Ahir diumenge, el president espanyol, Pedro Sánchez, va presentar el Pla de vacunació de coronavirus. Un pla que tindrà 13.000 punts de vacunació i que començarà a principis de gener. Segons Argimon, 175.000 catalans es podrien vacunar a finals de gener

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un únic pla de vacunació ahir diumenge. Aquest pla es presentarà al Consell de Ministres de dimarts i que comptarà amb 13.000 punts de vacunació per garantir un “accés equitatiu a les vacunes” a través de l’Atenció Primària. Sánchez ho ha explicat en roda de premsa després d’arribar a un acord en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de fer una única estratègia de vacunació.

La campanya de vacunació començarà el gener del 2021. Després de Nadal, en principi, arribaran les primeres dosis. Aquesta campanya serà més llarga, ja que la complexitat de la fabricació i la distribució farà que s’allargui. A Espanya cada any es vacunen de la grip al voltant de 10 milions de persones i que aquest any en vuit setmanes s’han vacunat 14 milions de persones de la grip. Davant aquestes xifres, Sánchez ha assenyalat que “una part substancial de la població espanyola estarà vacunada en el primer semestre del 2021”.

Grups prioritaris i dissenyat amb experts de les Comunitats Autònomes

El Govern garantirà que tots els grups prioritzats tinguin accés a la vacuna. L’estratègia única s’acordarà en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Malgrat que no s’ha especificat quins seran aquests grups, el Govern ha deixat clar que entre ells estaran els sanitaris i els ancians.

L’Atenció Primària serà l’encarregada de subministrar la vacuna, ja que gaudeix d’una àmplia distribució geogràfica en tot el territori i podrà facilitar l’accés equitatiu a la vacunació. Hi haurà un sistema d’informació i registre per al seguiment i avaluació de la vacunació.

L’estratègia única de vacunació s’ha dissenyat amb un grup d’experts multidisciplinari en el qual s’inclouen “experts de les comunitats, del Consell Interterritorial o de bioètica”. Sánchez ha recordat que la UE ja ha signat cinc contractes per 1.200 milions de dosis ampliables, dels quals a Espanya li corresponen el 10% de les dosis pel percentatge de població.

La Comissió Europea de moment, ja ha tancat contractes amb cinc farmacèutiques (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer i CureVac) per a adquirir per endavant de 1.225 milions de dosis, més 580 milions en reserva. En principi, les primeres mostres seran les de BioNTech-Pfizer, per ser la que es troba més avançada, encara que no es descarta les altres.

L’administració no serà obligatòria

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va remarcar que l’aplicació del nou fàrmac serà sempre voluntària, com ocorre ja amb totes les vacunes que s’administren a Espanya. “Cal respectar d’aquest assumpte la llibertat dels ciutadans en relació amb la seva pròpia salut. L’important és disposar de les vacunes, que van per bon camí, de la seva solvència, del pla per a tota Espanya i demanar a tota la població, confiança i tranquil·litat per a vacunar-nos, que és el que ens permetrà sortir d’aquesta situació ràpidament“, ha dit en una entrevista a El Periódico.

El Ministeri de Sanitat té al davant el repte de tractar de seduir al 53% d’espanyols que, segons l’última enquesta del CIS, es van mostrar reticents a posar-se aquesta injecció, almenys de manera immediata. Malgrat que la vicepresidenta confia que la societat respondrà a la campanya, sobretot els col·lectius de risc.

Viales vacuna para coronavirus. Foto Reuters
Viales vacuna para coronavirus. Foto Reuters

175.000 catalans es podran vacunar a finals de gener

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que a finals de gener es podria començar a vacunar contra la COVID19 a Catalunya. 350.000 dosis podrien arribar per poder vacunar a 175.000 persones del territori català. Recordem que la vacuna consta de dues dosis que s’han de subministrar en vint-i-vuit dies de diferència. I que a mitjans de març ja poden ser immunes a la COVID19.

Segons Argimon, en aquesta primera fase de vacunació es prioritzaran les persones de més risc i també els sanitaris que treballin a primera línia. Argimon reconeix que, fins aleshores, encara queden uns mesos complicats, però està convençut que a l’estiu la situació serà molt diferent i que, al llarg de l’any que ve, el percentatge de persones vacunades serà molt elevat. “Un 70% de vacunació seria el més òptim. Abans de l’estiu això serà complicat, però durant el 2021 hi podem arribar. L’estiu del 2021 serà millor que el del 2020, segur. Potser no haurem arribat al 60% o al 70%, però hi haurà força gent vacunada, i sobretot serà la de més risc“, ha conclòs al respecte.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que el departament tindrà “tot a punt” per iniciar la campanya de vacunació de la COVID19 quan arribin les 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer. Respecte als punts d’administració de la vacuna, Vergés ha indicat que “farem servir l’atenció primària com a estratègia principal de vacunació“, però ha reconegut que en alguns entorns es podrien engegar altres estratègies.

Respecte als 13.000 punts que va esmentar el president Sánchez, Argimon creu que els punts d’administració de la vacuna no haurien de ser els punts habituals. La logística s’hauria d’adaptar, ja que la complexitat que te la vacuna de Pfizer ho requereix. La conservació a -80 °C faria que els punts puguin ser uns altres.