobrim que cap d’aquestes mutacions està fent que COVID19 es propagui amb major rapidesa, però hem de romandre vigilants i continuar monitorant les noves mutacions, en particular a mesura que les vacunes es van estenent“, explica Lucy van Dorp, primera autora de l’estudi, que s’ha publicat en la revista Nature Communications.

Classificació de coronavirus

L’estudi, que encara requereix la revisió d’experts independents, a més han trobat una correlació entre els diferents tipus i la gravetat dels símptomes, especialment els respiratoris, que pot desenvolupar el pacient. I han identificat 6 tipus diferents de coronavirus.

  1. Grip sense febre: mal de cap, pèrdua de l’olfacte, dolors musculars, tos, mal de coll, dolor en el pit, sense febre.
  2. Grip amb febre: mal de cap, pèrdua d’olfacte, tos, mal de coll, ronquera, febre, pèrdua d’apetit.
  3. Gastrointestinals: mal de cap, pèrdua d’olfacte, pèrdua d’apetit, diarrea, mal de coll, dolor en el pit, sense tos.
  4. Nivell un sever, fatiga: mal de cap, pèrdua de l’olfacte, tos, febre, ronquera, dolor en el pit, fatiga.
  5. Nivell dos sever, confusió: mal de cap, pèrdua d’olfacte, pèrdua d’apetit, tos, febre, ronquera, mal de coll, dolor de pit, fatiga, confusió, dolor muscular.
  6. Nivell tres greu, abdominal i respiratori: mal de cap, pèrdua d’olfacte, pèrdua d’apetit, tos, febre, ronquera, mal de coll, dolor de pit, fatiga, confusió, dolor muscular, falta d’alè, diarrea, dolor abdominal.

Els investigadors han observat una elevada probabilitat que els pacients classificats a partir del grup 4 requereixin assistència respiratòria i necessitin ingressar a l’hospital.

El descobriment pot resultar de gran ajuda per a metges i Hospitals a l’hora d’organitzar l’atenció en moments en els quals la corba pugui tornar a conduir al sistema dóna salut davant situacions crítiques.

Visió general de la diversitat genòmica mundial a través de 46.723 conjunts SARS-CoV-2 (procedents del 30 de juliol de 2020) de colors segons les regions continentals.
Visió general de la diversitat genòmica mundial a través de 46.723 conjunts SARS-CoV-2 (procedents del 30 de juliol de 2020) de colors segons les regions continentals.