Tan bon punt va conèixer la queixa de la secció sindical de la Policia Local de Mataró, en què denuncia una infradotació del servei, alhora que afirma que el model de policia de barri o model de proximitat comporta una reducció considerable del servei ordinari, el grup municipal de JxM va adreçar-se al govern exigint la convocatòria d’un Ple extraordinari.
En un comunicat, el grup que encapçala Alfons Canela, recorda que al mes de gener ja es va posar de relleu l’augment de l’índex de fets delictius a Mataró, com els robatoris a les escoles i comerços del Centre.
El comunicat segueix recordant que, al mes de juliol, coincidint amb l’onada de delinqüència que estava experimentant la ciutat, amb robatoris amb força i violència a vianants i establiments sumat al fenomen de les ocupacions il·legals i conflictives d’habitatges i locals, es va anunciar la incorporació de dotze nous policies locals durant el mes d’agost que havien de servir per omplir totes les vacants que el cos porta arrossegant des de fa dècades.
Alhora, la reorganització del cos també passava per dedicar tots els agents possibles a tasques directament vinculades a la seguretat i la convivència i per això es va anunciar la contractació de vigilants privats per a tasques com la vigilància de l’edifici de l’Ajuntament. Aquests fets havien de permetre alliberar sis agents d’aquesta tasca.
Aquesta setmana, però, un comunicat emès pel sindicat de la policia a Mataró, denuncia que “estan sempre en precari”, especialment de matinada, diumenges i festius. Segons diu aquest comunicat: “És habitual que hi hagi un patrulla (o dos en el millor dels casos) per tota la ciutat amb l’oci nocturn al màxim del seu funcionament”.
Finalment, afirmen que” hi ha serveis als quals no donem resposta, és a dir, no hi anem, tot i que alguns d’ells són serveis urgents de tota mena. Bàsicament vénen a dir que no hi ha manques importants servei.
Davant d’això, Junts per Mataró observa que la reorganització del cos no està donant els fruits que caldria esperar. A peu de carrer, la percepció del ciutadà és de molt poca presència del cos de la Policia Local. La realitat és que no es veuen agents fent les tasques de proximitat, ni tan sols al Centre on els eixos comercials han tornat a patir fa poques setmanes diversos robatoris amb força i violència que han deixat imatges d’aparadors destrossats que tan negativament afecten a la imatge de la nostra ciutat.
Mentre aquesta és la situació del Cos de la Policia Local a Mataró, l’alcalde, David Bote, reclama a la Generalitat un reforç “de manera urgent” del nombre d’agents de Mossos d’Esquadra de la comissaria de Mataró per considerar que “són clarament insuficients”. Sol·licitud que sempre ha rebut el suport dels nacionalistes.
Segons l’Estudi de ràtios del cos de la Policia Local elaborat per la Diputació de Barcelona sobre la situació dels cossos de seguretat de 54 ajuntaments a setembre de 2019 i que és públic, en el tram de les 4 ciutats de més de 100.000 habitants (Terrassa, Sabadell, Mataró i Santa Coloma de Gramenet) resulta que la ràtio de policies per habitant és superior a la mitjana. També, segons el mateix informe, es detecta un índex general d’absentisme del 22% en tots aquests cossos. Des de Junts per Mataró, hem preguntat reiteradament en seu de comissió informativa, les dades d’absentisme al cos de Policial Local, però no se’ns han facilitat aquestes dades.
Davant d’aquesta situació, el portaveu de Junts a Mataró manifesta que: “atès que en l’àmbit local i de les seves competències, l’alcalde és l’autoritat superior en matèria de seguretat pública i li corresponen les funcions de dirigir la política de seguretat al municipi i que, d’acord amb el Pla de seguretat Local aprovat el 2016, ha d’informar anualment al Ple de l’Ajuntament sobre el desenvolupament de l’esmentat pla, a la vista de tots aquests fets així com de les manifestacions expressades per la secció sindical de la Policia Local, entenem que cal una convocatòria immediata d’aquest Ple per interès general de la ciutat en matèria de seguretat”.