Els sanitaris i majors en residències seran els primers en el pla per a vacunar contra la COVID que ha aprovat el Consell de Ministres avui. Es faran en tres etapes i l’objectiu que s’espera, és vacunar al 75% de la població. Per la seva part, l’Atenció Primària reclama reforços i planificació per poder fer front al pla de vacunació. Una Atenció Primària que ha sofert moltes retallades des de 2009, sent la comunitat que ha invertit menys des d’aquest període. L’UCI de l’Hospital de Mataró segueix plena, malgrat que està baixant el nombre de pacients ingressats. Mentre la incidència acumulada dels darrers catorze dies arriba ja està per sota de 400 punts, llunys dels 100 punts desitjats. Per la seva part Catalunya segueix el descens lent d’ingressats i de pacients a la Unitat de Crítics

El Govern ha aprovat el pla de vacunació d’Espanya enfront de la COVID19 en el Consell de Ministres d’aquest dimarts. Un document que es porta elaborant des de setembre, segons ha informat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Sanitat, representants de les comunitats autònomes i experts en camps com la vacunologia, sociologia, matemàtiques i ètica són els autors d’aquest document.

Si es compleixen les previsions que les dosis de la vacuna arribin a Espanya el gener de 2021, començarà la primera etapa entre gener i març. Una primera etapa que anirà seguida de dues etapes més: entre març i juny. Sent a partir de juny quan comenci la tercera etapa.

En aquesta primera etapa els sanitaris i persones usuàries de residències d’ancians, resta de sanitaris, i grans dependents no institucionalitzats seran els que podran optar voluntàriament al fet que l’Atenció Primària la subministri la vacuna. En la segona etapa es podrà incrementar “progressivament” les dosis a altres col·lectius; per a finalment al juny, a tota la població.

El document estableix grups de ciutadans, que s’han dividit en 18. Segons ha indicat Salvador Illa, s’ha decidit conforme a criteris “ètics” de risc, d’acord amb l’exposició al virus, la morbiditat, l’impacte socioeconòmic, i la transmissió. Encara que això no ha de prendre’s com una cosa fixa, sinó que l’aplicació dependrà del fet que es concretin les característiques de totes les vacunes que arribin.

L’Atenció Primària reclama reforços i planificació

Després d’assumir el paper clau en el control de la pandèmia després del confinament domiciliari de març i estar immersa en una campanya de vacunació contra la grip que busca ser de rècord, serà aquesta xarxa la que s’encarregarà de la tasca decisiva d’administrar la vacuna contra la COVID19.

En l’escenari d’una Atenció Primària que en l’actualitat està llastrada per la falta de reforços. En molts casos, amb el límit per sobrecàrrega superat durant un període de temps molt elevat. Sota aquest panorama s’enfronten al repte d’administrar a 35 milions de persones la vacuna de la COVID19. Una vacuna complexa en la seva fabricació, distribució i magatzematge.

En totes les autonomies hi ha hagut retallades en sanitat en els últims vint anys, la qual cosa suposa un minvament en recursos materials i recursos humans per a fer front al repte de vacunar al 75% de la població del país. En tot el que s’emporta de pandèmia, l’Atenció Primària ja estava col·lapsada abans que els hospitals donessin la veu d’alarma.

Amnistia Internacional ha qualificat aquests últims anys de “dècada pèrdua” per a la sanitat. La despesa sanitària pública s’ha reduït a Espanya en un 11,21% des de 2009. Però l’Atenció Primària a Catalunya és la comunitat que més ha reduït la seva inversió. Al juliol l’organització ja alertava que les autoritats deuen, de manera urgent, revertir la tendència de desinversió en el Sistema Nacional de Salut i incrementar els recursos humans i materials.

Mapa de la inversió a la Sanitat Pública a Catalunya del 2009-2018
Mapa de la inversió a la Sanitat Pública a Catalunya del 2009-2018

Estancament a l’UCI de l’Hospital de Mataró

Fa tres setmanes que la velocitat de reproducció del virus la tenim per sota de l’1. Durant aquest període la incidència acumulada dels darrers catorze dies ha passat dels 1.330,78 punts als 381,76 punts. Una bona notícia que està confirmant que la situació epidemiològica a Mataró està anant per molt bon camí.

Una altra cosa són les dades assistencials a l’Hospital de Mataró. La pressió hospitalària segueix sent molt elevada des del començament de la segona onada. Malgrat el descens de pacients de la COVID19 ingressats a l’hospital, l’UCI segueix estant per sobre de la seva capacitat habitual. Recordem que ara per ara hi ha 31 llits habilitats com a UCI, però en el seu estat normal són 18 els llits de crítics. Avui tenim 22 llits ocupats d’UCI, 15 per la COVID19 i 7 per altres patologies.

Les dades epidemiològiques avui dia són que tenim 21 casos confirmats de coronavirus en les darreres 24 hores, elevant la xifra des de tota la pandèmia de 5.783 persones. Una velocitat de reproducció del virus del 0,66 i una incidència acumulada dels darrers catorze dies de 381,75. El risc de rebrot és de 251. Les PCR i Test d’antígens fets el 20 de novembre és de 307 PCR i 187 TA.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

Catalunya registra 1.281 casos de la COVID19

Catalunya ha registrat fins a aquest dimarts 332.693 casos confirmats acumulats de coronavirus, 1.281 més que en el recompte del dilluns, segons ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web. La incidència acumulada en els últims catorze dies és de 373,35 per cada 100.000 habitants. La velocitat de reproducció de la malaltia (rt) es manté en 0,78.

Un total de 509 pacients es troben ingressats en l’UCI, cinc menys que en el balanç anterior. Quant als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 2.018, la qual cosa suposa un descens de 99 respecte a l’últim recompte.

La xifra de morts total se situa en 15.624, 82 més que els registrats el dilluns: 9.620 en hospital o centre sociosanitari, 4.316 en residència, 933 en domicili i 755 que no són classificables per falta d’informació. En les residències d’ancians hi ha hagut fins ara 24.445 persones que han donat positiu, de les quals 7.247 han mort i 135 es troben actualment ingressades.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya