La festivitat de Santa Llúcia se celebra el 13 de desembre, aquesta data segons la tradició cristiana es correspon en el dia que va patir el seu martiri i mort.

Coincidint amb la festivitat de Santa Llúcia se celebra a Catalunya des del segle XVIII una fira de Nadal Que va començar a Barcelona, i, que amb els anys es va fer molt popular i s’anà estenen per a moltes poblacions.

Qui va ser Santa Llúcia?

Santa Llúcia, va viure a finals del segle II a la ciutat de Siracusa, a l’illa de Sicília. Va morir  durant les persecucions als cristians per part de l’emperador Dioclecià, era l’any 303.

La jove va rebutjar, segons diu la tradició, un suposat pretendent que era un home pagà, Ella havia decidit consagrar la seva vida a Déu. El pretendent la va denunciar com a cristiana davant un tribunal romà, que la va sotmetre a un judici amb la intenció que renunciés a la seva fe i reconegués a l’emperador com l’únic Déu. Davant la seva negativa, va ser martiritzada i finalment decapitada.

Com explica la llegenda, durant el seu martiri va perdre els dos ulls i tot i així continuà veient. Per aquest motiu, Santa Llúcia és considerada protectora de la vista i santa patrona dels cecs i de molts oficis en què la vista és un requeriment important: com les modistes, els electricistes, els xofers, els afiladors o els escriptors. Al voltant de la seva figura s’han originat expressions populars com “Que Santa Llúcia et conservi la vista”.

La Fira a Mataró

La nostra ciutat celebra des de fa molts anys aquesta tradicional fira, que amb el temps s’ha convertit en una de les fires de Nadal més important de Catalunya, tant pel seu emplaçament, plaça Santa Anna, com per la qualitat dels seus productes. En ella i podem trobar tot allò que necessitem per  decoració nadalenca: avets naturals i artificials, figures de pessebre, bombetes, suros, cintes de colors, centres ornamentals de taula, espelmes nadalenques, guarniments de Pare Noel, etc…

Es una fira molt esperada per a totes les persones que vivim en aquesta ciutat, però que aquest any com a conseqüència de l’epidèmia que estem vivint tots plegats no es celebrarà.

I per què? Doncs així ho ha decidit el nostre Ajuntament, un ajuntament mancat de imaginació, de propostes alternatives, mancat de voluntat tradicional i cultural. Personalment em sembla, que si es prenen totes les mesures de seguretat possibles com: limitar l’aforament de les persones, punts de distribució de gel, reduint l’aforament de parades, suprimint les parades centrals i allargant la seva extensió als laterals, ja que no hi hauran els “caballitos”, aquesta fira s’hauria de celebrar.

O no fem el mateix amb els mercats de dijous i dissabtes de la ciutat?

Senyors de L’Ajuntament encara estan a temps de rectificar, siguin valents i no covards com fins ara.

Albert Geronès

@Radio la voz cerdanyola 2017