Els equipaments que en formin part obtindran el distintiu ”Espai de Cultura Responsable”, una garantia de seguretat per a l’espectador davant la Covid-19 i un reconeixement per a l’espai a com a garant de la inclusió social

 

Teatre Monumental – Mataró

El Govern ha aprovat el Decret Llei pel qual es crea el Cens d’Espais de Cultura Responsables, mitjançant el qual es donarà difusió als espais culturals que adoptin protocols sanitaris per a l’espai cultural per prevenir la Covid-19, i que es comprometin a adoptar i aplicar programes d’inclusió social. Així, tots els espais que formin part del Cens obtindran el distintiu acreditatiu ”Espai de Cultura Responsable”, que podran fer visible a les seves instal·lacions i que serà una garantia de seguretat per a l’espectador. El distintiu, però, seguirà vigent un cop superada la Covid-19 i alhora atorgarà un valor afegit a l’espai com a garant de l’accessibilitat i la universalitat de la cultura.

Per formar part del Cens, caldrà fer una sol·licitud a través del portal Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya. A partir del proper dilluns, 23 de novembre, s’hi podrà inscriure qualsevol tipus d’espai en què es desenvolupin majoritàriament activitats culturals i que compleixi totes les condicions del Pla d’actuació del PROCICAT per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc. Al mateix temps, es demanarà als espais culturals censats que, a través de la seva activitat, prenguin partit i es comprometin a minimitzar els efectes nocius que pot provocar l’aïllament social i, alhora, fer un pas més per treballar per la inclusió social des de l’àmbit cultural. Els espais hauran de promoure mesures inclusives i de millora de la  salut anímica de la  ciutadania orientades a evitar el risc d’exclusió social de col·lectius especialment vulnerables per raons econòmiques, socials, de gènere o d’inserció social.

La creació del Cens forma part de les accions que el Departament de Cultura està impulsant per dur a terme la represa de l’activitat en el sector cultural. Des de l’inici de la pandèmia, treballa per preservar la cultura davant de noves restriccions per la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i establir una sèrie d’accions que donin cobertura als drets culturals dels ciutadans i a les indústries i als sectors creatius. En aquest sentit, el passat 22 de setembre, el Govern va acordar declarar que la cultura constitueix un bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva.