El Govern de Catalunya ha decidit prorrogar deu dies més el tancament de bars, restaurants, gimnasos, cinemes, teatres, centres comercials i extraescolars per a continuar reduint les xifres de contagis de coronavirus i alleugerir la pressió sanitària. Les xifres epidemiològiques a Mataró i Catalunya segueixen la seva progressió descendent, però a l’UCI no es nota aquesta baixada

La consellera de Salut Alba Vergés en roda de premsa ha anunciat que es prorroga deu dies més el tancament de bars i restaurants, així com gimnasos, cinemes, teatres, centres comercials i extraescolars. En canvi, Vergés ha anunciat que es quedaran fora d’aquesta pròrroga, per la qual cosa podran obrir, els negocis de “contacte físic pròxim com a centres d’estètica, de massatge i de serveis sanitaris“. Això sí, només es podrà atendre un client per professional.

Ha anunciat que s’establirà a partir d’ara una limitació de 100 persones en els centres de culte “que se suma a la limitació actual de l’aforament a un 30%“. També s’allarga el tancament dels municipis els caps de setmana i el toc de queda nocturn a partir de les deu de la nit.

Per part seva, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que el confinament perimetral diari de Catalunya, el municipal de cap de setmana i el toc de queda nocturn també queden prorrogats fins al 22 de novembre a les 00.00 hores. Respecte al toc de queda, ha detallat que podria arribar a estar vigent “fins al final de la pandèmia“. Això afectaria molt als negocis de l’oci nocturn.

Amb aquesta pròrroga de deu dies, la Generalitat ha acabat desoint la petició del sector de la restauració, que demanava l’obertura i allarga l’obligació de tancament fins al 23 de novembre.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha pronunciat sobre aquest tema i ha donat un termini de dos dies a la Generalitat perquè justifiqui la pròrroga del tancament de la restauració, l’hostaleria i les sales de joc i ha rebutjat suspendre cautelarment les restriccions del Govern per a retallar la pandèmia.

Alba Vergés i Josep Maria Argimon en roda de premsa
Alba Vergés i Josep Maria Argimon en roda de premsa

La desescalada començarà el dia 23 de novembre

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dijous que “el dia 23 obrirem tota l’activitat a l’aire lliure siguin quins siguin els resultats“. Ha afegit que el pla de desescalada començarà per les activitats que es realitzen a l’aire lliure, tant de lleure com esportives.

Així s’extrau de les seves paraules que les terrasses de bars i restaurants podran obrir. Si es compleix, la restauració hauran estat 39 dies molts bars i restaurants tancats. També podran obrir les portes els centres esportius a l’aire lliure, que van haver de tancar dues setmanes més tard.

Argimon indica que “necessitem aquests deu dies per poder recuperar activitats“, que ha reconegut que “demanem un esforç molt dur“.

Josep Maria Argimon - secretari de Salut Pública de la Generalitat
Josep Maria Argimon – secretari de Salut Pública de la Generalitat

Seguim amb la mateixa tònica a Mataró respecte a les dades de la COVID19

Un dia més les dades que subministra el Departament de Salut mitjançant la seva web fa constar la rebaixa en quasi tots els aspectes de la velocitat de contagi. Amb un risc de rebrot de 694 punts, una incidència acumulada en la darrera setmana de 912,84 i una velocitat de reproducció (rt) del 0,76, s’hauria de començar a notar la baixada de pressió assistencial. Però malgrat aquestes dades, més d’un centenar de pacients segueixen col·lapsant l’Hospital de Mataró.

Actualment hi ha 102 persones ingressades per la COVID19 a l’hospital, de les quals 16 ho fan a l’UCI. A part dels pacients d’UCI per la COVID19, hem de destacar que dels 33 llits disponibles d’UCI, 23 estan ocupats, resten només deu per possibles pacients. Hem de lamentar la mort d’una persona més en les darreres 24 hores, fent que la xifra de defuncions en tot el període de la pandèmia sigui de 136 persones de Mataró mortes.

En la darrera setmana hi ha hagut 458 casos confirmats positius de la COVID19 a Mataró, el que fa que pugi a un total de 5.397 persones positives pel virus. S’han fet 4.489 PCR i 960 Tests Antígens, amb una taxa de positius del 9,90 %. Són molts contagis en una setmana. Les dades estan millorant, però estem lluny de baixar encara més la corba.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró