Mentre l’Hospital de Mataró segueix amb el risc de col·lapse, aquest dimecres al matí al Parc de Cerdanyola s’ha concentrat més de 100 persones per defensar la sanitat pública i en especial a l’Atenció Primària. A Catalunya les dades hospitalàries s’estan començant a baixar i el Govern Català està estudiant fer tests massius a tota la població mitjançant les farmàcies

Aquest dimecres al matí, a les 11.00 hores, hi ha hagut una convocatòria al barri de Cerdanyola de Mataró per defensar una sanitat i uns serveis públics de qualitat per a la ciutadania. La convocatòria l’ha organitzat la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme. A la qual s’ha afegit la Marea Pensionista, l’Associació Veïnal de Cerdanyola i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Més de 100 persones, amb totes les mesures sanitàries i de seguretat, han fet una passejada reivindicativa al voltant del Parc de Cerdanyola. Exigint a la Generalitat més recursos i personal per l’Atenció Primària i els centres hospitalaris. S’ha acabat la passejada al parc de Rafael Casanovas, espai on es podia mantenir les distàncies de seguretat, amb un parlament a càrrec d’Ana Cabot.

Després del parlament, Jesús Nieto, membre de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró y el Maresme, ha concedit una entrevista a on ha reivindicat i ha exigit a la Generalitat més recursos i personal per la nostra sanitat.

Passejada d’aquest dimecres al Parc de Cerdanyola en defensa de la Sanitat Pública

L’Hospital de Mataró segueix amb risc de col·lapse

Malgrat que les dades epidemiològiques que subministra el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mitjançant la seva web dadescovid.cat, l’Hospital de Mataró segueix amb 19 pacients a l’UCI per la COVID19. A més 5 pacients per altres patologies. El que fa un total de 24 llits dels 33 disponibles, recordant que 16 d’aquests llits són un afegit dels 17 que si estan equipats i en un lloc específic per atendre als crítics.

Actualment la incidència acumulada dels darrers catorze dies és de 617,28 punts a Mataró i amb una velocitat de transmissió per sota d’un, exactament a 0,76. En tota la pandèmia hi ha hagut 5.583 casos confirmats positius a Mataró. En els darrers set dies han estat de 315 persones que han donat positiu mitjançant una PCR o un test d’antígens. En la darrera setmana hem de lamentar 5 morts, el que fan un total de 141 defuncions per la COVID19 en tota la pandèmia.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

El que fa a Catalunya, si han baixat les hospitalitzacions i l’UCI, havent-hi actualment 596 pacients a crítics, 22 menys que ahir, i 2.402 persones ingressades, 83 pacients menys que fa 24 hores. A tot Catalunya en les darreres 24 hores hi ha hagut 68 defuncions, sent el total de tota la pandèmia el de 15.268 morts per la COVID19.

La incidència acumulada dels darrers catorze dies a Catalunya és de 546,15 punts i la velocitat de transmissió de 0,76. A on en les darreres 24 hores hi ha hagut 2.031 contagis nous de coronavirus a Catalunya confirmats amb una prova PCR o test antigènic, i eleva el total d’infectats des de l’inici de la pandèmia a 292.408.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

Tests massius d’antígens a Catalunya?

Ahir la consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu, va anunciar que la Generalitat treballa en “una estratègia per testar massivament la població“. Encara que les paraules de la Budó no deixen gaire clar que sigui una realitat. Ha admès que “hem comprat 8 milions de tests per fer tests massius. Cal una organització complexa“, però per fer un cribratge massiu a tota la població és necessari que es fes a tothom de cop.

Per altra banda el dilluns, el Departament de Salut va explicar que estan preparant un protocol perquè la xarxa de farmàcies catalana pugui fer els tests d’antígens i es facin amb totes les garanties. Les farmàcies no ho veuen encara molt clar, i ja han platejat els seus dubtes sobre el pla, tot i que estan negociant amb Salut i asseguren que estan preparats si s’arriba a un acord.

La Comunitat de Madrid ja va anunciar que vol testar tota la seva població abans de Nadal per facilitar les reunions familiars en aquestes dates assenyalades. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, vol implicar a les farmàcies perquè facin els tests ràpids d’antígens sense cap cos per la ciutadania.

Encara que les dues comunitats tenen la intenció de fer els tests massius, el Ministeri de Sanitat s’oposa frontalment a la idea. Asseguren que de moment els tests no són prou fiables en casos de què es facin a les persones asimptomàtiques. “Cal afinar-los més“, i alerten que en cribratges massius podria haver-hi falsos negatius.

Resultat d'un test antígens. Foto: Generalitat
Resultat d’un test antígens. Foto: Generalitat