CATAC-CTS/IAC en un comunicat denuncia la política de contractació del Consorci per la manca i les condicions pèssimes que han de treballar el personal d’infermeria de l’Hospital de Mataró. Malgrat que segueix baixant les dades epidemiològiques, l’estabilització de l’UCI i la baixada d’ingressats d’avui, l’hospital segueix en el risc de col·lapse i el seu personal desmotivat i esgotat

La Secció Sindical CATAC-CTS/IAC del Comitè de Treballadors del CSdM ha presentat aquest matí un comunicat a la direcció del Consorci Sanitari del Maresme, en el que denuncia la política de contractacions que han seguit fins ara el Consorci. La qual cosa ha provocat que no es trobi personal d’infermeria. A més, hi ha moltes auxiliars amb experiència a les que “no volen contractar“, indiquen en el comunicat i que podrien ser una gran ajuda. Recordem que en aquests moments l’Hospital està fregant el col·lapse, malgrat la millora avui de les dades d’ingressats i l’estabilització de l’UCI. Depenent de l’evolució dels ingressats, podem tenir males o bones notícies de l’UCI.

Des del sindicat expliquen que amb la reorganització del servei d’urgències per l’atenció del pacient COVID19, han traslladat les especialitats quirúrgiques i la pediàtrica a un altre espai de l’hospital, ocupant aquests boxs amb pacients de medicina, disminuint la dotació d’infermeria en dues persones i mitja, que atenia aquest nombre de boxs inicialment.

Urgències amb dues infermeres

De la mateixa manera estan les urgències quirúrgiques i pediàtriques (ubicades a l’Hospital de Dia) on només hi ha dues infermeres per poder donar atenció a una quantitat de pacients que iguala i a vegades supera, al número comentat en les urgències mèdiques (8 per infermera).

És troben en un augment en nombre de boxs total al servei d’urgències (pràcticament un 50% més de llits) amb el mateix personal i donant una assistència més complexa pel tema d’aïllaments i per la no existència de personal circulant que pugui donar suport al personal que està vestit amb les EPI’s i està realitzant assistència dins de les habitacions d’aïllats.

Les Unitats d’Hospitalització també en manca de personal

En les unitats d’hospitalització han tingut dies que a les Unitats Hospitalàries COVID d’infermeria han portat fins a 14 malalts aïllats, i sempre s’ha prioritzat la no aturada d’activitat a les necessitats de personal. Ara aquestes infermeres estan portant un màxim de 8 pacients i en molts casos sense circulants a les sales, amb la dificultat que comporta donar assistència als pacients aïllats.

A les Unitats Hospitalàries “convencionals” es poden trobar situacions dantesques com la viscuda el passat dissabte dia 7, on es va deixar la unitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia amb només dues infermeres, portant aquestes més de 14 malalts. A vegades es deixen coixes aquestes unitats per necessitats a d’altres, cosa que denota una gestió deficient, segons CATAC ha informat en el comunicat.

També denuncien la greu situació dels torns de nit. Segons el sindicat hi ha una de les pitjors dotacions d’infermeria de tota Catalunya en número, en molts casos portant 22 pacients d’aguts. En les àrees de Toco-Ginecología i pediatria la situació no és millor, on moltes nits dues infermeres han de donar sortida a la Nursery més els llits de gine/obs i els de pediatria.

El conjunt de les Auxiliars de Clínica (TCAIs), pateixen la mateixa mancança en dotació de personal, i reclamen el número adient a les tasques que desenvolupen. En aquest cas no està justificat el seu escàs número per la situació de la bossa de treball, on no hi ha aquesta mancança que es pateix amb el personal d’infermeria (DUI). “Si no les contracten, és perquè no volen“, expliquen en el comunicat.

Mala gestió de la Direcció

Tots son conscients de la situació que viu aquest sector en els últims temps. El que no podem entendre és la inconsciència i deixadesa que ha tingut la Direcció d’infermeria els últims anys, on ha fet cas omís a les nostres demandes i s’ha dedicat a maltractar al personal amb condicions laborals precàries i deplorables i no tenint en compte la necessitat de creixement de les dotacions pel canvi de pacients que estàvem atenent, cada vegada de més edat, més crònics i pluripatològics“, expliquen en el comunicat que han entregat a la Direcció i encara no han rebut resposta.

Aquesta situació de mancances i sobrecàrrega del personal és la mateixa a Primària i a l’Hospital de St. Jaume (Sociosanitari), a on han augmentat molt les feines per la COVID19, sense que s’hagi incrementat el personal. Des del sindicat exigueixen dotacions decents de personal per treballar amb normalitat i seguretat. Dotacions que no siguin supeditades als pressupostos ajustats i si a les necessitats que requereix la nostra població.

Detall d'una infermera de l'Hospital, preparant medicaments. Foto: Jordi Pujolar
Detall d’una infermera de l’Hospital, preparant medicaments. Foto: Jordi Pujolar

L’UCi de l’Hospital de Mataró s’estabilitza

Un dia més les dades que subministra el Departament de Salut mitjançant la seva web fa constar la rebaixa en quasi tots els aspectes de la velocitat de contagi. Amb un risc de rebrot 41 punts menys que ahir, fent que avui s’estigui a 694 punts. Una incidència acumulada en la darrera setmana de 853,58 i una velocitat de reproducció (rt) del 0,76, s’hauria de començar a notar la baixada de pressió assistencial que desitgem per l’hospital, pacients i els seus treballadors.

Actualment hi ha 93 persones ingressades per la COVID19 a l’hospital, de les quals 17 ho fan a l’UCI. A part dels pacients d’UCI per la COVID19, hem de destacar que dels 33 llits disponibles d’UCI, 24 estan ocupats, resten només nou per possibles pacients. Hem de lamentar la mort de dues persones més en les darreres 24 hores, fent que la xifra de defuncions en tot el període de la pandèmia sigui de 138 persones de Mataró mortes.

En la darrera setmana hi ha hagut 440 casos confirmats positius de la COVID19 a Mataró, el que fa que pugi a un total de 5.447 persones positives pel virus. S’han fet 4.288 PCR i 1.076 Tests Antígens, amb una taxa de positius del 9,74 %. Segueixen sent molts contagis en una setmana.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró