Lúa Coderch i Mireia Sallarès són les coguanyadores ex aequo de la 7a Edició del Premi de Videocreació, coproduït pels Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya (AV3), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya/Arts Santa Mònica i LOOP Barcelona.

Mireia Sallarès i Lúa Coderch, han estat premiades pels projectes ‘Com una màquina de cosir en un camp de blat’ i ‘Palau de Vent’, respectivament, per l’excel·lent treball de recerca i plantejament innovador, i per tal de potenciar la creació de projectes específics que atenguin a les necessitats del sector en el marc de la crisi de la COVID,

Els coproductors assumiran les dues coproduccions en un mateix any. Les dues obres es presentaran en el marc del Festival LOOP el 2021. Així ho ha anunciat la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Rosa Tubau, a la roda de premsa LOOP Salon aquest matí.

Es dona el cas que fins el 3 de gener de 2021, a Can Palauet es pot veure, organitzada pel M|A|C (Mataró Art Contemporani),  una altra obra de l’artista Lúa Coderch. El projecte, que porta el nom d’ “Obres els Dipòsits, vol activar les col·leccions històriques dels museus, fomentant el diàleg entre la creativitat artística contemporània i els fons museístics, especialment, aquells que estan als magatzems, ocults per a la majoria dels ciutadans. Es tracta doncs d’un exercici de recuperació de la memòria, però també i sobretot, de reconsideració del passat a través de la mirada d’artistes compromesos amb la contemporaneïtat. S’activaran així nous significats i es promourà el diàleg amb el passat des de la visió actual dels artistes.

El comissari de la proposta, organitzada i produïda per Transversal, Xarxa d’Activitats Culturals, és el  crític d’art i comissari d’exposicions independent, Frederic Montornés.


‘Palau de vent’ de Lúa Coderch

 ‘Palau de vent’ és un projecte videogràfic que adopta les formes de la tragèdia clàssica, excepte que en aquest cas no hi ha heroi, la narrativa sembla suspesa en el temps, sense desenllaç i sense lliçó moral. El cor, qui tradicionalment exercia de guia i d’intermediari, està format per personatges dubtosos, híbrids, nascuts d’una revisió de la figura de la sirena mitològica: veus que representen alhora el coneixement, l’atracció i el perill, en una criatura mig dona, mig animal i mig màquina. El projecte està estructurat en una sèrie de càpsules que poden funcionar de manera independent entre si, però que juntes formen un cicle complet. Lluny de tractar grans gestes èpiques, «Palau de vent» és una exploració de la qüestió de la desorientació, la desintegració i reintegració dels relats que conformen la vida.

 

Lúa Coderch (Iquitos, Perú, 1982)

Lúa Coderch

Artista catalana d’origen peruà, combina les pràctiques narratives i les pràctiques objectuals en vídeos, performances i instal·lacions que configura com a dispositius d’investigació. Llicenciada en Belles arts, té un Màster en Produccions artístiques i recerca per la Universitat de Barcelona, i es va formar també com a escultora a l’Escola Massana. El seu treball s’ha mostrat a MUAC (D.F., MX, 2020), CCCB (Barcelona, ES, 2019); Bienal de Cuenca (Cuenca, EC, 2019); Centro Centro (Madrid, ES, 2018); Fundación BBVA (Madrid, ES, 2018); Art Institute (Viena, AT, 2017); MUSAC (León, ES, 2017); ARTIUM, (Álava, ES, 2017); LAZNIA Centre for Contemporary Art (Gdańsk, PL, 2017); KGLU (Slovenj Gradec, SI, 2016); MSUV (Novi Sad, RS, 2016); MACBA (Barcelona, ES, 2016); Fundació Joan Miró (Barcelona, ES, 2014); SMART (Amsterdam, NL, 2012), entre d’altres. Va obtenir la beca PAIR de la Fundació Suñol, la beca de creació artística de la Fundació Guasch-Coranty i la beca del CoNCA per a la recerca i la creació en els àmbits artístics i del pensament. Ha estat artista resident a SMART (Amsterdam), amb una beca A’dam Hangar-SMART del programa internacional d’intercanvi HANGAR-AECID.

@Radio la voz cerdanyola 2017