L’Hospital continua amb més de cent persones ingressades per la COVID19, malgrat que els indicadors epidemiològics segueixen la seva baixada a Mataró i a Catalunya. Per altra banda, el Govern Espanyol ha anunciat que rebaixarà l’IVA de les mascaretes del 21% al 4% en considerar que s’ha convertit en una necessitat essencial
Un dia més les dades que subministra el Departament de Salut mitjançant la seva web fa constar la rebaixa en quasi tots els aspectes de la velocitat de contagi. Però l’Hospital de Mataró no nota aquesta millora. Amb un risc de rebrot de 693 punts, una incidència acumulada en la darrera setmana de 918,23 i una velocitat de reproducció (rt) del 0,75, s’hauria de començar a notar la baixada de pressió assistencial. Però malgrat aquestes dades, més d’un centenar de pacients segueixen col·lapsant l’Hospital de Mataró.

Actualment hi ha 113 persones ingressades per la COVID19 a l’hospital, de les quals 15 ho fan a l’UCI. Hem de lamentar la mort de dues persones més en les darreres 24 hores, fent que la xifra de defuncions en tot el període de la pandèmia sigui de 135 persones de Mataró mortes.
L’explicació podria estar en els contagis. En la darrera setmana hi ha hagut 461 casos confirmats positius de la COVID19 a Mataró, el que fa que pugi a un total de 5.330 persones positives pel virus. S’han fet 4.688 PCR i 935 Tests Antígens, amb una taxa de positius del 9,70 %. Són molts contagis en una setmana. Les dades estan millorant, però estem lluny de baixar encara més la corba.

Descens continuat dels principals indicadors epidemiològics a Catalunya
Una setmana després de baixar la taxa de transmissió, o velocitat de contagi, per sota de l’1, la tendència continua a la baixa i la velocitat de reproducció del virus és ja de 0,88. Segons les dades facilitades aquest dimecres pel Departament de Salut, l’índex de creixement potencial de l’epidèmia (EPG), també anomenat risc de rebrot, és a Catalunya de 611 punts, 22 menys que fa 24 hores. Però queda encara lluny del llindar dels 100 punts que és el de risc alt.
Un altre indicador que també ha començat a baixar en els darrers dies és la incidència acumulada dels darrers 14 dies per cada 100.000 habitants. Dimecres passat encara pujava i estava a 812, i ara és de 727. Ha baixat, per tant, 85 punts en una setmana.

El nombre de nous contagis en les darreres 24 hores són de 2.997 persones confirmades amb positiu de la COVID19, el que fa que s’elevi a 305.965 persones positives en el que fa tot el període de la pandèmia.
UCI en creixement de pacients
Pel que fa a les xifres de pacients de COVID19 ingressats en els centres hospitalaris catalans, la dada positiva és que la xifra global ha baixat respecte a l’últim recompte. Aquest dimecres hi ha 62 menys que dimarts. Quedant la xifra amb 2.675 malalts de coronavirus ingressats en l’actualitat.
L’ocupació de llits UCI encara segueix augmentant, hi ha 6 pacients més que el dimarts. Fent que ara mateix hi ha 597 pacients crítics als centres públics i privats. El que si hem de destacar, que l’augment diari ha baixat. Els darrers dies anàvem sumant de deu en deu i avui s’ha baixat a 6 pacients.
El que fa a les defuncions en l’últim dia hi ha hagut que sumar 5 persones més. Resultant que a Catalunya han perdut la vida a causa de la pandèmia 14.745 persones, de les quals 9.053 han mort en hospitals o centres sociosanitaris, 4.266 en residències, 893 han mort a casa i 533 morts no han pogut ser classificades per falta d’informació.

El Govern Espanyol anuncia que baixarà l’IVA de les màscares del 21% al 4%
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat avui que el Govern s’aprovarà el dimarts en Consell de Ministres la baixada de l’IVA que s’aplica a les màscares del 21% al 4%. I el dijous s’abordarà la reducció del preu màxim de venda en una comissió interministerial.
El govern espanyol s’havia compromès a abaixar el preu de les mascaretes de venda al públic i ja havia dit que una manera de fer-ho seria reduint-ne l’IVA. Montero ha defensat que no ho han pogut fer abans perquè no disposaven del vistiplau per escrit de la Comissió Europea. Encara que la Comissió Europea ja va dir al maig que no iniciaria cap procés sancionador si els estats saltaven la norma, entenent la situació excepcional de la pandèmia.
En les últimes setmanes havia crescut la pressió des d’associacions, a les quals es va sumar l’oposició perquè es donés aquesta rebaixa en l’IVA de les màscares. D’un costat, s’argumentava que des de Brussel·les no se sancionaria a Espanya per incomplir les limitacions actuals a la baixada de l’IVA en les màscares de venda al públic, ja que altres països ho havien fet i no s’havia actuat.
