Els socialistes de Mataró reivindiquen la Llei de Barris com “una eina fonamental per a la transformació de diverses zones de la ciutat com Cerdanyola i Rocafonda-El Palau-Escorxador”.
La Llei de Barris va ser una eina impulsada pels governs tripartits de la Generalitat amb la voluntat de resoldre els desequilibris socials i territorials presents als barris de moltes ciutats de Catalunya. A Mataró, en convocatòries diferents, se’n van beneficiar els barris de Cerdanyola i Rocafonda-El Palau-Escorxador.
Va ser una eina innovadora, tant des del punt de vista social com des del punt de vista urbanístic, que va suposar la inversió de 1.330 milions d’euros a diferents barris, dels quals gairebé 700 van ser aportats per la Generalitat i la resta va anar a càrrec dels respectius Ajuntaments.
La situació econòmica de la Generalitat va provocar que no es seguis, en governs posteriors, la línia iniciada i seguir ajudant a barris especialment castigats per l’atur i la precarietat laboral, les retallades en sanitat i educació, els desnonaments, les ocupacions delictives i, darrerament, com a tots els territoris, per la pandèmia de la Covid-19.
Juan Carlos Jerez, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Mataró i president del consell territorial de Rocafonda-El Palau-Escorxador, afirma: “no comptar amb aquesta llei pot suposar la condemna a la degradació de molts barris arreu de Catalunya. No pot ser que tot el pes recaigui sobre els ajuntaments quan la majoria de les qüestions són competència de la Generalitat: Habitatge, Salut, Ocupació, Educació, Serveis Socials…”.
Els socialistes creuen que, zones com Cerdanyola i Rocafonda-El Palau-Escorxador, afectades per la Llei de Barris, necessiten posar-se al dia a partir de la rehabilitació d’edificis, de la dinamització de l’economia i de la millora de les infraestructures i els serveis públics.
Per fer això possible, sempre segons el socialistes, no és suficient amb les actuacions que porta realitzant en els darrers anys l’Ajuntament de Mataró amb recursos estrictament municipals, i altres ajuntaments de la resta de Catalunya, sinó que es requereix un lideratge del Govern de la Generalitat des de la cooperació i la lleialtat entre institucions i amb l’aportació de recursos adients per impulsar de nou aquest model d’èxit.
Per altra banda, quan ja s’ha fixat la data de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, Alícia Romero, actualment diputada del PSC, afirma que: “Després d’anys de crisi econòmica greu, de retallades i mals governs independentistes es posa de manifest, més que mai, les necessitats de molts barris que necessiten inversió en l’espai públic però també en els edificis, afectant de retruc d’un sector clau per a l’ocupació com és el de la rehabilitació d’habitatges”