Aquesta setmana, Càritas Diocesana de Barcelona ha presentat l’informe “Fronteres in-visibles, Com la irregularitat administrativa t’estronca el projecte vital.

“Els nostres esforços davant les persones migrants es poden resumir en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.” Amb aquesta cita del Fratelli Tutti del Papa Francesc s’ha iniciat la presentació de l’informe de Càritas Diocesana de Barcelona. La benvinguda ha anat a càrrec de Mn. Joan Cabot, director del Secretariat Diocesà de Pastoral amb Migrants.

Mn Joan Cabot ha recordat que el compromís de l’Església amb les persones migrants ve de lluny. El responsable de la Pastoral amb Migrants ha citat les tancades del 20 de gener del 2001, a l’església de Santa Maria del Pi, quan més de 300 persones en situació administrativa irregular van iniciar una protesta per demanar la seva regularització. “L’església de Sant Pau del Camp, on ens trobem avui, va ser l’espai que va acollir a les dones que participaven en aquesta protesta, i demostra l’afany de l’Església per acompanyar a les persones més febles de la nostra societat”, ha apuntat Cabot.

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha sigut l’encarregat de demanar polítiques de xoc a les administracions públiques. Busquets ha destacat que hi ha un col·lapse en el sistema de cites a Comissaria per l’emissió de la TIE. Davant d’aquesta situació ha demanat agilitzar el sistema actual de concessió de cites prèvies, tal com marca la resolució de concessió/renovació emesa per les Oficines d’estrangeria.

Les principals conclusions de l’informe són:

  • Un 32% de les famílies migrades de països extracomunitaris ateses per Càritas Barcelona no tenen cap mena d’ingrés, i els ingressos provinents de l’economia submergida han disminuït un 73% arran de la COVID-19.
  • 7 de cada 10 persones migrades de països extracomunitaris de la diòcesi de Barcelona pateixen exclusió residencial. Moltes d’elles es veuen obligades a viure en infrahabitatges, amuntegades o en habitacions de relloguer.
  • Càritas Barcelona demana que les persones migrades que ho necessitin puguin accedir als serveis socials bàsics, sigui quina sigui la seva situació administrativa.
@Radio la voz cerdanyola 2017