El nou equipament, que ja es va començar a dissenyar el passat mandat, donarà forma a un nou model de relació amb la ciutadania en ple Centre de la ciutat. El govern municipal vol que la seva missió sigui promoure, crear i desenvolupar espais d’interacció entre la ciutadania i l’Ajuntament per col·laborar, cooperar, construir i crear de manera conjunta.

 

Des de principis d’octubre es treballa a les obres de reforma interior i adequació dels dos locals que acolliran l’Espai Mataró a la plaça de la Muralla. El més gran (914,5 m² de superfície útil), amb una àmplia façana a la plaça, ha tingut diferents arrendataris i distribucions interiors al llarg del temps, com fa anys la botiga Actua, que va deixar un important deute a PUMSA., i actualment propietat de l’Ajuntament. L’altre (113 m² de superfície útil), en desús des de la seva construcció al 2006, és de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i té accés des del passatge de connexió amb el Camí Ral.

L’origen del projecte neix de l’interès del propi Consistori per buscar un espai cèntric que sigui capaç d’oferir nous criteris de relació entre l’Administració i el ciutadà a partir d’un equipament singular. L’Espai Mataró acollirà oficines públiques i de gestió en el seu interior i, de manera simultània, s’obrirà al ciutadà, a la creativitat i el treball transversal, i a les activitats realitzades per les entitats cíviques.

Més tard, el projecte per al nou Espai Mataró es va incloure en el Pla d’Impuls del Centre (PIC). Els ciutadans s’hi podran adreçar per fer tràmits municipals, però també per interactuar amb l’Ajuntament en altres aspectes, ja que l’equipament allotjarà un laboratori de creativitat i innovació per a empleats del Consistori i entitats externes, un espai de participació i dinamització ciutadana i la seu de la nova Oficina de Transició Energètica de l’Ajuntament.

Hi haurà una zona d’exposicions i informació sobre els esdeveniments i l’oferta cultural de la ciutat i de novetats administratives, i un àmbit especial per acollir activitats i tallers amb capacitat variable que es podrà utilitzar de manera independent a la resta de les dependències per permetre el seu funcionament també durant el cap de setmana i festius.

L’adjudicació de les obres de l’Espai Mataró s’ha fet a l’empresa Cosplaan Obras y Servicios Laantit, SL per un pressupost de 798.142,98 € IVA inclòs. Les obres tenen un termini d’execució de 6 mesos. Un cop finalitzin els treballs es farà el subministrament del mobiliari, que s’ha adjudicat a l’empresa Maieroffice per un import de 91.145,85 €.

La posada del nou espai permetrà alliberar la planta baixa de l’Ajuntament de les actuals oficines d’atenció ciutadana. Això permetrà reorganitzar l’espai de la Casa Gran.

Durant l’elaboració de la proposta, es va parlar de situar l’Espai Mataró a l’actual ubicació de la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro i passar aquesta al local de Can Xammar. Proposta que fou rebutja per la Diputació perquè l’espai no complia els requeriments necessaris. Aquest fet va endarrerir els treballs que han de fer possible la incorporació d’aquesta biblioteca a la xarxa municipal i també a la de la Diputació. En aquest moment aquesta operació encara no està tancada.

@Radio la voz cerdanyola 2017