El Banc dels Aliments és una fundació independent, apolítica, aconfessional i sense ànim de lucre, que té com a objectius principals lluitar contra el malbaratament recuperant excedents alimentaris aptes pel consum humà i lluitar contra la pobresa, fent arribar els aliments recuperats, a persones en situació de precarietat alimentària del nostre entorn.

No distribueix els aliments de forma directa als usuaris, sinó que proveeix d’aliments a la xarxa d’entitats d’iniciativa social, com Càritas i Creu Roja, que els reparteixen a les persones en situació de vulnerabilitat. Són aquests darrers els responsables d’avaluar les seves necessitats i de fer el seu seguiment.

El Banc dels Aliments aconsegueix els aliments fonamentalment per tres vies: la lluita contra el malbaratament, les donacions i el programa subvencionat per la Unió Europea.

Gran Recapte amb nou format

El Gran Recapte és una campanya clau per als Bancs dels Aliments, perquè amb els gairebé 5 milions d’aliments recaptats a Catalunya es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos

La 12ª edició del Gran Recapte d’Aliments se celebrarà a finals del mes de novembre del 2020. Les dates previstes són del 16 al 21 de novembre als establiments. I del 16 de novembre al 16 de desembre per al Gran Recapte on line.

En un escenari d’incertesa, derivat de la pandèmia COVID 19, els Bancs dels Aliments es veuen obligats a haver de reinventar la campanya massiva de recollida d’aliments i convertir-la en una campanya virtual de donacions.

Des de la irrupció del COVID19, els Bancs dels Aliments han hagut d’actuar amb celeritat per poder adaptar la seva operativa i donar resposta a una creixent demanda d’aliments per part de les entitats socials. Aquest increment ja supera el 40% respecte al mateix període de l’any passat.

L’escenari de pandèmia d’aquesta tardor sembla indicar que, l’emergència social derivada de l’emergència sanitària i la ralentització de l’activitat econòmica, comportarà que més persones tinguin dificultats per a cobrir les seves necessitats bàsiques.

Donacions en línia

En un escenari d’incertesa, derivat de la pandèmia COVID 19, els Bancs dels Aliments es veuen obligats a haver de reinventar la campanya massiva de recollida d’aliments i convertir-la en una campanya virtual de donacions.

Els que vulguin ajudar a contribuir a l’alimentació de 265 mil persones a Catalunya poden fer-ho on-line fins al 16 de desembre.

Donacions al punt de recollida

Les donacions als establiments de les cadenes de supermercats seran també virtuals. El personal de botiga convidarà a la ciutadania a fer donacions a l’hora de pagar a caixa. Aquesta donació serà  a través d’un CODI GRAN RECAPTE amb els imports estipulats per cistella (1€ – 3€ – 5€ – 10€ – 20€ – 50€, o indefinit). Un cop finalitzat el Gran Recapte, els Bancs dels Aliments disposaran de l’import íntegre de les donacions per a poder adquirir aliments bàsics.

Voluntariat

En eliminar la recollida física i la posterior classificació dels aliments, el voluntariat canvia seu el rol i es converteix en ambaixador dels Bancs dels Aliments. Trobarem els voluntaris ajudant a difondre el nou model de Gran Recapte, si la situació de la pandèmia ho permet, els dies 20 i 21 de novembre en aquells establiments que la distribució de l’espai ho faci possible.

El Gran Recapta a Mataró

A la nostra ciutat el Gran Recapta funcionarà com a la resta de municipis de Catalunya.

Els dies 20 i 21 de novembre hi haurà establiments de les cadenes Alcampo, Consum, Mercadona i  Sorli Discau en els quals trobarem voluntaris que ens explicaran els detalls de la campanya d’enguany.

Per altra banda, tot i que per les característiques de l’espai no hi haurà presència de voluntaris, també es podrà fer donacions a diferents centres de les cadenes Caprabo, Aldi, Bon Preu, Bon Àrea i també  Consum.

 

A continuació us deixem el vídeo de conversa que Ràdio La Veu TV ha tingut amb Núria Masafrets, membre actiu del Banc dels Aliments a Mataró.