Dra. Esther Alsina

El jurat de la 62a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials, presidit per primer cop pel Dr. Joaquim Nadal, va premiar amb un accèssit el treball que porta per títol Dionís Baixeras 1862-1943. Un pintor entre el Maresme i els Pirineus, obra de la Dra. Esther Alsina Galofré, professora associada al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

Pintor barceloní amb recorregut internacional i conegut, sobretot, com a autor de la cúpula del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Barcelona o el paranimf de la Universitat de Barcelona, és autor d’un notable conjunt de paisatges, marines i escenes de pescadors vinculats a la costa, i a l’interior, del Maresme (Montgat, Teià, Premià, Mataró, Arenys, Sant Pol, La Cisa…).

L’acte va ser virtualment presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, que en van fer la cloenda, destacant la vàlua i trajectòria del premi.

El llibre, que ja és a la venda a les llibreries (20€), també es pot adquirir, com ja és habitual, a l’exposició de l’Ateneu a preu especial de llançament (15€). I, com la resta d’obres de la col·lecció, serà accessible, en breu, a través de www.premiluro.cat.

A la 62a edició del Premi Iluro, que enguany havia augmentat la seva dotació a 6.000 euros, a més a més de la publicació de l’obra, hi optaven quatre treballs.

El jurat d’aquesta convocatòria incorporava com a president el Dr. Joaquim Nadal i Farreras, en substitució del Dr. Josep Maria Fradera Barceló (Universitat Pompeu Fabra). Catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Girona. La composició del jurat es completava amb el Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), actuant com a secretària.