La desescalada no comença bé en dades assistencials, els ingressos hospitalaris baixen en comptagotes i l’estancament a les UCI és la tònica de tot el cap de setmana. Tònica que també queda reflectida a l’Hospital de Mataró. Per altra banda, Salut admet diversos brots hospitalaris i el Consorci Sanitari del Maresme junt amb el TecnoCampus impulsen un curs pioner dirigit a professionals sanitaris de l’àmbit geriàtric del Maresme

Aquest dilluns arriba la primera fase de la desescalada amb un nivell elevat de pressió assistencial als hospitals catalans. Les persones ingressades als hospitals catalans amb la malaltia el dia d’avui com a data consolidada del 19 de novembre són de 2.216. A les UCI es mantenen estables amb 514 pacients, molt per damunt dels 300 que té com a objectiu Salut. La velocitat de reproducció del virus creix per segon dia consecutiu -està en 0,78- i s’han comunicat 49 noves morts.

Pel que fa a la resta d’indicadors epidemiològics, per segon dia consecutiu puja la velocitat de transmissió de l’epidèmia, que ara està en 0,78, una centèsima més que en l’anterior informe. La incidència de casos a catorze dies per 100.000 habitants també manté el descens i ara és de 400, 50 punts. Finalment, s’han declarat 1.532 nous positius, una xifra molt baixa, però cal tenir en compte el retard en la transmissió de les dades del cap de setmana.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

L’Hospital de Mataró segueix sense baixar la corba

Pel que fa a Mataró, l’Hospital de Mataró el dia d’avui hi ha 81 pacients ingressats per la COVID19, deu menys que el passat divendres. Respecte a l’UCI segueix estancat als 16 pacients de la COVID19, més set pacients d’altres patologies. Una situació que porta molts dies estancada i que no fa més que empitjorar en el cas que hi hagui una nova pujada de les dades. o una tercera ona.

Segueix baixant la incidència acumulada dels darrers catorze dies, actualment tenint 415,63 punts, mentre el divendres estàvem a 443,34 punts. El que fa que es noti molt poc la baixada. El que fa a la velocitat de reproducció del virus (rt) ha passat del 0,67 del divendres al 0,64 d’avui. Actualment tenim confirmats 5.762 casos positius acumulats, 17 casos més que els ha anunciat divendres. En les darreres hores hem de lamentar d’una defunció més a conseqüència de la COVID19.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró
Cribratge intensiu a La Llàntia

Recordem que el Departament de Salut avui ha començat una campanya de cribratge intensiu al barri de la Llàntia. En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID19 a Catalunya. A més de Mataró, les ciutats de la regió Sanitària Metropolitana Nord de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, la Llagosta i Mollet del Vallès han començat les proves per localitzar als asimptomàtics.

Demà començaran a Rubí i divendres, a Terrassa. En aquestes dues últimes poblacions les proves les farà el personal del Banc de Sang i Teixits. En alguns casos, com a la Llagosta o Mollet, es convoca a fer les proves a tota la població. En la resta de municipis el cribratge se centra només en una, dues o tres àrees bàsiques de salut. Des de Salut destaquen la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Centre d'Atenció Primària Ronda Cerdanya
Centre d’Atenció Primària Ronda Cerdanya

Salut admet diversos brots hospitalaris

El coordinador de la unitat de seguiment del COVID19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, admet que aquesta setmana s’han detectat diversos brots hospitalaris que poden complicar la gestió a l’interior dels centres. El departament de Salut afirma que està estudiant-los per comprovar si estan afectant malalts ingressats per altres patologies.

Amb tot, l’epidemiòleg ha destacat que no veu una relació directa entre aquests brots i les xifres d’ingressats als hospitals: “Hem d’acabar d’estudiar els brots per veure l’impacte, però hem de ser conscients que les estades a UCI són molt llargues i que costa abaixar els ingressos“.

A banda, Mendioroz ha celebrat que les mesures aplicades fins ara ha tingut un impacte en la xifra de contagis diaris, que es vol rebaixar per sota dels 1.800 diagnòstics. També ha recordat que la majoria dels territoris tenen la taxa de contagis o Rt, que mesura la velocitat de propagació del virus, per sota d’1: “La baixada dels indicadors és generalitzada, però encara tenim molta gent als hospitals“, ha recordat l’epidemiòleg.

Jacobo Mendioroz - Coordinador de la unitat del COVID19 a Catalunya
Jacobo Mendioroz – Coordinador de la unitat del COVID19 a Catalunya

Formació al personal de les residències

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, impulsen un curs pioner dirigit a professionals sanitaris de l’àmbit geriàtric del Maresme que té com a objectiu proporcionar-los coneixements i eines per a millorar la capacitat d’atenció a les persones majors davant la COVID19.

Segons informa La Vanguardia, el curs s’iniciarà el pròxim 30 de novembre i els formarà principalment en el garbellat, valoració o intervenció de la insuficiència respiratòria, però també en les síndromes geriàtriques, la malnutrició, la deshidratació i la disfunció deglutòria i la rehabilitació posterior de l’estat funcional.

A més de les mesures obligatòries en vigor per a la gestió de la pandèmia en les residències, els promotors del curs consideren que els professionals d’aquests centres podran aprofitar millor els recursos i prendre millors decisions si disposen de més formació específica. “Per aquest motiu, dins de la nostra política d’abordatge integral de la malaltia, hem cregut necessari posar en marxa aquest curs intensiu i fer tantes edicions com siguin necessàries per a arribar a totes les residències de la comarca” explica Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme.

Centres Universitaris TecnoCampus de Mataró i Maresme
Centres Universitaris TecnoCampus de Mataró i Maresme
Curs al personal de les residències del Maresme

El curs, dirigit al personal d’infermeria, responsables higiènic-Sanitaris, auxiliars d’infermeria, auxiliars de gerontologia i fisioterapeutes, és pioner en tot el país i podria ser un model escalable en tota Catalunya. “Sense entrar en el debat de si les residències han de ser considerades centres sociosanitaris, creiem imprescindible davant l’emergència sanitària que estem vivint, facilitar eines al personal geriàtric sobre temes tan importants com la forma de detecció de la insuficiència respiratòria o les diferents modalitats de l’oxigenoteràpia“, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

El curs serà impartit per professionals del sector Sanitari i acadèmic que han estat en primera línia lluitant contra la Covidien-19. “Els professionals de les nostres residències necessiten aquest tipus formació. Hem de posar a la seva disposició el rigor i l’excel·lència acadèmica lligada a l’experiència professional dels nostres Sanitaris i, en aquest sentit, el compromís dels professors del curs és digne de lloar” comenta Manu Garnacho, director de l’Escola Superior de Ciències de la Salut.

Aquest curs s’emmarca en la campanya “+ Salut x a un futur millor: superem junts la Covid al Maresme” que impulsa el CSdM per a lluitar contra aquesta malaltia a la comarca, i que forma part del programa Impulsem la recerca, que té l’objectiu de promoure la recerca biomèdica lligada al Maresme i orientada a obtenir resultats que impactin en la qualitat de vida dels seus habitants. Per això, els fons recaptats es destinen a projectes d’impacte local.

En aquest sentit, el CSdM té en marxa diversos projectes de recerca sobre la Covid I, concretament, sobre les seqüeles i la qualitat de vida de les persones que han sofert la malaltia.

Desinfecció Residència Gatassa (Imatge d'arxiu)
Desinfecció Residència Gatassa (Imatge d’arxiu)